Sperma. Een zaadcel kan ongeveer twee tot zeven dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Als je als vrouw een korte menstruatiecyclus hebt dan kan het zijn dat je zwanger raakt tijdens je menstruatie omdat de zaadcel overleeft tot je eisprong. Het is een fabel dat je niet zwanger kan worden tijdens je menstruatie.
Je kans om zwanger te raken tijdens je menstruatie is erg klein. Het is echter nog steeds mogelijk om zwanger te raken als je vrijt zonder voorbehoedsmiddelen.
Is het veilig om seks te hebben tijdens je menstruatie? Seks als je ongesteld bent kan wat rommelig zijn, maar dat maakt het niet minder veilig dan gewone seks! Houdt er alleen wel rekening mee dat HIV en andere soa's gemakkelijker via bloed kunnen worden doorgeven.
Kan je 2 dagen na je menstruatie zwanger raken? Als je al één dag na je menstruatie vruchtbaar kan zijn, dan is je risico twee dagen na je menstruatie natuurlijk nog hoger.
Daarvan trekken we 14 dagen af om de dag van de eisprong te kennen. Dat is dus dag 16 (30 – 14). Men weet dat een vrouw vruchtbaar wordt 72 uur vóór de eisprong (dat is dus drie dagen, in ons voorbeeld vanaf dag 13). Het meest vruchtbaar is ze op de dag van de eisprong (dag 16), daarna daalt de vruchtbaarheid.
Na hoeveel dagen nadat je seks hebt gehad je een zwangerschapstest kunt doen, is een lastige vraag. Een zwangerschap vindt in principe plaats 6 dagen na de ovulatie (eisprong). Dat is ongeveer twee weken na je laatste menstruatie. Maar voor een écht betrouwbare uitslag test je als je minimaal één dag overtijd bent.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Vooral de leeftijd van de vrouw heeft een grote invloed. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %.
Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt. Voorvocht kan een heel lage concentratie aan zaadcellen bevatten. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Daarom is terugtrekken geen veilige methode om jezelf te beschermen tegen zwangerschap.
Meestal is de eisprong twee weken voor de menstruatie. In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.
Je kan zelfs in je stopweek vrijen, zelfs dan ben je 99% veilig tegen zwangerschap.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
90% van de ondervraagde vrouwen gaf aan naar rust, liefde, aandacht en warmte te verlangen, 10% van de vrouwen naar seks of eten. Uit ervaring blijkt dat een vrouw die rust, liefde, aandacht en warmte krijgt tijdens haar 'winterperiode', haar batterijen weer volledig kan opladen.
Je kunt tijdens ieder moment van de menstruatiecyclus zwanger raken. De kans is op sommige momenten kleiner, maar zeker aanwezig.
Een vrouw kan vruchtbaar zijn vanaf dag 8-9 t/m de 3e week, waarbij de bevruchting in de periode van 5 dagen na de menstruatie tot en met de ovulatie moet plaats vinden.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn.
Wel 15 tot 35% van de vrouwen raakt door deze 'anticonceptiemethode' alsnog zwanger.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is.
Bepaal op de eerste dag van je menstruatie de datum waarop je weer ongesteld wordt.Ongeveer veertien dagen voor deze datum heb je je volgende eisprong. Je meest vruchtbare dagen zijn deze dag en de twee dagen vóór je eisprong.
Bij een vruchtbaarheidstest plas je op een teststaafje. Daarna kun je op de vruchtbaarheidstest aflezen wat de hoeveelheid FSH is. Heb je te weinig of te veel FSH, dan kan er een (medische) oorzaak zijn waardoor de menstruaties onregelmatig zijn of uitblijven.
Hoe ouder je wordt, hoe kleiner de kans dat je zwanger wordt. Gemiddeld zijn vrouwen met 50 of 51 jaar voor het laatst ongesteld. Daarom kun je met 52 jaar stoppen met voorbehoedmiddelen. De kans op zwangerschap is dan heel klein.
De bevruchting voelen: kan dat? Het antwoord is nee, maar de innesteling volgens sommige vrouwen wél. Zij beschrijven een gevoel van kramp in hun baarmoeder op het moment dat de eicel zich innestelt. Of dit klopt is alleen niet wetenschappelijk bewezen.
Van alle stellen die regelmatig vrijen zonder anticonceptie is 70 procent binnen zes maanden zwanger, 80 procent binnen een jaar en 90 procent binnen twee jaar. Het is dus heel normaal als het even duurt voordat je zwanger raakt nadat je bent gestopt met het gebruik van anticonceptie.
Ongeveer 2 tot 10 van de 1000 vrouwen die na onveilige seks een koperspiraaltje krijgen, worden toch zwanger.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.