Wanneer genoeg gedronken? Baby's hebben genoeg gedronken als ze uit zichzelf de tepel loslaten, in een voldane slaap vallen of hun zuigritme oppervlakkiger wordt. Lijkt je baby na een voeding niet tevreden, maakt hij nog hapbewegingen of sabbelt hij op zijn vuistjes, bied je borst dan nogmaals aan.
Als je baby goed aanhapt, goed aanligt, of goed aan de borst ligt, heeft hij veel borst in zijn mond: de hele tepel en een groot deel van de tepelhof. Voor een succesvolle borstvoeding op de korte én lange termijn is het belangrijk dat je baby een prachthap maakt.
Signalen dat je te weinig borstvoeding hebt
Je baby heeft weinig en nog donkergekleurde ontlasting. Je baby is niet tevreden na de voeding. Je baby komt niet aan of valt af. Je baby huilt veel en slaapt amper of is extreem rustig en lusteloos.
Als je baby tevreden is, meerdere plas,- en poepluiers op een dag heeft en aankomt in gewicht, dan weet je dat hij voldoende voeding krijgt.
Hij krijgt dan waarschijnlijk ook minder snel honger. Hongerige baby bij flesvoeding: als je je baby te veel flesvoeding geeft, kan hij te veel calorieën (energie) binnenkrijgen en daardoor te veel aankomen. Ook kunnen de nieren en het maag-darmkanaal heel grote hoeveelheden melk nog niet verteren.
Te veel voeding, dit zijn de signalen
Als je veel melk aanmaakt kun je dit merken doordat:Je baby onrustig drinkt en zich vaak verslikt. Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby. Je baby buikkrampen heeft en veel huilt.
Hoe lang moet je om de 3 uur voeden? Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur.Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Wanneer de baby systematisch en ongemerkt te weinig melk binnenkrijgt, ontstaat er stille ondervoeding.
Onrustig aan de borst drinken kan een teken zijn dat je kind een overgevoeligheid of allergie heeft voor iets wat het zelf binnenkrijgt, of iets dat jijzelf eet of drinkt. Denk hierbij niet alleen aan voeding, maar ook aan eventuele vitamines, kunstmatige zuigelingenvoeding en vaste voeding die je kindje krijgt.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
De tepel moet voor en onmiddellijk na de voeding er hetzelfde uitzien – niet afgeplat, gevouwen of geknepen. Als de tepel eruit ziet alsof hij klem heeft gezeten, dan heeft hij waarschijnlijk ook klem gezeten.
Als je baby duidelijk drinkt of klokt, en het voeden geen pijn doet (afgezien van wat steekjes of aanzuigpijn de eerste paar minuten), kun je er bijna wel van op aan dat hij goed aan de borst ligt. Het neusje en kinnetje mogen niet in de borst drukken.
Wanneer je het idee hebt, dat je kindje niet echt honger meer heeft, maar nog wel wil zuigen om in slaap te vallen, kun je hem/haar aanleggen aan de leegste borst. Zodoende krijgt je kindje niet nog hele grote hoeveelheden voeding binnen, maar kan het wel even zuigen om in slaap te vallen.
Baby wordt 's avonds onrustig
Een jonge baby wordt vaak rond een uur of 16:00 – 18:00 moe. Ouders zijn rond die tijd druk met andere zaken (koken, eten, andere kinderen) en blijven dan rondlopen met hun baby. Een baby wordt door al deze prikkels enkel onrustiger en is op dat moment het meest gebaat bij slaap.
Bij vroeggeboorte kan het voor pasgeboren baby's nog erg vermoeiend zijn om te drinken. Een te langzame melkstroom kan ervoor zorgen dat het drinken veel moeite kost en het moment te lang duurt. Een te lage suikerspiegel kan je baby slaperig maken. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je baby te lange dutjes doet.
Symptomen van ondervoeding
Vermoeidheid. Afname van vetweefsel onder huid. Kouwelijk zijn. Verminderde eetlust.
De symptomen van ondervoeding zijn onder andere fysiek zichtbaar zoals: droog haar, dunne en droge huid, vermoeide uitstraling en wanneer iemand het vaak koud heeft. Andere symptomen die minder opvallen zijn: het verminderen van de spiermassa, verminderde eetlust, lusteloosheid en de afname van vetweefsel.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Waarom je baby wakker maken voor een voeding? Wakker maken is soms nodig voor de gezondheid van je baby. Jonge baby's kunnen niet te lang zonder voeding. De hersenen zijn nog in ontwikkeling en hebben na een tijdje weer brandstof nodig, glucose.
Het afbouwen van nachtvoedingen kan het beste geleidelijk gebeuren en is afhankelijk van de behoeften van jouw baby. Over het algemeen hebben de meeste baby's na ongeveer zes maanden geen nachtvoeding meer nodig.
Kijken naar de behoeften van uw baby Iedere baby heeft zijn eigen behoeften en zijn eigen ritme. De ene baby wil vaker drinken en heeft meer honger dan de andere. Zowel voor borstvoeding als voor flesvoeding geldt: als uw baby duidelijk laat merken dat hij honger heeft, dan is het tijd om te voeden.
Breng rust in het drinken
Zo kan je baby zijn grootste zuigkracht daarop al kwijt. Mogelijk drinkt je baby daarna rustiger aan de borst of fles. Ook kun je je baby tijdens het voeden laten pauzeren om de voeding te laten zakken.
Lichaamssignalen dat de baby honger heeft;
Lippen tuiten of tong uitsteken. Zoeken met het hoofdje. Over de lipjes likken.
Een baby kan van moeheid gaan schoppen met zijn beentjes. Omdat dit ongeveer een half uur na de voeding is, zou je ook kunnen denken aan krampjes. Een baby die net wakker wordt en trappelt met zijn beentjes, heeft geen krampjes, maar honger.Een baby die net wakker wordt en gaapt, is uitgerust en hongerig.