Kamelen zijn de zenuw-zintuigdieren (3 magen, grote zintuigen, beleerbaar, loopt op eeltkussens).
Sommige dieren kauwen hun voedsel niet een keer maar twee keer! Dat zijn de herkauwers. Herkauwers zijn planteneters die hun eten twee keer opeten. Deze giraf is een herkauwer, net zoals deze bizon, schapen en koeien natuurlijk!
Een koe heeft zeven magen, zei de vos - AT5.
Een koe heeft vier magen: de pens, de netmaag, de boekmaag en de lebmaag. Die heeft een koe allemaal nodig om moeilijk verteerbaar gras om te kunnen zetten in waardevolle voedingstoffen.
Herkauwers hebben vier magen: de pens, de netmaag, de boekmaag en de lebmaag. De eerste drie zijn voormagen, de lebmaag is de echte maag.
Embed. Een koe eet de hele dag door, wel zo'n 100 kilo gras. Moet je je voorstellen! Om dat allemaal goed te kunnen verteren, heeft de koe vier magen.
Lange darmen
Om zoveel voedsel te kunnen verteren, hebben olifanten een uitgebreid verteringsstelsel . Zo hebben ze hele lange darmen, een enorme blinde darm en een hele grote maag. Het grootste deel van de vertering van de planten vindt plaats in de blinde darm.
Nadat de koe haar herkauwde voedsel heeft doorgeslikt, gaat het door naar de tweede maag: de netmaag. Die stuurt de te grote brokken eten weer de pens in. Eten dat fijn genoeg is, wordt doorgestuurd naar de derde maag. De boekmaag onttrekt stoffen zoals water, natrium en kalium aan het eten.
Deze dieren hebben niet 1 maag zoals de mens, maar 4 magen (de pens, netmaag, boekmaag en lebmaag). Deze magen hebben ze nodig, om moeilijk verteerbaar voedsel als planten en grassen, optimaal te kunnen benutten. Hiervoor heeft een herkauwer onder ondere verteringsenzymen, maagzuur en aminozuren tot zijn beschikking.
Ze hebben vier maagdelen: de pens, netmaag, boekmaag en lebmaag.
Maar over het algemeen eten ze: haring, makreel, sprot, inktvis en wijting. Hoeveel magen heeft een dolfijn? Een dolfijn heeft 4 magen.
Heeft een stier ook 4 magen? Ja, met als belangrijkste maag de zogenaamde pens. Vanuit deze maag kan het rund herkauwen.
Koeien zijn herbivoren ofwel echte planteneters. Daarvoor heeft een koe een ander spijsverteringsstelsel dan de mens, een koe heeft maar liefst vier magen.
Een paard is een éénmagige herbivoor, wat betekent dat een planteneter is en één maag heeft. Anders dan een koe, die ook van gras leeft. Die heeft wel vier magen! Kenmerkend voor paarden is de relatief kleine maag en de sterk ontwikkelde blinde darm.
“Een geit heeft één echte maag, de lebmaag, en 3 voormagen.
Twee magen
Dit wordt de kliermaag genoemd. In deze maag voegt het lichaam maagsappen toe die helpen bij de afbraak van ruw voedsel. Na de kliermaag gaat het voedsel door naar de spiermaag. Dit is de maag waarin het voedsel met behulp van spierwerking wordt gekneed en kapot gemaakt.
Een koe heeft er dan ook 4 magen voor. Konijnen pakken dit dus slim aan door gewoon alles twee keer te eten…
Anatomie. De maag van mensen heeft de vorm van een gekromde zak en ligt links boven in de buikholte. De maag grenst aan de lever, de milt, de alvleesklier, het middenrif en voor een gedeelte aan de dikke darm. Afhankelijk van de inhoud en van de houding van het lichaam neemt de maag verschillende vormen aan.
Herkauwers vormen een grote groep dieren met veel variatie. Kenmerkend zijn het lange spijsverteringskanaal met vier magen en het eten van energiearm celwandrijk plantaardig voedsel. De meeste soorten hebben hoorns of een gewei.
De maag van de vinvis is zo groot als een auto. Er past meer dan 1000 kilo krill in. In het maagzuur laat de harde huid van de garnaaltjes snel los. Het zachte vlees kan de vinvis dan verder verteren in zijn darmen.
Een vrouwelijke olifant heet - raar maar waar- koe (of vaars) , een mannetje stier (of bul). Een pasgeboren olifant is een kalf. Binnen een groep olifanten lopen de vrouwtjes aan de buitenkant om de kleintjes in het midden te beschermen tegen vijanden (bijvoorbeeld tijgers) en tegen de hitte en de felle zon.
Het kalf is een herkauwer en wordt dus geboren met vier magen: pens, netmaag, boekmaag en lebmaag.
Schapen zijn, net als koeien en geiten, herkauwers. Ze kauwen hun voer kort en slikken het door. Als ze genoeg gegeten hebben, gaan ze rustig liggen herkauwen. Het voedsel wordt in een andere maag volledig verteerd.
Begin de boekmaag goed schoon te spoelen met water. Daarna in een grote pan met water en zout, zo'n twee tot drie uur zachtjes koken. Te lang zal niet snel gebeuren, het is en blijft stevig vlees. Het geheel af laten koelen en de bladen daarna in fijne repen snijden.