Voedingssupplementen voor het geheugen
Bepaalde voedingssupplementen kunnen goed zijn voor het geheugen. Deze supplementen bevatten vaak Ginkgo biloba, omega 3-vetzuren, sint-janskruid, ginseng, passiebloem, zilverkaars en/of valeriaan.
Vitamine B11 heeft mogelijk een gunstig effect op het denkvermogen bij ouderen. Ook is bekend dat een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot problemen met het denkvermogen, zoals vergeetachtigheid.
Uit een studie blijkt dat bosbessen- en druivensap je geheugen aanzienlijk verbetert. Proefpersonen die twee maanden lang dagelijks dit sap dronken, scoorden namelijk beter op geheugentests. Het eten van bosbessen heeft vooral een positief effect op je kortetermijngeheugen.
Gewone geheugenproblemen zijn vaak tijdelijk en kunnen worden veroorzaakt door spanningen, drukte, depressie, somberheid, narcose of ouderdom. Maar geheugenproblemen kunnen ook het gevolg zijn van een hersenaandoening.
Gezond eten voor je geheugen betekent: veel broccoli en groene bladgroenten, zoals spinazie en andijvie. Je geheugen gedijt er prima bij. Voedingsmiddelen vol foliumzuur zijn ook prima voor je geheugen, denk aan erwten en linzen. En vis is belangrijk, vanwege de omega-3-vetzuren.
Als iemand zich zorgen maakt, veel stress heeft of veel piekert, is er in de hersenen tijdelijk minder ruimte voor andere dingen. De geheugenklachten verdwijnen weer als de zorgen minder worden.
Groene thee is rijk aan antioxidanten, polyfenolen, flavonoïden en carotenoïden. Daarnaast is het ook een goede bron van vitamine C, selenium, zink, chroom en mangaan. Een mond vol, maar het enige dat je moet onthouden, is dat groene thee een positief effect heeft op je geheugen.
Het dagelijks drinken van drie koppen groene thee is goed voor je hersenen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het drinken van groene thee je bloeddruk en het risico op beroertes en diabetes verlaagt.
Bananen zijn makkelijke tussendoortjes die je concentratie een boost geven. Ze bevatten een goede combinatie van eiwitten, suikers, vitamines en mineralen. Vooral de kalium die er inzit, is belangrijk voor de hersenen. Je kunt het beste voor een gespikkelde banaan gaan.
Noten: ze zijn een bron van vitamine E, een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Hoe het geheugen precies werkt is dus ook nog niet helemaal duidelijk. Je hersenen bestaan uit een wirwar van zenuwcellen die door verbindingen bepaalde patronen maken. Wetenschappers hebben ontdekt dat wanneer je iets opslaat in je geheugen, dit patroon verandert en de verbindingen sterker worden.
Veel vitamines hebben invloed op het geheugen. Vitamine B1, B3, B6, B8, B11, B12 en C zijn goed voor het geheugen en dragen bij aan de hersenfuncties die betrokken zijn bij het beredeneer vermogen.
Vitamine C kan als antioxidant en als belangrijke factor voor het functioneren van het centrale zenuwstelsel, mogelijk bescherming bieden tegen geheugenverlies.
Noten, en vooral walnoten, zijn perfect voer voor je hersenen. Ze bevatten niet alleen veel vezels, wat gunstig is voor je darmen, maar ook de juiste soort vetten. Noten zitten namelijk vol onverzadigde vetten. En van alle noten bevatten walnoten de meeste omega-3-vetten.
Hoe dragen vitamines bij aan 'gezonde goed functionerende hersenen'? B-vitamines (met name B1, B6, B11/foliumzuur en B12) helpen bij de aanmaak van de signaalstoffen tussen de zenuwcellen en ze houden de myelineschede (vettige omhulsel rond de zenuwcellen) in stand.
Sporten heeft veel positieve effecten op het lichaam en het brein. Zo bevordert het de doorbloeding naar de hersenen waardoor het zuurstofaanbod hoger wordt. Ook wordt de aanmaak van hormonen waar je je gelukkig en energiek van voelt (serotonine, dopamine en noradrenaline) gestimuleerd.
Daarom zijn dit ook gezonde groenten voor de hersenen: een hoge bloeddruk beschadigt de hart- en bloedvaten en dat verhoogt weer de kans op dementie. Voorbeelden van groene bladgroenten zijn spinazie, sla, andijvie, snijbiet, boerenkool, postelein, waterkers en zuring.
Vergeet je snel dingen, word je regelmatig moe wakker, heb je soms moeite om je te concentreren en voel je je vaak slap en futloos? Al dit soort symptomen wordt gezamenlijk ook wel beschreven als 'hersenmist' of 'brain fog'.
Het langetermijngeheugen kan niet vol raken. Door hersenletsel of andere hersenziektes kan het wel worden aangetast.