Alexithymie (uitgesproken als: /ˌalɛksiti'mi/, uit het Griekse ἀ-, λέξις en θυμός, letterlijk zonder woorden voor emoties) is een persoonlijkheidstrek gekenmerkt door moeilijkheden in het beschrijven en onderscheiden van gevoelens, een beperkt fantasieleven en een denken dat voornamelijk gericht is op de buitenwereld ...
Ervaar je weinig tot geen gevoelens en/of emoties, dan is er in de meeste gevallen sprake van onderdrukking ervan. Dat kan al vanaf heel jong zijn, en is doorgaans totaal onbewust. Vrouwen hebben vaker een probleem met het toelaten van boosheid, mannen met het toelaten van verdriet.
Als het niks meer voelen tot suïcidegedachten leidt, is het belangrijk dat je niets overhaast doet. Bel ons om hierover te praten en hulp te krijgen bij geen emoties meer voelen. Pak de telefoon en bel naar 113 of gratis naar 0800-0113 of chat met onze hulpverleners als je dat prettiger vindt.
Het onvermogen om emoties te verwoorden (alexithymie) is geassocieerd met burn-out. Sifneos lanceert begin jaren 70 de term 'alexithymie'. Alexithymie betekent letterlijk 'geen woorden voor emoties'.
U voelt zich bijvoorbeeld onzekerder dan voorheen en er is een toename van twijfels en besluiteloosheid. Emotionele onevenwichtigheid wordt ook wel gezien als een voorteken. U barst plotseling in huilen uit of reageert anders dan normaal. Soms kan er sprake zijn van emotionele afvlakking.
Je reageert vaak impulsief en neemt plotselinge besluiten zonder de gevolgen ervan te overzien. En komt daardoor in de problemen. Je hebt last van snel wisselende stemmingen. Je kunt last hebben van woede-uitbarstingen of je reageert je emoties af op jezelf of anderen.
Met antisociaal gedrag of antisociale trekken wordt bedoeld dat je het moeilijk vindt om rekening te houden met de gevoelens en wensen van andere mensen. Jouw inlevingsvermogen is beperkt.
Iemand zonder empathie is ook erg onsympathiek tegenover iemand die lijdt. Ze geven te veel om wat anderen van hen denken, en ze gaan ervan uit dat ze, om de beste validatie te krijgen, de zogenaamde beste dingen in het leven nodig hebben.
Een blokkade is over het algemeen iets wat op je weg ligt en waardoor je moet stoppen. Je kunt dit vaak vastpakken, maar bij een emotionele blokkade gaat het om wat anders. Je hebt dan meer een blokkade in je gedachten, in je hoofd zullen we maar zeggen. Je hebt dan een mentale blokkade, deze kun je niet vastpakken.
Een dissociatieve stoornis is een psychische ziekte. Het voelt alsof u soms 'losraakt van uzelf of van de omgeving'. Dit heet dissociatie. Alles om u heen lijkt bijvoorbeeld vreemd of wazig.
Vreugde, verdriet, angst, woede, verbazing en afschuw worden de basisemoties genoemd omdat er bij deze emoties sprake is van universele expressie.
De leegte geeft dus een pijn of een gemis van iets aan. Denk aan gevoelens van eenzaamheid, gebrek aan voldoening of zingeving, verdriet of verlies. Het is een richtingaanwijzer naar iets wat je mag veranderen. Of, als je het niet kunt veranderen, mag leren te accepteren.
Apathie. Apathie of wezenloosheid kan een vorm van zelfbescherming zijn. Je voelt geen enthousiasme maar je ervaart dat je ongevoelig bent of emotieloos.
Ervaringen van derealisatie of depersonalisatie komen vaak voor en zijn niet gevaarlijk: ongeveer de helft van de mensen heeft zo'n ervaring minstens 1 keer in het leven meegemaakt. Denk hierbij aan het zich niet meer herinneren van de route die zojuist is gereden. Vaak speelt vermoeidheid hierin een rol.
Het verbreken van een liefdesrelatie, de dood van een geliefde of een algemeen gevoel van verdriet is de sterkste emotie voor mensen en duurt ongeveer 240 keer langer dan andere gevoelens - zoals schaamte, verrassing, nervositeit of verveling, zo blijkt uit een studie van de KU Leuven.
Daarnaast levert een wetenschappelijke studie uit 2009 belangrijke aanwijzingen dat, hoewel mensen met autisme een tekort kunnen hebben aan cognitieve empathie, zij over een overdaad aan emotionele empathie (het voelen van emoties van de ander) beschikken.
Emoties zien als dromen of fantasieën, emoties zijn geen realiteit. Concreet en realistisch denken in plaats van met gevoel denken. Mensen met alexithymie dromen vaak ook dagelijkse en realistische dingen zoals het eten van een maaltijd of een winkelbezoek.
Iemand die een antisociale-persoonlijkheidsstoornis (ASP) heeft, heeft wisselende stemmingen. Het denken, voelen en gedrag zijn niet te voorspellen. Mensen met ASP houden weinig rekening met anderen.
Soms worden narcistische kenmerken weleens toegeschreven aan mensen met autisme. Dit komt omdat iemand met autisme vaak op zichzelf gericht is en geen inlevingsvermogen heeft.
Het wordt gekenmerkt door persoonlijkheidskenmerken zoals verminderde empathie en schuldgevoel, een gedurfde persoonlijkheid en moeite met het remmen en beheersen van gedrag. Mensen met psychopathie zijn in staat om mensen te bedriegen, manipuleren, uitbuiten, bedreigen, bestelen of fysiek schade toe te brengen.
Valkuil: te inlevend of te invoelend. Te empathisch, te inlevend, te invoelend of te begripvol is een valkuil. Je kunt je goed verplaatsen in de ander maar je gaat te ver. Merk je dat je soms té inlevend bent en dat je je teveel verplaatst in de gevoelens van de ander?
Gesloten of zwijgzame mensen laten niet blijken wat ze werkelijk denken. Ze hebben een koele blik, zijn onbewogen en terughoudend. Ze sluiten andere mensen buiten. Ze kunnen lastig zijn doordat ze bedoeld of onbedoeld essentiële informatie achterhouden, of nalaten te waarschuwen voor een opdoemend probleem.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen. Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.