Pulp vormt de basis van papier en kan op twee manieren aangemaakt worden: Naald- of loofboomhout wordt versnipperd en vermalen tot losse vezels. Door toevoeging van water ontstaat pulp. Bij het winnen van de vezels (die voornamelijk uit cellulose bestaan) uit hout komt lignine vrij.
Stap 1: Bevochtig de papierpulp en scheur het in kleine stukjes. Laat het volledig inweken. Stap 2: Klop de papierpulp tot een uniforme consistentie met een handklopper of een elektrische handmixer. Stap 3: Giet het mengsel in een bak die groot genoeg is voor de mal voor het maken van papier.
Het kan worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals riet, bamboe of hout, of door hergebruik van materialen zoals oude kleding of oud papier. Het woord papier komt van de Cyperus papyrus, een cypergrassoort die in Egypte langs de Nijl groeit.
Papier wordt namelijk van verschillende houtsoorten gemaakt. Van 65 % esdoornhout, 25 % berkenhout en 10 % populierenhout. Om 1000 kilo papierpulp te maken heb je 2000 kilo hout nodig. Eerst wordt de schors van de bomen gehaald.
Een stuk of tien pagina's uit een tijdschrift maakt zeker 5 vellen nieuw papier (afhankelijk hoe dik je het straks uit het water 'schept'). Laat de bak met water een paar uur (of een nachtje) staan. Doe de snippers met het water in een blender en mix het tot pulp.
Er zijn veel verschillende soorten bomen die uiteindelijk geschikt zijn voor de papiersector. Fijnsparren, Dennebomen , Berken, Populieren, Beuken en Eucalyptus bomen.
Een vel A4 (210 x 297 mm) weegt daarmee circa 5 gram. Een pak papier met 500 vellen A4 betekent 2,5 kilo gewicht. Uit een boom kunnen daarmee 120 pakken A4 papier worden gehaald. Dat zijn 60.000 vellen A4.
De houtvezel is de belangrijkste grondstof voor papier en karton. Houtvezels kunnen worden verkregen uit hout en oudpapier. Inmiddels is oudpapier de belangrijkste bron voor nieuw papier en karton. 86% van het in Nederland gemaakte papier en karton bestaat uit oudpapier.
Pulp vormt de basis van papier en kan op twee manieren aangemaakt worden: Naald- of loofboomhout wordt versnipperd en vermalen tot losse vezels. Door toevoeging van water ontstaat pulp. Bij het winnen van de vezels (die voornamelijk uit cellulose bestaan) uit hout komt lignine vrij.
In papier bevindt zich 4% tot 10% water, afhankelijk van de papiersoort. Water als grondstof is niet alleen goedkoop, het zorgt er ook voor dat de papiervezels met elkaar worden verbonden.
China geldt als het land waar papier zoals wij dat kennen werd uitgevonden. In het jaar 105 maakte T'sai Lun papier door vezels van bamboeriet, de bast van de moerbeiboom en zijde-afval tot een vezelbrij te kloppen. Die brij werd sterk verdund met water en na het drogen ontstond er papier.
Bij de papierfabriek wordt pulp gemaakt van de balen oud papier en volgt de papierproductie. Zo wordt oud papier grondstof voor nieuw papier! Papier en karton zijn niet eindeloos recyclebaar, zoals blik of glas.
Van oud papier kun je zelf nieuw papier maken. Scheuren, weken en drogen: je zelfgemaakte papier is klaar! Wat heb je nou eigenlijk nodig om papier te maken. Kijk, oud papier, een bakje, een mixer, o, ja een, zeef en ja lapjes.
Als je zelf papier schept, bijvoorbeeld van oud papier, dan kun je daar zaden van planten aan toevoegen – dan krijgen je GROEIPAPIER. Groeipapier kun je in het voorjaar of najaar op een stukje grond leggen of in een bloempot, waar je een dun laagje aarde overheen strooit.
In de papier- of kartonmachine wordt de pulp met een zeef ontwaterd. Aan het einde van de zeef loopt de natte en broze papierbaan tussen twee walsen door. Zo wordt nog meer water uit het papier geperst. Vervolgens wordt het papier gedroogd, geëffend en glad gemaakt.
Volgens veel bronnen is T'sai Lun de uitvinder van papier zoals we dat nu kennen. In 105 voor Christus ontdekte hij dat je papier kunt maken door vezels van verschillende producten, zoals boomschors, oude lappen en visnetten met water te mengen en te laten drogen.
Hoe wordt toiletpapier gemaakt: stap voor stap
De houtsnippers worden een paar uur in water geweekt met de benodigde chemicaliën. Deze pap wordt verhit en geplet, zodat het water verdampt en een laag droog papier overblijft. Dit enorm grote vel wordt opgerold tot een gigantische moederrol met enkellaags wc-papier.
Papier is juist een bijzonder duurzaam product. Het wordt gemaakt van hout, een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Wanneer jonge bomen groeien, absorberen ze CO2 van de atmosfeer. Bovendien blijft papier zijn hele levensduur koolstof opslaan.
Houtpulp: dit is een brij van houtvezels en bestaat uit fijngemaakt hout. Het wordt gebruikt voor het maken van papier. Papierpulp: dit is een brij van oud papier en/of celstof en wordt gebruikt voor het produceren van papier en karton.
Karton is eigenlijk niets anders dan heel dik papier. Voor de productie van papier en karton worden dan ook dezelfde grondstoffen gebruikt. Deze afvalstroom valt dan ook onder het oud papier en is heel goed te recyclen. In Nederland bestaat nieuw papier en karton voor ruim 80% uit oud papier.
Per persoon gebruiken we gemiddeld 150 kilo papier en karton per jaar. Of het nu gaat om een boek of wc-papier: je bespaart waardevolle grondstoffen door minder papier te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door slimmer te printen op kantoor en thuis reclamedrukwerk te weigeren.
Als mijn bron klopt: Er zitten dus 8.333 velletjes kopieerpapier in een boom. Voor 1000 A4 blaadjes heb je dus 1/8e boom nodig.
Het gewicht van papier wordt gemeten in het aantal grammen per vierkante meter (g/m²) vanuit het A0 formaat. Dit noemen we 'gramsgewicht'. Één vel weegt dus inderdaad 80 gram, het is alleen wel een heel groot vel (1m bij 1m). Als je dus 80 grams A4 papier aanschaft, weegt 1 vel A4 dus 5 gram (80 / 16 = 5).