Tijdens het slikken van de pil word je regelmatig ongesteld. Dit is een onttrekkingsbloeding. Zodra je stopt met de pil komt je natuurlijke menstruatie weer op gang. Als je stopt met de pil word je binnen enkele maanden vanzelf weer ongesteld.
Bij een echte menstruatie ruimt je lichaam deze eicel op. Als je de pil op de juiste manier slikt, krijg je geen eisprong. Dan is er dus ook geen eicel om op te ruimen. Daarom ben je niet écht ongesteld maar verlies je alleen wat bloed.
Tijdens de eerste drie tot vier maanden kan er bij het gebruik van de anticonceptiepil soms wat bloedverlies optreden tussen de menstruaties. Dit komt omdat het lichaam moet wennen aan de pil. Vaak zijn dit kleine hoeveelheden bloed, ook wel spotting genoemd.
Wat doe ik als ik een doorbraakbloeding heb? Je kunt een stop4daagse inlassen of doorgaan met pil slikken. De pil blijft betrouwbaar.
Vaginaal bloedverlies buiten de stopweek is super vervelend maar kan ook een signaal zijn dat je moet opletten. Je hoeft je echter niet gelijk zorgen te maken want ongeveer 1 op de 4 vrouwen heeft er wel eens last van. Indien het bloedverlies minimaal is wordt het ook wel 'spotting' genoemd.
Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.
De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%.
Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen. Je kunt nu verder gaan met het normale schema. De werkzaamheid van je pil is niet verminderd. Kortom, je bent voldoende beschermd en loopt geen risico om zwanger te worden.
De bloeding lijkt op een lichte menstruatie. Vaak is het bloed donker, een beetje een bruinachtige kleur, al kan het ook wat rozig of rood kleuren De reden voor de bruinachtige kleur is, dat het om oud bloed gaat. Sommige zwangere vrouwen voelen de innesteling: denk bijvoorbeeld aan een bloedneus of kramp.
Bij een driefasenpil kan eerder worden gestopt met de pillen van de laatste fase. Je begint weer met een nieuwe strip op de eerste dag van de menstruatie of op de vijfde dag van de stopweek. Bij langer stoppen neemt de kans op een zwangerschap toe.
Enkele van de meest voorkomende oorzaken van intermenstruele bloedingen zijn: het nemen van anticonceptiepillen, hormonale veranderingen rond de ovulatie, poliepen of veranderingen in de baarmoederhals. Het is belangrijk om naar een dokter te gaan.
Je kunt toch bloedverlies krijgen tijdens de zwangerschap om veel verschillende redenen. Vaak is dit onschuldig, maar toch is het altijd een goed idee om contact op te nemen met je verloskundige om de reden vast te stellen: Innestelingsbloeding: een veelvoorkomende bloeding is de innestelingsbloeding.
Een gezonde bloed kleur varieert van fel rood tot donker rood of bruin, afhangend van hoe vers het bloedverlies van de baarmoeder is. Sommige mensen beschrijven hun oude bloed soms als zwart, maar dit kan een teken zijn van iets anders (lees door!).
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
De hormonen zijn te kort in je lichaam. Je kunt dan zwanger raken. Als je de pil daarna 7 dagen goed slikt, is het weer veilig.
Tijdens de stopweek vindt er namelijk een onttrekkingsbloeding plaats. Deze bloeding is een gevolg van de hormonen die vrijkomen bij het gebruik van de pil. De onttrekkingsbloeding is daarom geen menstruatie. Je wordt dus niet echt ongesteld tijdens het gebruik van de pil.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Wanneer is de innesteling? De innesteling is het moment dat een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Dit is het moment dat de zwangerschap echt begint. Meestal vindt de innesteling tussen de vijf à twaalf dagen na de eisprong plaats, met een gemiddelde van negen dagen bij een regelmatige cyclus.
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.
De pil (de eenfase-combinatiepil)
De kans dat je bij vergeten van de pil zwanger wordt is groter als je: na de stopweek de 1e pil bent vergeten. in de eerste week van je strip 1 of meer pillen bent vergeten. 2 keer of vaker achter elkaar de pil bent vergeten.
Minder dan 12 uur na je vaste tijd van slikken: neem de pil alsnog zo snel mogelijk in. Neem de volgende pil op de normale tijd en ga door met je pilstrip. Dan blijf je tegen zwangerschap beschermd. 12 uur of langer na je vaste tijd van slikken: dan ben je minder goed beschermd.
Als je 1 dag te laat gestart bent met een nieuwe pilstrip ben je niet beschermd tegen zwangerschap. Het enige wat je dan kan doen is: Gebruik naast de pil ook een condoom de volgende 7 dagen dat je seks hebt. Neem zo snel mogelijk de noodpil in als je de voorbije 5 dagen seks hebt gehad.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Gebruik oestrogenen niet tijdens de zwangerschap. Het per ongeluk doorgebruiken van de anticonceptiepil in de eerste weken van de zwangerschap heeft waarschijnlijk geen nadelige effecten op de zwangerschap of foetus.
U kunt de menstruatie uitstellen door de éénfasepil door te slikken zonder stopweek. U kunt de pil gedurende 1 jaar veilig doorslikken. U heeft dan tussendoor wel meer risico op doorbraakbloedingen.