Gebruik voor het schoonmaken van de koelkast een sopje van afwasmiddel of milde allesreiniger of een eetlepel soda op 5 liter water. Vergeet niet om ook de deur, rekken, laden en het deurrubber te poetsen. Poets na met schoon water en maak alles droog met een schone theedoek.
De buitenkant van de koelkast schoonmaken kun je met hetzelfde sopje en dezelfde doek doen als waarmee je de binnenkant hebt schoongemaakt. Maak ook de deurhendel goed schoon. Als je een RVS koelkast hebt, maak je dit niet schoon met reguliere schoonmaakmiddelen, maar gebruik je roestvrijstaal reiniger of glasreiniger.
Volg deze stappen om de rubbers van de koelkast schoon te maken: Neem de rubbers af met een sopje en een microvezeldoekje. Verwijder hierbij hardnekkig vuil met een Glorix Allesreiniger. Vermijd zuurhoudende producten – deze kunnen het rubber aantasten.
In de achterwand van de koelkast zit een gaatje voor condensafvoer. Als die koelkast-waterafvoer verstopt is, kan het water niet afgevoerd worden. Daarbij is een verstopt afvoergaatje een ideale plek voor de groei van schimmels. Zorg dus dat het condenswater makkelijk kan weglopen!
Het enige wat je hoeft te doen is een spons in je koelkast leggen! Leg een aantal sponsjes op de bodem van het koelvak en je zult direct merken dat je groenten en fruit veel langer vers blijven! Verwissel de sponsjes ongeveer één keer in de twee weken. Of knijp ze goed uit voordat je ze weer terug legt.
De oorzaak van de geurtjes in de koelkast ligt in aanwezigheid van bacteriën. Door bacteriegroei in de koelkast - veroorzaakt door bijvoorbeeld bedorven voedsel, het lekken / knoeien met inhoud van verpakkingen, kruimels e.d. - ontstaat deze vieze geur en is het tijd voor grondige reiniging.
Maak de koelkast minstens een keer per kwartaal grondig schoon. Dat is zowel nodig voor de voedselveiligheid als voor het energieverbruik van je koelkast of ijskast. Schakel het apparaat uit en verwijder alle inhoud.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Lekbakken zitten doorgaans aan de voorkant van de koelkast, maar de locatie kan variëren afhankelijk van het model.
Rubber schoonmaken met azijn
Doe dat vooral niet! Azijn is een zuur. Deze azijnzuren worden zeer slecht verdragen door PVC, siliconen en natuurrubbers. De meeste huishoudelijke dichtingsrubbers zijn gemaakt van siliconen (voor voedingsdichtingen) en natuurlijk rubber (voor sanitaire dichtingen).
Wil je het oppervlak goed ontvetten? Zorg dan dat je gebruik maakt van een aceton houdend schoonmaakmiddel of isopropanol. Doordat deze middelen snel verdampen en de vettigheid goed oplossen, zijn deze producten uitermate geschikt om de breukvlakken te ontvetten.
Maak een mengeling van citroenzuur en azijn. Schuur de gele plekken goed met de mengeling totdat de plekken ver minderen of volledig verdwijnen. Spoel na met schoon water.
Dit doe je idealiter iedere twee á drie maanden. Haal dan de stekker uit het stopcontact, leeg de vriezer en ontdooi hem. Haal de lades of planken eruit en was deze met afwasmiddel in de gootsteen. De binnenkant van de vriezer kun je schoonmaken met een mixje van gelijke delen azijn en water.
RVS reinigen met glasreiniger
Vuil en viezigheid verwijderen met ontvettende middelen is effectief. Glasreiniger is een middel dat goed werkt. Spuit glasreiniger op het rvs en ga er vervolgens met een zachte doek overheen. Wrijf hiermee het oppervlak droog om strepen te voorkomen.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
“Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur” is een veelgehoorde uitleg. Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
Is de temperatuur in de koelkast steeds te hoog of te laag en kun je dit niet oplossen via de temperatuurregelaar of met een schoonmaakbeurt? Dan is je koelkast waarschijnlijk echt stuk.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.
Soda gebruik je om schoon te maken. Bakingsoda kun je gebruiken om mee te bakken én om mee schoon te maken. Hoe viezer iets is, hoe meer je hebt aan de gewone huishoudsoda omdat daarvan de schoonmaakwerking groter is.
Om de schimmelgeur in je koelkast te doden, plaats je een open bakje met frisdrank in de koelkast. Laat het bakpoeder minstens 24 uur op zijn plaats zitten zodat het de geur kan absorberen en geuren kan neutraliseren.
Azijn en citroen zijn beide goede middelen om vieze geuren te neutraliseren. Azijn neutraliseert een vieze lucht en citroen zorgt voor een frisse geur in huis. Breng een pan met azijn en citroenpartjes aan de kook.
Warme lucht buiten de koelkast kan de belangrijkste reden zijn voor water op de bodem van de koelkast. Laat de deuren niet te lang open staan. De koude lucht binnen in het apparaat moet goed geïsoleerd zijn van de buitentemperatuur. Controleer of er spleten tussen de rubberen afdichting van de deur en de kast zitten.