De Franse hypotheekrente vertoont op dit moment een dalende trend. Lokale tarieven zijn sinds oktober gedaald met 0,05% – 0,45%. Er worden naar verhouding veel hypotheekaanvragen geweigerd: maar liefst 15% in september – oktober, tegen 5,5% gedurende het gehele jaar 2020.
Bij een hypotheek van 100.000 euro en een looptijd van tien jaar moet u dus 10.000 euro per jaar aflossen. Plus de zelfde 2000 euro rente, komt de jaarlijkse betaling op totaal 12000€. En zo kost een hypotheek in Frankrijk 12000 gedeeld door 12, is 1000 euro per maand.
In Frankrijk is de annuïteitenhypotheek de meest voorkomende hypotheekvorm. Dit houdt in dat er maandelijks wordt afgelost en rente betaald. Aan het einde van de looptijd is de lening dus volledig afgelost. In sommige gevallen kan er ook een aflossingsvrije hypotheeklening verkregen worden.
Ja, dat kan. Een dergelijke hypotheek kunt u waarschijnlijk regelen bij een bank in Frankrijk, maar ook een aantal hypotheekinstellingen in Nederland biedt een "Frankrijkhypotheek" aan. Hieronder verstaan wij een hypothecaire financiering van een huis in Frankrijk door een Nederlandse hypotheekinstelling.
Ruim gezien bedragen de kosten van de aankoop van een woning in Frankrijk zo'n 7,5 à 8,5% van de aankoopprijs. Aankopen met btw zijn duurder, maar worden doorgaans geafficheerd in de aankoopprijs.
Een tamelijk veilige regio om te kiezen als u een huis wilt kopen in Frankrijk lijkt me het mid-westen, net ten Noorden van La Rochelle. De Vendee (10), Loire Maritime (11), Maine-et-Loire (7), Vienne (8) Indre et Loire (15) en Ille-et-Vilaine (3e!)
Wanneer u gaat emigreren naar een ander land moeten er een aantal dingen geregeld worden. Natuurlijk moet u zich uitschrijven uit de Nederlandse gemeente. Dit doet u op het gemeentehuis en kan al vanaf 5 dagen voor de verhuizing. Wacht dus niet tot het laatste moment, maar regel het op tijd.
Elk land hanteert weer een eigen regelgeving. Daardoor is het heel lastig om een hypotheek af te sluiten bij een Nederlandse bank voor een huis dat je in het buitenland wilt kopen. Momenteel zijn er alleen concrete mogelijkheden voor een hypotheek bij woningen in Frankrijk, Duitsland en België.
U kunt in Nederland een lening afsluiten voor een tweede huis en die hypotheek gebruiken voor de aanschaf van een huis in Frankrijk. Echter, als u daadwerkelijk wilt emigreren en er van een tweede huis geen sprake is, is het wellicht voordeliger om bij de lokale bank zaken te doen.
Deze manier van zoeken is het makkelijkst te realiseren vanuit de keukentafel in Nederland. Er bestaat geen site als bijvoorbeeld de Nederlandse Funda. Er zijn uiteraard wel sites voor Franse huizen maar u zult zien dat de Franse onroerend goed markt op het internet matig georganiseerd is.
Als expat of burger uit de Europese Unie, staat niets u in de weg om een lening bij een Franse bank af te sluiten. Voordeel: u kunt uw onroerend goed als zekerheid gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van een hypotheek, en uw toegang tot een lening zal mogelijk zijn.
Een tweede woning in het buitenland zal (vrijwel altijd) niet in Nederland belast worden, maar in het land waar de woning is gelegen. Dit komt door de belastingverdragen die Nederland met veel landen heeft gesloten. De tweede woning is dan belast volgens de daarvoor geldende regels in het betreffende land.
Hoeveel eigen vermogen heb je nodig? De Spaanse bank geeft een maximale financiering van 70% van de laagste waarde van de woning. Dit betekent dat er minimaal 30% uit eigen vermogen gefinancierd dient te worden. Dit bedrag dient aantoonbaar te zijn op een rekeningafschrift van een spaarrekening.
Premiebetaling. Als je wel zelf je zorgverzekering kunt betalen, draag je maandelijks ruim 5% van je salaris af aan een ziektekostenverzekering. Dit kan dus aardig oplopen als je een goed inkomen hebt. Jouw werkgever vult dit bedrag aan.
De Aquitaine is een veelzijdige regio in Zuid-West Frankrijk waar veel Nederlanders zich her en der gevestigd hebben.
Conclusie: Ruim 22.000 woningen in Frankrijk worden door Nederlanders gebruikt als tweede woning.
De koopprijs FAI (Frais d'Agence Inclus) bevat, zoals de naam al aangeeft, de kosten van het makelaarskantoor. Men spreekt ook van de koopprijs HAI (Honoraires d'Agence Inclus) voor het 'honorarium van het makelaarskantoor inbegrepen'.
Kosten van wonen in Frankrijk
De prijzen in Frankrijk liggen erg dicht bij de prijzen in Nederland. Bijna alle kosten zijn vergelijkbaar met Nederland. Dit verschilt wel erg per locatie. Zo is wonen in Parijs veel duurder dan wonen in een klein dorpje in Zuid Frankrijk.
In Frankrijk bent u goedkoper uit voor flessenwater, vlees, cosmetica en wijn. In de Koppenreportage bleek ook hetzelfde televisietoestel in Frankrijk 35 % voordeliger dan in België. Luxemburg blijft voorlopig nog altijd iets voordeliger voor brandstof. Ook koffie en dierenvoeding zijn er minder duur.