Nori wordt ongeveer gemaakt zoals papier: fijngemalen zeewier-pulp wordt geschept in een platte zeef en gedroogd tot dunne vellen van zo'n 18×20 cm. Het wordt niet van één specifiek soort zeewier gemaakt maar wel van die uit één familie (Porphyra). Vandaar dat de kleur en kwaliteit nogal kan verschillen.
Maar wat is nori precies? Het is een eetbaar zeewier dat gedroogd is en in bladen geperst. De vellen zijn dun en rafelig en hebben een donkergroene tot zelfs zwarte kleur. Het is rijk aan eiwitten en mineralen en daarom ook erg geliefd onder vega's en vegans.
Norivellen zijn samengeperste algen. Algen zorgen voor een zuivering van het bloed en zijn dus heel gezond. Nori is rijk aan calcium, fosfor, ijzer, kalium en vitamine C.
Zeewier is supergezond en zit bomvol eiwitten en mineralen uit de zee. Zeewier neemt namelijk meteen de voedingsstoffen op uit het water. Met de hoeveelheid vezels en eiwitten is deze groente uit de zee een goede toevoeging aan onze dagelijkse voeding. Nori is de bekendste en meest gebruikte zeewier ter wereld.
Nori wordt gevonden aan de kusten van de Verenigde Staten, Europa, Hawaï, Filipijnen en overvloedig in Japan, hangend aan rotsen in de zones van het midden en hoge getijde.
Groene en rode zeewieren, zoals nori en dulse, bevatten meer eiwit dan de bruinwieren (met uitzondering van wakame). Naast eiwitten bevatten alle soorten zeewieren ook B-vitamines, zoals vitamine B1, maar wel minder dan bonen. Zeewier kan meer ijzer bevatten dan vlees en in rood- en groenwieren zit vitamine C.
Zeewier en algen bevatten flink wat eiwitten en essentiële aminozuren. Omdat er ook ijzer en vitamine B1 inzit, zijn zeewieren en algen goede alternatieven voor vlees, Zorg wel voor voldoende variatie. Toch zijn zeewier en algen geen volwaardige vleesvervangers. Veel soorten zeewier en algen bevatten geen vitamine B12.
Wij raden aan om maximaal 2-3 keer per week zeewieren te eten en ze vóór gebruik te weken en wassen.
Het rauwe, onbehandelde, gedroogde zeewier kan men het beste aan de maaltijd toevoegen direct voordat het gegeten wordt. Rauw zeewier – in gedroogde of verse vorm – bevat de gezondste eigenschappen en behoudt het beste de actieve enzymen in het zeewier.
Net als planten geven ze zuurstof af aan onze atmosfeer. Algen zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen en antioxidanten. De meeste algensoorten bevatten mineralen zoals ijzer, jodium, calcium, natrium en aminozuren. Algen bevatten tevens vitamines, sporenelementen en plantaardige eiwitten.
In de verpakking een paar maanden te bewaren. Eenmaal geopend, luchtdicht, liefst in de koelkast nog een paar dagen te bewaren, maar pas op, als het vochtig/slap wordt is het echt niet lekker meer: taaie kauwgom.
Chef koks gebruiken het liefst nori vellen waarbij het gewicht minstens 95% uit zeewier bestaat. De beste kwaliteit nori wordt bereikt wanneer er 280 g zeewier wordt gebruikt voor 100 volledige bladen.
Zeewier als tabak
Ooit werd dulse gedroogd en als tabak of snuiftabak gebruikt door de inheemse kustbewoners van Canada en IJsland.
Nori wordt ongeveer gemaakt zoals papier: fijngemalen zeewier-pulp wordt geschept in een platte zeef en gedroogd tot dunne vellen van zo'n 18×20 cm. Het wordt niet van één specifiek soort zeewier gemaakt maar wel van die uit één familie (Porphyra). Vandaar dat de kleur en kwaliteit nogal kan verschillen.
Verse nori is donkerrood, of zelfs purper van kleur. Gedroogde nori is lichtbruin en heeft een hartige en ietwat nootachtige smaak. Deze smaak wordt intenser als je het bakt, frituurt, of – zoals de Japanners doen – er nori vellen van maakt.
Nori is een Japanse jongensnaam. Het betekent `geloof, leersysteem`.
In nori zitten veel vitaminen en mineralen. 100 gram nori bevat 47% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine C en 33% van de ADH aan vitamine A. Verder zit er 37% van de ADH aan zowel foliumzuur (B11) als B2 in. Voorts bevat het 9% van de ADH aan B1 en 7% van de ADH aan vitamine E.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Zeewieren zijn stuk voor stuk een uitstekende bron van jodium: wakame, dulse, nori en zeespaghetti bevatten gemiddeld zo'n 50 microgram per gram gedroogd wier. Wanneer je ongeveer 5 gram gedroogd zeewier (= ± 50 gram vers) zeewier eet heb je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid al binnen.
Een jodiumtekort is lastig te herkennen omdat de symptomen erg generiek zijn: koude handen en voeten, een droge huid, droge en breekbare haren, breekbare nagels, haaruitval, een hese of krakende stem, vermoeidheid, lusteloosheid, traagheid in denken en handelen, een verhoogd cholesterolgehalte, spierzwakte en ...
In één ei vind je ongeveer 25 mcg jodium – een zesde deel van wat je per dag nodig hebt. Groenten bevatten slechts sporen van jodium en kunnen niet je voornaamste bron van jodium zijn.
Zeewier en vervuild zeewater
Maar je kunt ook zeewier kopen wat 'gewoon' in zee gekweekt is, of in het wild geplukt is. Met name deze laatste categorie zou problemen op kunnen leveren. De zee wordt constant vervuild met allerlei chemicaliën. Al deze vervuiling gaat ook in het zeewier zitten en krijg je dus binnen.
Het Voedingscentrum raadt aan terughoudend te zijn met vaak (gedroogd) zeewier als vleesvervanger of groente te eten. Zeewieren kunnen namelijk sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium, ijzer, vitamine B1 en zout en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit.
zeewier! Dit plantje zit namelijk niet alleen verwerkt in de lekkerste burger van de wereld, het is ook een perfecte vleesvervanger. Zeewier bevat namelijk veel voedingsstoffen zoals B12 en eiwitten. Verder heeft zeewier geen grote impact op het milieu en het wordt zelfs verbouwd in Nederland.
Spirulina is een blauwalg, ook wel zeewier genoemd, die voornamelijk bestaat uit de stof phycocyanine. Dit antioxiderende stofje komt in geen enkele andere plant voor. Di groene goedje is een supplement verkrijgbaar in poeder- en pilvorm. Makkelijk te verwerken in je dagelijkse maaltijden dus.