Zwart wordt verkregen door de primaire kleuren geel, blauw en rood te mengen. Wij raden u echter aan om wit en zwart te kopen, omdat u deze twee kleuren steeds weer nodig heeft.
Wij raden je altijd aan om witte en zwarte verf te kopen, omdat je deze twee kleuren altijd wel nodig zult gaan hebben. Om zwart te krijgen heb je de kleuren geel, blauw en rood nodig.
Zwarte verf kun je maken door op een palet gelijke hoeveelheden rode, gele en blauwe verf te mengen. Je kunt tevens complementaire kleuren mengen, zoals blauw en oranje, rood en groen of geel en paars. Door blauw en bruin te mengen krijg je een volle zwarte kleur.
Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
Paars krijg je wanneer je blauw met rood mengt. Scharlakenrood en ultramarijn blauw, zijn de meeste “zuivere” vormen van rood en blauw. Zodra er groen/geel bij gaat komen, krijg je al snel bruin-achtige tinten. Paars kun je lichter maken door wit toe te voegen.
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
-Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij. -Om oranje donkerder te maken, meng rood erbij.
Voeg geel toe om zachtere tinten roze te krijgen. Hierdoor krijg je uiteindelijk een perzikkleur. Met een beetje violet of blauw krijg je een felroze kleur. Voeg meer toe om een tint als magenta te krijgen.
Meng rood en geel.
Rood, geel en blauw zijn de drie primaire kleuren, maar je hebt voor oranje alleen rood en geel nodig. 'Secondaire' kleuren worden gemaakt door twee primaire kleuren te mengen. Omdat je rood en geel moet combineren om oranje te maken, wordt oranje als een secundaire kleur beschouwd.
grijs.
Afhankelijk van de kleurtinten blauw en oranje krijg je een donkere groentint. Probeer de kleuren eens uit via de link hieronder.
Geel en blauw wordt samen groen.
De kleur black / zwart met hexadecimale kleurcode #000000 / #000 is een zeer donkere tint van grijs. In het RGB-kleurmodel bestaat #000000 uit 0% rood, 0% groen en 0% blauw.
Kleuren hebben veel te maken met licht. Wit is licht (en dus geen kleur). Zwart is het gebrek aan licht (en dus ook geen kleur).
Het diepste zwart maak je met kleuren die qua toon donker zijn. Voorbeelden zijn: Ultramarijn Blauw, Indigo Blauw, Alizarine Crimson, Ruwe Omber, Gebrande Omber. Het donkerste zwart, gemengd vanuit twee verven, maak je met complementaire kleuren. Bijvoorbeeld: Cadmium rood midden en Phthalo Groen.
Marszwart en Oxidezwart zijn in feite hetzelfde, het hangt ervan af hoe de fabrikant het noemt. Talens noemt het Oxide, omdat het een ijzeroxide pigment is. De meeste andere merken noemen het traditioneel Marszwart, vernoemd naar de Romeinse god van de oorlog die ook ijzerwerk beschermde tegen oxidatie (roest).
Licht. Wit licht onstaat door alle kleuren licht te mengen. Voorbeeld: In een tv-scherm zitten rode, groene en blauwe lichtpuntjes. Als die allemaal even fel branden zie je van een afstandje wit licht.
Je kunt bijvoorbeeld grijs maken met oranje en blauw. Begin met een klein beetje te mengen en doe er wit bij om de kleur goed te kunnen beoordelen. Als de kleur teveel naar oranje of bruin neigt, voeg je wat blauw toe. Is het te blauw, voeg dan meer oranje toe.
Rood kun je niet maken, behalve oranje rood, dat doe je door een tikje geel toe te voegen, of roze rood, dat doe je door een tikje wit toe te voegen.
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
Om een bruine kleur te maken, voeg je er wat geel, rood en blauw aan toe. Experimenteer met je kleur om de kleur te bereiken die je wilt, want het kan er in het begin een beetje dof uitzien.
Als je twee primaire kleuren met elkaar combineert, krijg je een zogenaamde secundaire kleur. Als je rood en blauw mixt, krijg je violet, geel en rood wordt oranje, blauw en geel wordt groen. Als je alle primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je zwart.