Hoe werkt een second opinion?

Bij een second opinion raadpleeg je een andere specialist nadat jouw eigen arts een diagnose heeft gesteld. Dit doet je bijvoorbeeld wanneer je twijfelt over de diagnose of een behandeling. Je hebt altijd recht op een second opinion in een ander ziekenhuis of bij een andere specialist.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nfk.nl

Wat zijn de kosten van een second opinion?

Een second opinion wordt alleen vergoed als je een verwijzing hebt. Het wordt vergoed uit de basisverzekering, dus het gaat wel eerst van je eigen risico af. Kies je ervoor om zonder verwijzing een second opinion aan te vragen? Dat kan, maar dan kan het zijn dat je zelf voor de kosten opdraait.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op independer.nl

Heb je voor een second opinion een verwijzing nodig?

Voor een second opinion heeft u een verwijzing van uw behandelend arts nodig. Hij moet aan uw verzoek voldoen. Behalve als hij daartegen zwaarwegende argumenten heeft. Die moet hij dan onderbouwd aan u laten weten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe werkt een second opinion huisarts?

Als een patiënt twijfelt over een diagnose of behandeling, dan heeft hij het recht om een second opinion te vragen. Er is sprake van een second opinion als een patiënt aan een tweede, onafhankelijke arts vraagt om een diagnose of voorgestelde behandeling van een andere arts te beoordelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knmg.nl

Wie vraagt een second opinion aan?

Alleen de werknemer kan een second opinion aanvragen. Het aanvragen van een second opinion moet altijd in overleg met de eerste bedrijfsarts plaatsvinden. De eerste bedrijfsarts moet het verzoek tot een second opinion accepteren, tenzij er zwaarwegende argumenten zijn om het niet te doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboportaal.nl

CZ Webinar: 'Hoe werkt een second opinion?'

40 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang duurt een second opinion?

De arts bepaalt namelijk of aanvullend onderzoek nodig is en welk soort specialist u het beste te woord kan staan tijdens de second opinion. De beoordeling van uw gegevens duurt ongeveer 5 werkdagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op avl.nl

Kan je altijd een second opinion aanvragen?

Ook als u twijfels heeft bij het oordeel of diagnose van uw arts - of er geen diagnose kan worden vastgesteld - kunt u een second opinion aanvragen. U mag altijd een second opinion aanvragen, maar houd hierbij wel in gedachten dat uw behandelend arts u al van de beste zorg voorziet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op unitedconsumers.com

Heeft iedereen recht op een second opinion?

Een second opinion is een oordeel of advies van een andere deskundige dan je eigen zorgverlener. Second opinion is Engels voor tweede mening. Een second opinion kan gaan over een diagnose of een behandeling. Je hebt het recht om over elke diagnose of behandeling een second opinion te vragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kanker.nl

Kan een huisarts een verwijzing weigeren?

De huisarts geeft alleen een verwijzing als dit medisch nodig is. De huisarts weigert een verwijzing als hij ervan overtuigd is dat deze voor u niet zinvol is. Uw huisarts moet dan duidelijk aan u uitleggen waarom hij geen verwijsbrief wil geven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat zijn de rechten van een patiënt?

Als patiënt heeft u rechten in de zorg. Uw huisarts moet u helpen bij uw gezondheid en u informatie geven over uw gezondheid. U heeft bijvoorbeeld recht op informatie, recht om uw medisch dossier in te zien, recht op privacy en recht om zelf een hulpverlener te kiezen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Wie is eigenaar van het medisch dossier?

In 1996 heeft de toenmalige Nationale Raad voor de Volksgezondheid in een advies gesteld, dat de arts niet de eigenaar is van het medisch dossier in de betekenis die het burgerlijk recht geeft aan die term. De arts is bewaarnemer van het dossier en verantwoordelijk voor het behoud ervan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op medicalfacts.nl

Wat als je geen verwijzing krijgt?

Wat moet ik nu doen? Je hebt recht op een verwijzing naar een specialist als dat medisch noodzakelijk is. Jouw huisarts beoordeelt of die noodzaak er is. De huisarts zal een verwijzing weigeren als hij ervan overtuigd is dat deze voor jou niet zinvol is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kennisbank.patientenfederatie.nl

Hoe werkt een doorverwijzing?

Een specialist kan de patiënt altijd terugverwijzen naar de huisarts en in de brief huisarts advies geven over een nieuwe verwijzing. Verschijnt de patiënt op de dag van het eerste consult in het ziekenhuis zonder verwijsbrief, dan wordt de patiënt beschouwd als zelfverwijzer en moet hij/zij de zorg zelf betalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op olvg.nl

Waar vind ik een onafhankelijke arts?

Verzekerden bij oa Zilveren Kruis, Interpolis, FBTO, Avero Achmea en OZF kunnen zich via hun Zorgcoach (071-3640280) aanmelden op www.2eArtsOnine.nl; ze stellen hun vraag en kiezen een arts. Via een beveiligd systeem kan ook extra informatie worden opgestuurd. Binnen een dag reageert de betreffende arts.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op medicalfacts.nl

Wat kost een second opinion bedrijfsarts?

Een deskundigenoordeel van het UWV aanvragen, kost voor jou als werkgever 400 euro. Als een werknemer een deskundigenoordeel aanvraagt betaalt hij 100 euro. Een second opinion van een bedrijfsarts is altijd op kosten van jou als werkgever.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemenmetpersoneel.nl

Kan ik zonder verwijsbrief naar specialist?

Is het mogelijk om zonder verwijzing van een (huis)arts naar een specialist te gaan? Je kunt zonder verwijzing naar een specialist gaan. De kosten van dit bezoek moet je dan zelf betalen. Voor vergoeding van de kosten is altijd een verwijzing van een arts of huisarts nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kennisbank.patientenfederatie.nl

Hoe oud mag een verwijzing zijn?

Geldigheid verwijsbrief Een verwijsbrief is een jaar geldig; d.w.z. dat de maximale termijn tussen het uitgeven van de verwijsbrief door de huisarts en het eerste polikliniekbezoek een jaar mag bedragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op franciscus.nl

Is een verwijsbrief digitaal?

De verwijsbrief naar een zorgverlener krijgt u dan niet meer fysiek in handen, maar haalt u zelf digitaal op. Geeft uw arts aan dat hij een digitale verwijsbrief stuurt, ga dan na of het juiste e-mailadres en mobiele telefoonnummer bekend is bij de praktijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op seniorweb.nl

Wat als patiënt behandeling weigert?

Behandeling weigeren

Als u geen toestemming geeft voor een medisch onderzoek of een behandeling moet de arts uw besluit respecteren. De arts moet u wel goed informeren over de medische gevolgen. Zijn die gevolgen nadelig voor u, dan kunt u de arts achteraf niet aansprakelijk stellen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan je zelf kiezen naar welk ziekenhuis je gaat?

Je hebt het recht om zelf een arts of ziekenhuis te kiezen. Maar jouw zorgverzekeraar heeft een contract met bepaalde ziekenhuizen en zelfstandige klinieken. Zo kan het voorkomen dat een ziekenhuis van jouw keuze geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op patientenfederatie.nl

Kan een arts een patiënt weigeren?

Een huisarts mag in bepaalde gevallen weigeren om een nieuwe patiënt aan te nemen. Huisartsen moeten deze keuze zelf maken. Ze mogen dus niet onderling afspreken om geen patiënten van elkaar over te nemen. Ook mogen huisartsen geen patiënten of gebieden onderling verdelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consuwijzer.nl

Kan je zelf naar dermatoloog?

Ja, als u in aanmerking wilt komen voor vergoeding door uw zorgverzekeraar, heeft u voor een consult met de dermatoloog een verwijsbrief van uw huisarts nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mauritskliniek.nl

Kun je van specialist veranderen?

Vrije keuze arts en zorgverlener

In de Nederlandse wet is daarom opgenomen dat patiënten het recht hebben om zelf een hulpverlener te kiezen en eventueel van hulpverlener te veranderen. Dat houdt in dat de patiënt bijvoorbeeld voor een ander ziekenhuis mag kiezen voor het uitvoeren van een bepaalde operatie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgwijzer.nl

Hoe kan ik van ziekenhuis veranderen?

Bespreek je twijfels en klachten met de zorgverlener(s) in het ziekenhuis waar je nu behandeld wordt. Misschien kunnen zij je doorverwijzen naar een ander ziekenhuis. Neem contact op met je zorgverzekeraar over deze situatie. Sommige zorgverzekeraars doen aan zorgbemiddeling en wachttijdbemiddeling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kennisbank.patientenfederatie.nl

Waar moet een verwijzing aan voldoen?

Wat moet op de verwijzing staan: naam, adres, AGB-code en functie verwijzer. voorzien van (elektronische) handtekening en/of een praktijkstempel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op in-depraktijk.nl

Populaire vragen

  Vorige artikel
Wie bewaart de VOG?
Volgende artikel  
Hoelang restjes goed?