Betrouwbaar gaat over de eerlijkheid en geloofwaardigheid van een persoon. Een beveiliger dient integer te zijn en goed om te gaan met vertrouwelijke informatie.Een beveiliger mag bovendien niet gewelddadig of agressief zijn. Om die reden worden personen die beveiliger willen worden gescreend door de politie.
Om als beveiliger te kunnen werken, moet u bijvoorbeeld sociaal sterk en communicatief vaardig zijn. U bent in staat om risicovolle situaties beheersbaar te maken, in te grijpen bij verdachte situaties en de-escalerend op te treden wanneer iemand ongewenst gedrag vertoont of zich intimiderend opstelt.
Om beveiliger te worden, moet je de opleiding beveiliging, of toezicht en veiligheid afgemaakt hebben. Deze mbo 2-opleidingen duren minimaal twee jaar. Meer weten over deze opleidingen? Lees hier alles over de verschillende opleidingen tot beveiliger.
Een beveiliger heeft dezelfde bevoegdheden als elke andere burger. Het geweldsmonopolie ligt bij de overheid. Het gebruik van geweld door andere organisaties en/of personen is verboden. Dit brengt ook met zich mee dat het dragen van wapens door particuliere beveiligers niet is toegestaan.
Iedereen kan beveiliger worden, als je maar gemotiveerd bent om dit vak te leren. Door maatwerk zorgen we ervoor dat de opleiding voor bijna iedereen haalbaar is. Je vooropleiding is niet belangrijk. Wel jouw inzet en verantwoordelijkheidsgevoel.
Particuliere beveiligers moeten aan bepaalde eisen van betrouwbaarheid en bekwaamheid voldoen. Ze worden gescreend en ze moeten het mbo-diploma 'beveiliger' of een daaraan gelijkwaardig diploma hebben (zie artikel 5, lid 6 van de Rpbr). De politie houdt toezicht op particuliere beveiligers.
Voor de meeste vacatures heb je het diploma 'Beveiliger 2' nodig, maar ook zonder dit diploma kun je solliciteren voor beveiliging werk.
Het gemiddelde salaris voor a beveiliger (m/v) is € 16,01 per uur in Nederland. 4.6k salarissen doorgegeven, bijgewerkt om 15 januari 2024.
Risico's van alleen werken zijn: ongevallen, het onwel worden en agressie. Uit het onderzoek van Herriëtt blijkt dat bij de meeste risico's die de alleenwerker in de beveiliging loopt, er in desbetreffende situaties ook deskundige hulp nodig is. Dit gaat om bijvoorbeeld ongevallen, onwel wording en agressie.
Je bent betrokken bij de maatschappij en wilt graag bijdragen aan een veilig gevoel in de samenleving. Als beveiliger, handhaver of defensiemedewerker kun je dit op een heel directe manier doen. Je bent open en maakt graag kennis met mensen. Want je gelooft dat je door verbinding meer begrip kunt krijgen.
Beveiligers dienen integer, hulpvaardig en waakzaam te zijn, doortastend op te kunnen treden en een representatief voorkomen te hebben. Ze moeten alert blijven, ook als er lange tijd niets gebeurt en zich verantwoordelijk voelen voor de veiligheid. Een dienstverlenende instelling hebben is daarbij erg belangrijk.
De taken van een objectbeveiliger is zeer divers. Zo voert hij rondes uit, controleert goederen die binnen komen, maar kan ook receptiediensten verzorgen.
De opleiding Beveiliger is een officiële mbo-opleiding op niveau 2 en duurt gemiddeld één tot drie jaar. Met een niveau 2 opleiding heb je een startkwalificatie.
Het gemiddelde salaris voor een Beveiliger in Nederland is € 4.214 per maand.
Inhoud van de opleiding Beveiliger
De opleiding duurt in totaal tweeënhalf tot drie jaar. Theorie en praktijk wisselen elkaar goed af. Je krijgt vakgerichte vakken, algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog twee vakken: de keuzedelen.
Inhoud van de opleiding Beveiliger
Vakgerichte vakken Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen: Veiligheid en beveiliging, Waarnemen, Wettelijke kaders, Specifiek rapporteren. Maar ook Casus training en praktijk projecten en evenementen. Nederlands, Engels, rekenen, leren, loopbaan en burgerschap.
Wanneer een burger (beveiliger) met eigen ogen een strafbaar feit waarneemt (heterdaad) mag hij iemand aanhouden én vasthouden totdat de verdachte overgedragen kan worden aan de politie, of een andere opsporingsambtenaar. De politie moet hierbij onverwijld worden ingelicht.
Word je gescreend als je beveiliger wilt worden? Je hebt niet alleen een VOG (verklaring omtrent gedrag) nodig, maar je wordt ook gescreend door afdeling korpscheftaken van de politie.
Bij het aanvragen van de pas word je gescreend door de politie. De groene pas is een pas in de vorm van een creditcard. Je kunt hem aanvragen bij de politie.
Grillig verloop aantal vacatures beveiligers
In het laatste kwartaal van 2022 zakte het aantal openstaande vacatures sterk, na de piek in het tweede en derde kwartaal. In de eerste 2 kwartalen van 2023 steeg het aantal vacatures opnieuw tot boven de 3.000. Er is vooral veel vraag naar objectbeveiligers.
Bewaken is een onderdeel van beveiligen. Het betekent het voortdurend in het oog houden van een persoon of object, dat in zijn geheel is te overzien. Het beveiligen vraagt dus meer kennis en inzicht dan iets bewaken.
Statijd: Elke beveiliger voert diverse taken uit (staand, lopend of zittend), waarvan de maximaal aaneengesloten duur (statijd) nu in de cao Particuliere Beveiliging gelimi- teerd is tot 150 minuten.
Geen wapens voor Nederlandse beveiligers
Het gebruik van vuurwapens is daarmee voorbehouden aan politie en marechaussee. Het is door onze wetgeving dan ook zo dat wanneer er een gewapend transport ons land doorkruist, de beveiligers in het voertuig hun wapens tijdelijk zullen moeten opbergen in een kluis.