Hoogte van kunstgras: 20 tot en met 25 millimeter In de regel geldt dat het kunstgras realistischer oogt naar mate het hoger wordt. Wel zijn vuiltjes, zoals losse bladeren, weer lastiger te verwijderen van hoog kunstgras.
Zorg ervoor dat de ondergrond goed is aangetrild en uitgevlakt, eventueel afgewerkt met opsluitbandjes of steen. Houd het zandbed, afhankelijk van de hoogte van het kunstgras, circa 3 cm onder de opsluitrand of het straatwerk.
Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen.Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen. Het is ook mogelijk om een ondergrond van gebroken puin of lavazand te maken.
Een goede egalisatie zorgt er voor dat het kunstgras mooi strak gelegd kan worden. Daarnaast adviseren wij om stabiliserend onderdoek op het zandbed te leggen. Stabiliserend onderdoek heeft een tweetal functies: De ondergrond stabiliseren om putten of deuken in het kunstgrasveld te voorkomen bij belasting.
Waarom stabilisatiedoek onder kunstgras
Een stabilisatiedoek is waterdoorlatend. Overtollig regenwater kan door de grasmat en het onderdoek heen dus gewoon wegzakken in de ondergrond. Hierdoor droogt een kunstgras gazon altijd snel weer op.
Het zand valt namelijk tussen de spriet verstevigt de spriet waardoor de vezels omhoog blijven staan. Het verlengt dus de levensduur van de grasspriet van het kunstgras. Daarnaast verzwaard zand het kunstgras zodat er minder snel kreukels of vouwen ontstaan en dat het goed op de juiste plek blijft liggen.
Kunstgras gaat zo'n 12 tot 20 jaar mee. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het type dat u uitzoekt. Buitengrass kunstgras heeft deze lange levensduur door de technisch hoogwaardige constructie en de gebruikte materialen.
Met kunstgras heb je dat probleem niet! Ervanuit gaande dat je ook een waterdoorlatende ondergrond hebt, zullen er geen modderige plassen op je kunstgrasveld ontstaan. Bovendien wordt kunstgras als het nat is ook niet zo glad en glibberig als echt gras, en dat voorkomt een hoop ongelukken.
Kortom; wat is de mooiste kant van kunstgras? Doorgaans is de mooiste kant van kunstgras de zijde waar de sprieten naartoe wijzen. Aan de hand van het bepalen van de zichtzijde in de tuin kan je bekijken wat de mooiste legrichting is en welke afmetingen kunstgras je nodig hebt.
Brekerzand als ondergrond aanbrengen
De ideale ondergrond voor kunstgras is brekerzand. Dit voldoet namelijk aan alle gewenste eigenschappen. Het is makkelijk te egaliseren, stevig, goed waterdoorlatend en biedt onkruid weinig kans.
Gebruik geen ophoogzand (geel zand), deze laat niet voldoende water door. Een zandbed van 5 tot 10 cm is voldoende. Wanneer de ondergrond nu al slecht waterafvoert dan raden wij aan om een dikkere laag (meer dan 10 cm) aan te brengen.
Kunstgras op aarde leggen
Je kan kunstgras gemakkelijk op aarde plaatsen. Maar je moet wel met enkele zaken rekening houden. Zo is aarde minder stevig dan stabilisé en is er dus een grotere kans dat je kunstgras wat gaat golven. Daarnaast is aarde zeer waterdoorlatend.
Het kunstgras kan na het aanleggen en na gebruik nog wat plat liggen. Borstel het gras voorzichtig op met een bezem, om te zorgen dat het gras weer mooi rechtop gaat staan. Niet alle aanbieders adviseren consumenten om het kunstgras te voorzien van instrooizand, maar bij de meeste types is dit wel aan te raden.
Kunstgras heeft kleine gaatjes in de rug van de grasmat. Hier kan overtollig regenwater (of ander water) snel doorheen zakken. Kunstgras is dus zeer waterdoorlatend. Gemiddeld laat kunstgras zo'n 60 liter water per vierkante meter door.
Het aanbrengen van het instrooizand is erg gemakkelijk. Je strooit het zand uit over de grasmat en vervolgens veeg je het kunstgras met een bezem in. Afhankelijk van het soort kunstgras en de lengte van de sprieten heb je meer of minder kwartszand nodig.
Mag ik mijn tuinset op het kunstgras plaatsen? Uiteraard kunt u spullen op het kunstgras plaatsen. Kijk wel uit met stoelen of tafels met dunne poten, deze kunnen namelijk putjes veroorzaken.
Kunstgras is uit de gratie. Steeds meer profclubs kiezen voor puur natuur, zeker in de eredivisie. Het kostenaspect (kunstgras is goedkoper) heeft verloren van het sentiment ('afgetrapt veld heeft charme').
Kippen kunnen goed op kunstgras lopen. Er kan wel rekening gehouden worden met de hoogte van het kunstgras.
Kunstgras is snel droog
In de lente is lopen op het door het eerste zonnetje verwarmde kunstgras heerlijk. U zult merken dat de ochtenddauw snel is verdampt, sneller dan bij natuurgras. Maar in een hele hete zomer is het een ander verhaal. In de volle zon kan de temperatuur van het kunstgras oplopen tot ruim 40 graden.
Wekelijks onderhoud is niet noodzakelijk, maar het is wel belangrijk om je kunstgras regelmatig te borstelen. Dit noemen we opborstelen. Je borstelt tegen de richting in van de grassprieten waardoor ze weer rechtop gaan staan. Daarnaast is het belangrijk om het instrooizand jaarlijks aan te vullen.
Door de hitte kan dat water verdampen. Maar in kunstgras zit geen water. Dus kan er ook geen warmte weg. Daardoor blijft het gras warmer worden en kan het wel 10 graden warmer voelen dan bij natuurgras.
De vezeldichtheid is enorm belangrijk bij de kwaliteitsbepaling van kunstgras. Hoe hoger de de dichtheid van het kunstgras hoe hoger de kwaliteit. Een hoge dichtheid van de vezel zorgt voor mooier kunstgras en daarbij lijkt het ook heel erg op echt gras.
Kunstgras kan door de zon opwarmen tot ongeveer 40 graden. Dit kan erg warm aanvoelen, maar je voeten zullen er niet door verbranden. Om heet kunstgras tegen te gaan zou je er voor kunnen kiezen om een deken op het kunstgras te leggen of om het kunstgras even te sproeien.
Voordelen van het gebruik van instrooizand
Het zand valt tussen de kunstgrassprietjes en zorgt ervoor dat de vezels omhoog blijven staan. Het vertraagt het proces van platliggen. Het zand beschermt de grasmat en zorgt tevens voor stabiliteit, daardoor komen er geen vouwen of kreukels in het gras bij veelzijdig gebruik.