U kunt één of twee teentjes gefermenteerde knoflook in honing per dag consumeren, alleen of toegevoegd aan salades, rauwe sauzen, marinades, of zelfs in smoothies. Dit stelt u in staat te profiteren van de voordelen voor zowel de smaak als de gezondheid.
Honing en knoflook gaan ontstekingen tegen en hebben een natuurlijke pijnstillende werking die behulpzaam kan zijn bij aandoeningen als artritis, vochtretentie en spierziekten. Beide ingrediënten gaan virussen tegen en bevorderen de aanmaak van antilichamen die de luchtwegen beschermen.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Goed voor het hart
"Regelmatig knoflook eten kan ook de kans op hartaandoeningen helpen verkleinen door het totale cholesterolgehalte en de hoeveelheid LDL-cholesterol (lipoproteïne met lage dichtheid) in je lichaam te doen dalen.
Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam.Ook wordt de bloedcirculatie verbetert wat allemaal bloeddrukverlagend werkt. Wetenschappers weten nog niet waarom muggen knoflook niet fijn vinden (het zal vast iets met de geur te maken hebben..), maar het werkt wel!
Net als fruit kunnen groenten ernstige voordelen hebben bij het verminderen van de symptomen van een vergrote prostaat. Groenten zoals paprika, broccoli, spruitjes, bloemkool, ui, knoflook, champignons en bladgroenten zoals boerenkool bieden eigenschappen die kunnen helpen de BPH-symptomen te verminderen.
Niet alleen voordelen. Ondanks dat het klinkt alsof knoflook alleen maar voordelen heeft, is teveel knoflook ook niet goed. Beperk de inname tot maximaal 3 teentjes per dag. Teveel kan namelijk zorgen voor duizeligheid en bloedarmoede.
In dierstudies is gebleken dat knoflook een "significant anti-aritmisch effect" heeft (Banerjee, 2002), door onregelmatige hartslagen te stabiliseren . Bij mensen is atriumfibrillatie een onregelmatige hartslag die in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op bloedstolsels, beroertes en hartfalen, naast andere cardiovasculaire problemen.
Je kunt knoflook gebruiken voor je gezondheid; bijvoorbeeld voor een gezond cholesterolgehalte en een goede bloeddruk.
ð§ Als je knoflook op de juiste manier bewaart, is het tot wel 10-12 weken houdbaar. Knoflook kan het best bewaard worden in een droge donkere en goed geventileerde ruimte zoals een keukenkastje.
Knoflookextracten hadden een significant antiviraal effect , waarbij de doses die nodig waren om het virus te remmen lager waren dan die welke celtoxiciteit veroorzaakten. Vanwege deze bevindingen suggereren de auteurs dat knoflook een potentiële antivirale behandeling voor HSV-1 zou kunnen zijn, hoewel hogere doses risico's op toxiciteit met zich meebrengen.
Zuivelproducten: eet na het gerecht met knoflook een schaaltje yoghurt of ontbijt er de volgende dag mee. Ook melk (bijvoorbeeld in je koffie) kan helpen de knoflookgeur te neutraliseren.
Knoflook en honing recept
Giet ten slotte de biologische honing over de pot vol knoflook . Gebruik een lepel om de bubbels te verwijderen. Klaar, je hebt een uitstekend natuurlijk huismiddeltje! Nu hoef je het alleen nog maar een paar dagen in de koelkast of in de kast te laten staan, op kamertemperatuur, voordat je het consumeert.
De knoflooktenen in honing zijn in de pot(ten) in ieder geval een half jaar houdbaar (maar ik ga dat zelf ook nog even testen want dit is het eerste jaar dat ik het maak).
Honing is rijk aan antioxidanten
In 2003 hebben wetenschappers ontdekt dat de consumptie van boekweithoning de hoeveelheid antioxidanten in het bloed verhoogde. Daarnaast toonde een andere studie bij zowel ratten als mensen aan dat de substantie antioxidanten bevat die kunnen helpen om een hoge bloeddruk tegen te gaan.
Een zeer ernstige allergische reactie op dit product is zeldzaam . Zoek echter onmiddellijk medische hulp als u symptomen van een ernstige allergische reactie opmerkt, waaronder: huiduitslag, jeuk/zwelling (vooral van het gezicht/de tong/de keel), ernstige duizeligheid, moeite met ademhalen. Dit is geen volledige lijst van mogelijke bijwerkingen.
Rode bloedcellen zetten de polysulfiden uit verteerde resten van knoflook om in de boodschapperstof waterstofsulfide (HS), die vervolgens een ontspannende werking uitoefent op bloedvaten en, zoals in de volksmond wordt beweerd, de bloedcirculatie bevordert.
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
Knoflook is absoluut gezond en bevat heel wat vitamines en mineralen. Het bevat onder andere vitamine A, vitamine B1, vitamine B3, vitamine B5, vitamine C, mangaan, seleen, fosfor, koper en calcium. Bovendien is het ook arm aan calorieën, dus je kan er lekker veel van gebruiken.
Rauwe knoflook eten op een lege maag kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Nutrition, kan een supplement met oude knoflook verstopping van de slagaders voorkomen en de gezondheid van het hart verbeteren.
Knoflook draagt bij aan een gezond werkend immuunsysteem en het behoud van een goede darmfunctie, ruim 70% van je afweersysteem bevindt zich namelijk in je dikke darm. De gezonde voedingstoffen in knoflook helpen om je darmflora te versterken en beschermen je lichaamscellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido. Allemaal leuk en aardig, maar vergeet niet een pepermuntje in je jaszak te stoppen als je bij haar op bezoek gaat.
Ook de fructose in fruit zou bijdrage aan een gezonde prostaat. Blauwe bessen, frambozen, aardbeien, bramen en pruimen zijn rijk aan antioxidanten. Ook in appels, peren, bananen en meloenen zitten antioxidanten, maar in veel mindere mate dan in het eerder genoemde fruit.
Net als uien, prei en asperges bevat knoflook veel fructanen, een soort koolhydraten die bij sommige mensen een opgeblazen gevoel, winderigheid en maagpijn kunnen veroorzaken (7). Sterker nog, wanneer mensen met een fructaan-intolerantie fructaanrijk voedsel eten, wordt het niet volledig geabsorbeerd in de dunne darm.