Er zijn geen beperkingen voor geneesmiddelen en babyvoeding die je nodig hebt tijdens de vlucht. Hou wel rekening met volgende zaken: Wanneer je meer dan 100 ml van een geneesmiddel meeneemt, kan je dit best apart houden en aangeven. Voor niet-vloeibare geneesmiddelen zijn er geen beperkingen.
Vaste medicatie en naalden voor medisch gebruik zijn ook toegestaan. Vloeibare medicatie moet apart worden meegenomen in een doorzichtig en hersluitbaar zakje. De hoeveelheid moet beperkt blijven tot het noodzakelijke gebruik tijdens jouw reis.
Vraag bij uw apotheek een overzicht van uw medicijnen aan. Dit overzicht heet: medicijnpaspoort. Hierin staan alle gegevens over uw medicatie en over andere zaken zoals allergieën. Handig als u naar de dokter of apotheek moet op uw reisbestemming.
Er zijn twee soorten medicijnen die veel meegenomen worden op vakantie: zelfzorgmedicijnen en medicijnen op recept. Zelfzorgmedicijnen zijn bijvoorbeeld paracetamol, hooikoortsmedicijnen of een insectenspray met DEET. Deze medicijnen kunt u meestal zonder problemen meenemen.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Informeer bij uw arts of bij de autoriteiten in het land van vertrek. Veel landen rekenen sterke pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen of andere medicijnen tot de verdovende middelen. Informeer vooraf of u een geneesmiddel mee mag nemen. Bijvoorbeeld bij de ambassade van het land waar u naartoe reist.
De regels voor medische bagage verschillen per luchtvaartmaatschappij. Over het algemeen geldt dat je met een medische verklaring medicijnen, injectienaalden* en medische apparatuur mee mag nemen in de handbagage. Wil je medische bagage meenemen aan boord dan dient dit voor vertrek wel te worden aangemeld.
Ja, slaappillen mogen mee. We raden je wel aan de originele verpakking mee te nemen. Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet.
Op een groot deel van Schiphol worden 3D CT-scans gebruikt om jouw handbagage te controleren. Via deze CT-scans kunnen securitymedewerkers de inhoud van je handbagage in 360 graden bekijken en op een scherm draaien voor een nauwkeurige inspectie.
Heb ik een medicijnverklaring nodig? Dat hangt af van het medicijn, het land waar u naar toe gaat en hoelang u reist. Vul de Medicijnen mee op reis-hulp in en u weet wat u moet doen. U vult hiervoor maximaal 3 vragen in.
Wat mag er mee als ruimbagage? Van security mag vrijwel alles mee in je ruimbagage, behalve als het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Check daarom eerst deze lijst met verboden voorwerpen. Twijfel je of je een bepaald voorwerp in je ingecheckte koffer mag meenemen, neem dan contact met ons op.
Een medicijnverklaring regelen
Kijk op de website van het CAK (link hierboven) of u een verklaring nodig heeft, en zo ja welke. Vul de benodigde verklaring zo veel mogelijk in, inclusief de naam van het medicijn, de dosering en de hoeveelheid.
Vloeistoffen zoals drank, tandpasta, cosmetische crèmes of gels mogen alleen met uw handbagage mee in een transparante plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. De verpakkingen mogen niet groter zijn dan 100 ml. Grotere verpakkingen moeten met de ingecheckte bagage in het laadruim mee.
Bagage die je voor je vlucht moet aanmelden is: golfuitrusting, wintersportuitrusting, duiksportuitrusting, visuitrusting, watersportuitrusting, deltavlieger, fiets, sportwapen, rolstoel en medische bagage.
De voorwaarden voor bijzondere bagage, zoals fietsen, surfplanken, huisdieren, golftassen, duikuitrusting enzovoort, verschillen per luchtvaartmaatschappij. Wij kunnen bijzondere bagage voor je aanmelden bij de luchtvaartmaatschappij.
Bijzondere bagage dient aangemeld te worden incl. gewicht, afmetingen en soort verpakking. Het is niet mogelijk om bruidskleding als extra handbagagestuk mee te nemen in de cabine. Het is mogelijk om bruidskleding mee te nemen in een aparte koffer in het ruim.
Een Europees medisch paspoort is verkrijgbaar bij onder meer huisartsen en apotheken. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, bijvoorbeeld bepaalde slaapmiddelen en sterke pijnstillers zoals morfine, is een Schengenverklaring of een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring vereist.
De Medicijnkaart is een automatisch verpakte kaart met uw naam en adres en (optioneel) uw pasfoto en alle medicijnen die u bijvoorbeeld gedurende een week lang gebruikt.
In principe mag alles mee, behalve als het op de lijst van gevaarlijke – en daarom verboden – voorwerpen staat. Je mag ook een kleine schaar, nagelvijl of pincet meenemen, als het scherpe gedeelte niet langer dan 6 cm is.
De scanner maakt gebruik van millimetergolven. Deze golven gaan door kleren heen, maar reflecteren op je huid en andere materialen zoals plastic, metaal, hout, ijzer, etc.. Dus heb je bijvoorbeeld een ijzeren gesp aan je trui? Dan weerkaatsen de golven op je gesp en zal de computer signaleren dat daar een voorwerp zit.
Verstop dingen in je jas
ze zijn misschien niet groot, maar wegen meer dan kledingstukken. Prop ze in je jaszakken en trek deze jas aan wanneer je aan boord van het vliegtuig stapt. Wat ook kan, is je jas over je arm vouwen en zo mee naar binnen dragen.
De Douane houdt bijvoorbeeld toezicht op de invoer, de uitvoer en het vervoer van goederen. Daarbij controleert de Douane of de bij invoer verschuldigde belastingen worden betaald en of goederen bij uitvoer voldoen aan de voorschriften. Daarnaast ziet de Douane toe op de naleving van wetgeving op het gebied van VGEM.