Om kabels door de muur te trekken kunt u gebruik maken van een trekveer. Een trekveer is verkrijgbaar in nylon en metaal. De nylon versie beweegt soms iets soepeler, maar met een metalen trekveer kunt u nog hulpmiddelen aanschaffen om meer kans te maken op succes bij het trekken van de kabels.
Een mantelbuis wordt standaard geleverd met een dun nylon draadje in de buis. Dit nylon draadje is een trektouwtje, verwijder deze dus niet uit de buis. Wanneer je het nylon trektouwtje gebruikt om bijvoorbeeld een kabel door te voeren, vergeet dan niet een nieuw trektouw mee te trekken door de mantelbuis!
Specialist Elektra
Buis door het gat steken todat je de muur raakt en dan een 3 cm terug halen. Een stukje draad in de buis drukken ( stukje papier aan het einde). Aan de andere kant een stofzuiger op het gat zetten en de draad invoeren totdat de draad word meegezogen door de stofzuiger en klaar ben je.
Eerst alle kabels uit de wachtbuis verwijderen, vervolgens een dun katoenen koordje (type keukentouw) door de buis zuigen met behulp van een stofzuiger (zuigmond zo goed mogelijk aansluiten op de buis). Aan dit touwtje knoop je een nylon koordje van een mm of 3-4 wat je door de buis trekt.
Wat zijn de kosten voor kabels laten trekken? Vanaf € 65, - per uur kunt u kabels laten trekken. Het is handig als u bij het boeken van de klus precies aangeeft wat uw situatie en wensen zijn. De vakman kan dan een goede inschatting maken van de kosten.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Een trekveer is een lange, dunne veer van staal of glasvezel. De lengte kan sterk uiteenlopen: er zijn trekveren te koop van 5 meter, maar ook van 50 meter. Op het uiteinde zit een oog, waaraan de kabels kunnen worden vastgemaakt. De veer duw je vervolgens door de buis tot hij er aan de andere kant uitkomt.
De beste trekveer is naar onze mening – en dat kunnen wij stellen op basis van jarenlange eigen ervaring – een kunststof trekveer. Daarbij hebben wij veel gebruik gemaakt van het merk RUNPO. Dit is een professioneel merk uit Duitsland dat al jarenlang wordt gebruikt door elektriciens wereldwijd.
De kabeltrekkous is gemaakt in de vorm van een koker van gevlochten stalen of kunststof draad. De trekkous is open aan het eind waarmee hij om een kabel wordt geschoven en gesloten aan het andere eind en mogelijk van een bevestigingslus voorzien zodat er aan getrokken kan worden met behulp van een dunne trekkabel.
Maximaal aantal draden in een Buis
4 draden 1,5mm2 en 3 draden 2,5mm2. In een 19mm gladde buis mogen maximaal 5 draden 2,5mm2, dit geldt ook voor een flexbuis.
LET OP: Trek niet meer dan twee kabels door een loze leiding. Zet niet teveel kracht op de trekveer. Werk zorgvuldig en neem de tijd.
Denk aan glasvezel- of telefoonkabels en waterleidingen. Als u wilt weten of dit zo is, dan kunt u een zogenoemde Klic-melding doen bij het Kadaster. U ontvangt dan via het Kadaster informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek, voor zover bekend.
15 meter is geen probleem voor een utp-kabel, gewoon leggen.
Een mantelbuis wordt gebruikt bij bijvoorbeeld een doorvoer onder of door een obstakel, zoals een muur, fundering, verkeerweg of anderszins. Op deze manier is het mogelijk de kabels en leidingen aan te brengen of bij onderhoud te vervangen, zonder dat het obstakel behoeft te worden afgebroken of verwijderd.
Strip de kabel een stukje en bind de aders stevig vast. Voor extra stevigheid kun je een stukje isolatietape om het uiteinde van de trekveer doen. Zo kan de kabel niet van de trekveer schieten. Trek de netwerkkabel door de leiding door aan de trekveer te trekken in de andere ruimte.
Een trekveer is in diverse lengtes verkrijgbaar. De 5 meter, 10 meter, 20 meter en 50 meter trekveren worden het vaakst gebruikt. Hoe lang een trekveer moet zijn is afhankelijk van de lengte van de pvc-buis tussen de lasdozen.
Het werkt als een ratel: met elke pompbeweging duw je de trekveer verder de leiding in. Een handmatige 'pomp' die het doorvoeren van trekveren vergemakkelijkt. De veer gaat er aan de achterkant in en komt er aan voorkant weer uit waarna je kunt starten.
De trekveren zitten in de koppeling, en de sterkte van deze trekveren bepaalt wanneer je koppeling aangrijpt. Met sterke trekveren maakt je scooter meer toeren, bij slappe trekveren grijpt hij al bij minder toeren aan. Je trekt niet sneller op met sterke trekveren, tenzij je setup daarop afgestemd is.
Schrijf uw gaten af met een groot kruis met vaste maat , kap uw muur open , controleer uw snijpunten , indien ok , terug dichtplamuren en als t droog is : boren zoals in een gewone muur. Alleen zo ben je zeker dat je niet in de leiding zit én dat uw spiegel goed vast hangt.
Wil je een gat in de muur boren, maar weet je niet waar de leidingen lopen? Met een leidingzoeker zie je precies waar je wel en niet kan boren.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Een powerline adapter verstuurt het internetsignaal via het stroomnet van je huis naar de zolder. Zo is het internetsignaal ook snel en stabiel. Je sluit één powerline adapter aan bij je router en steekt de tweede op zolder in het stopcontact.
Kan ik Cat6-kabel gebruiken op Cat5-netwerk? Natuurlijk kan Cat6 Cable op Cat5-netwerk werken. Het is achterwaarts compatibel met eerdere specificaties, wat betekent dat het effectief kan worden gebruikt met Cat5-netwerk.
Met een speciale leidingzoeker kun je de muur controleren op de aanwezigheid van buizen. Het apparaat maakt geen onderscheid tussen het type buizen en kan zelfs stalen constructies oppikken. Als de muur gewapend is zal de zoeker dus constant af gaan en is het lastig te bepalen waar de waterleiding nou eigenlijk zit.