Daar is gelukkig een heel makkelijk trucje voor, ook jij kan die perfect gevormde bloemkoolroosjes maken! De truc is om de stam te verwijderen, want daar zitten alle roosjes aan vast. Snijd de bloemkool eerst in vieren en verwijder dan van elk stuk de stam. Je zal zien dat je meteen roosjes hebt!
Hoe snijd je een bloemkool? Draai de bloemkool op zijn kop, met het witte gedeelte naar beneden. Snijd vervolgens de groene kern eruit. Hierdoor kun je het witte gedeelte uit de bloemkool makkelijker afsnijden en houd je de rommel beperkt.
Bloemkool invriezen is makkelijk, maar je moet de gekuiste roosjes wel eerst even blancheren. Drie minuten is voldoende.
Voor de bloemkool geldt dat je eerst de bladeren en de stronk afsnijd en daarna de bloemkool met water schoonmaakt. Je hoeft niet te boenen, maar wel even dat de eventueel aanwezige aarde eraf is. De stronk hoef je trouwens niet weg te gooien, maar kan je perfect gebruiken in een bloemkoolsoep!
Breng om te beginnen met koken een pan water met een snufje zout aan de kook. Benieuwd hoeveel water je nodig hebt om bloemkool te koken? Dit is maar een klein laag je van een centimeter of 2, 3.
Welke kruiden bij bloemkool passen? Dat zijn bijvoorbeeld kerrie, uienpoeder, tijm, dragon, peterselie, nootmuskaat, Italiaanse kruidenmix en chilipepervlokken en knoflook. Veel plezier met uitproberen!
Bloemkool koken: zo doe je dat
Breng een pan met water aan de kook en voeg wat zout plus de bloemkoolroosjes toe. Laat de bloemkool 8 tot 10 minuten koken tot deze beetgaar is. Dit kun je controleren door met een vork of mes in het steeltje te prikken.
De stronk van de broccoli en de bloemkool kun je ook gewoon eten. De stronk waar de spruitjes aan groeien is eigenlijk precies hetzelfde en is gewoon eetbaar. Het lekkerste is om deze stronkjes te sauteren of er lekkere soep van te maken.
Natuurlijk bestaan er volop variaties op het bloemkool koken. Zo kun je tijdens het koken een scheutje melk of een beetje suiker aan het kookwater toevoegen om de kool extra mooi wit te houden. Ditzelfde effect bereik je ook met een schijfje citroen.
Bloemkool zit bomvol vitaminen en mineralen
Een portie bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan.
Bladgroente zoals spinazie moet slechts enkele seconden in het kokende water, vaste groenten zoals kool hebben al snel enkele minuten nodig. Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater. Het koude water heeft immers de neiging om zout uit de groenten te trekken en zo de smaak af te zwakken.
Gekookte bloemkool bederft snel en verliest z'n smaak. Je kunt het beste verse bloemkool (kort) blancheren en invriezen. Het is overigens prima om bereide bloemkoolroosjes in een gerecht in te invriezen. Kun je bloemkool invriezen zonder te blancheren?
Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel, meestal groente of fruit, een korte tijd wordt gekookt waarna het in koud water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld zodat het kookproces wordt onderbroken.
Een aangesneden bloemkool kan je ook buiten de koelkast bewaren, maar het gaat zo heel snel verrot. Het is dan maximaal 2 dagen houdbaar. De beste plaats voor een aangesneden bloemkool is de koelkast. Dek de bloemkool af met huishoudfolie en leg de bloemkool in de groentelade van de koelkast.
Gebruik 300-375 gram bloemkool per persoon om na het schoonmaken en bereiden 250 gram bloemkool over te houden. Verwijder de bladeren en snijd de onderkant eraf. Ook de stronken kun je opeten. Deze zijn prima te gebruiken in bijvoorbeeld soep.
Bloemkool is in de koelkast ongeveer een week houdbaar. Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Bloemkool gaat stinken als het te lang kookt
De groente wordt zacht in plaats van knapperig, en de aroma's ontsnappen al tijdens het koken. De hap die je neemt, smaakt dus naar niks. Labrie: 'Sommige aroma's vervliegen of veranderen sneller dan andere. En een andere combinatie, geeft een andere geur en smaak.
Door het lange koken komt er een zwavelachtige geur vrij. Doe je dit op een snellere manier, door de bloemkool bijvoorbeeld te verwarmen in de oven, dan stinkt de bloemkool niet! Bloemkool moet binnen drie tot vijf dagen worden verstuurd om hem zo vers mogelijk te houden.
Kun je bloemkool weer opwarmen? Op zich kan je deze groenten gerust opnieuw opwarmen, maar doe het niet systematisch. Als je het toch doet, zorg dat de restjes eerst goed zijn afgekoeld. En was de groente aanvankelijk zo goed mogelijk, zodat zoveel mogelijk bacteriën weg zijn.
Bloemkool koken is erg gemakkelijk
eventueel ongedierte in de groente gaat daarbij dood. Het kleinsnijden in roosjes heeft ook gevolgen voor de kooktijd, die veel hoger is, als je de complete bloemkoolkop gaat koken. Na het wassen kun je deze groente koken.
Sommige mensen hebben er al last van als ze spruitjes gekookt eten, en rauw is het nog veel erger: van rauwe kool zoals boerenkool, broccoli, bloemkool en spruitjes ga je enorm scheten laten. Dat komt door specifieke suikers in de kool, die je darmen maar moeilijk kunnen verteren. Wees gewaarschuwd!
Zo eet je bij bloemkool bijvoorbeeld de bloem van de plant. Net als bij broccoli en artisjok. Bij wortelen eet je de wortel van de plant, net als bij rode bietjes, die zitten onder de grond. Knollen zitten ook onder de grond.
Bloemkool wordt geel door de zon. Door de bloem met haar eigen bladeren te bedekken vangt de bloem geen zon. Zo blijft de bloemkool wit én blijven wij haar kopen.
Zet de magnetron 3 of 4 minuten aan.
Stoom de bloemkool in de magnetron op de hoogste stand. Als de bloemkool gaar is, moet deze zacht aanvoelen, maar niet papperig, wanneer je er met een vork in prikt. Controleer de bloemkoolroosjes na 2,5 minuut kooktijd.
Eigenlijk net alsof je de bloemkool wilt gaan koken. Echter, voor de bloemkool invriezen is het voldoende om de groente kort te blancheren, voeg wel wat zout toe aan het water. Zodra het water kookt, de bloemkoolroosjes toevoegen, en niet langer dan één minuut laten koken.