De werkgever moet de VOG op echtheid controleren. Er bestaat voor de werkgever echter geen verplichting om de originele VOG te bewaren, de werkgever kan volstaan met een afschrift (digitaal) te bewaren. Wij adviseren dringend om deze kopie te dateren, te voorzien van een handtekening en van de tekst "origineel gezien".
Wat is de status van mijn VOG aanvraag? Om de status van uw VOG aanvraag te weten te komen dient u deze op te vragen bij Justis.nl aangezien zij uw VOG aanvraag behandelen.
Justis beslist namens de minister voor Rechtsbescherming of de aanvrager een VOG krijgt. Als er volgens Justis relevante strafbare feiten zijn gevonden in de beoordeling van de VOG-aanvraag, dan kan Justis eerst voorlopig beslissen om de VOG niet af te geven.
De terugkijktermijn voor een VOG NP is 4 jaar. Hierop zijn een aantal uitzonderingen: Voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Voor jongeren tot 23 jaar geldt een terugkijktermijn van 2 jaar, behalve als er sprake is van zedendelicten of zware geweldsdelicten.
Voor bepaalde functies, bijvoorbeeld onderwijzer, gastouder of taxichauffeur, is een VOG wettelijk verplicht. De overheid legt in regelgeving vast voor welke beroepen een VOG in ieder geval verplicht is. Als er geen wettelijke verplichting is mag u als werkgever zelf bepalen of u een VOG vraagt van uw werknemers.
De VOG-check berekent aan de hand van een serie vragen of iemand een hoge, gemiddelde of lage kans heeft op een VOG in diverse branches – nu én in de toekomst. De VOG-check is een initiatief van Screeningsautoriteit Justis, onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
De afkorting VOG staat voor: “Verklaring Omtrent het Gedrag”. Een VOG verklaring is een papieren formulier dat aangeeft dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor een bepaalde taak of functie. Hier kunt een voorbeeld van een Verklaring Omtrent het Gedrag zien.
Een “gewone” werkgever kan de gegevens niet opvragen. In het “Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens” wordt geregeld wie de gegevens kan opvragen. In het algemeen betreft het onderdelen van de overheid zelf.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
In Nederland worden vonnissen in het openbaar uitgesproken in de rechtbank, dus iedereen kan er daar kennis van nemen. Maar de afschriften worden niet aan iedereen verstrekt, in verband met de privacy. Ook is niet op te vragen of iemand een strafblad heeft.
Introductie. Krijgt iemand met een strafblad een VOG? Sommige strafbare feiten vormen voor de ene baan of stage wel een bezwaar, maar voor de andere niet. Iemand met een strafblad maakt daarom ook kans op een VOG.
Ja, dat kan in sommige gevallen. Een VOG wordt voor een specifieke functie bij een specifieke werkgever aangevraagd. De originele VOG moet aan de werkgever overgelegd worden.
Een VOG mag maximaal 6 maanden oud zijn (bij overblijfmedewerkers 2 maanden).
U kunt schriftelijk of digitaal een VOG aanvragen. Kijk op de pagina VOG aanvragen voor meer informatie.
Uw toelating tot de Regeling Gratis VOG is vijf jaar geldig.
U moet dan een VOG voor natuurlijke personen aanvragen (VOG NP). De organisatie die om de VOG vraagt laat u weten of u dit digitaal of schriftelijk kunt doen. Op Justis.nl staat uitgelegd hoe u de VOG digitaal of schriftelijk kunt aanvragen.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete staat. Of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. Bijvoorbeeld belediging van de Koning of stroperij.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
U krijgt geen VOG als de strafbare feiten belangrijk zijn voor de functie of baan die u wilt. Voor een taxichauffeur bijvoorbeeld is een veroordeling voor rijden onder invloed een probleem. Maar misschien niet voor iemand die bij een bank werkt.
Als geen sprake is van verlenging worden justitiële gegevens van misdrijven verwijderd: Bij misdrijven waarvoor u volgens de wet minder dan 6 jaar gevangenisstraf kunt krijgen (bijvoorbeeld winkeldiefstal). 20 jaar na de einduitspraak of 20 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking.
Als u wel een strafblad heeft, dan kan dit betekenen dat u voor de functie/branche waarvoor u de aanvraag heeft gedaan, geen VOG krijgt. Echter het kan zijn date u voor andere functies of werk in een andere branche wel een VOG krijgt.
Een digitale VOG-aanvraag start bij u als werkgever: u zet de VOG-aanvraag online klaar voor uw werknemer. Vervolgens gaat er (automatisch) een e-mail de naar de werknemer van wie u de VOG wilt hebben. Uw werknemer hoeft nog alleen zijn of haar gegevens te controleren en de VOG-aanvraag online te betalen.
De kosten van een VOG betaalt u in eerste instantie zelf. Het kan zijn dat u de kosten van de VOG mag declareren bij uw werkgever / leidinggevende. Dit verschilt per organisatie / instantie. Daarom raden wij u aan om dit dan ook met uw werkgever / leidinggevende te overleggen.