Eigenlijk is schiften het ontbinden van twee of meerdere componenten. Vaak is een geschifte saus nog te redden door wat koud water toe te voegen of wat room in te koken en daar de geschifte saus aan toe te voegen.
Ja, je kan geschifte saus nog eten. De stoffen in het ingrediënt trekken zich los van elkaar, maar veranderen niet. Het is dus niet gevaarlijk om de saus toch nog op te eten, maar lekker en mooi is anders. Voor een succesvol sausje is het dus belangrijk om schiften te voorkomen.
Iets gaat in de schift doordat kleine olie druppels (of vetten) in elkaar samenvoegen. Dit proces wordt vaak veroorzaakt wanneer bijvoorbeeld de olie en het water niet dezelfde temperatuur hebben. Ook kan iets in de schift schieten wanneer de hoeveelheid water uit verhouding is met de rest van je product.
Als iets gaat schiften, betekent het dat de ingrediënten zich van elkaar gaan scheiden. Meestal komt dit door te grote temperatuursverschillen tussen de gemengde ingrediënten. Het water en vet in je mengsel scheiden zich vervolgens van elkaar, doordat het eiwit ze niet langer kan binden.
Pas net aan het schiften
Gebruik zo'n twee tot vier theelepels water, wijn, azijn of citroensap en klop dit met een garde goed en voor je het weet ziet je saus er weer uit zoals-ie eruit hoort te zien. Deze methode werkt bijvoorbeeld goed bij een geschifte mayonaise of Hollandaise saus.
Gelukkig betekent een geschift beslag niet meteen het einde van je bakgerecht. ,,Je kunt het oplossen door met een warme föhn op je beslag te blazen. De hitte zorgt ervoor dat alle ingrediënten de juiste temperatuur krijgen en gaan mengen.''
geschift = geschift bijv. naamw. Uitspraak: [xəˈsxɪft] niet goed bij je verstand Voorbeeld: `Hij zit op het dak van een rijdende trein. Die vent is helemaal geschift!`Synoniemen: gek, gestoord, get...
Als roomsaus schift, komt dat meestal doordat room met een te laag vetgehalte wordt gebruikt, of juist doordat er te veel braadvet in de pan zat. Kies voor volle room (minstens 30% VG) of voor culinaire room – aan die laatste zijn stoffen toegevoegd die ervoor zorgen dat de saus niet schift.
De kans op schifting wordt kleiner naarmate het vetpercentage van de room hoger is. Zure room bevat ongeveer 15-20% vet en zal eerder schiften dan slagroom met 35% vet.
Het cakebeslag schift bij het toevoegen van de eieren
Dit kan twee oorzaken hebben; de ingrediënten waren te koud of de eieren zijn te snel toegevoegd. Zorg dat de ingrediënten echt goed op kamertemperatuur zijn.
Vocht toevoegen
Als de saus pas net begint te schiften, kun je hem nog redden door te stoppen met vet toevoegen en in plaats daarvan wat vloeistof toe te voegen. Citroensap, wijn of water bijvoorbeeld, whatever er in je saus zit.
Als de melk na het verwarmen klonterig en stroperig is, dan is dat een teken dat hij bedorven is. Melk wordt dikker omdat de hoge zuurgraad van de zure melk ervoor zorgt dat de proteïnen in de melk zich aan elkaar hechten, waardoor er klontjes ontstaan.
Om te vermijden dat de room gaat schiften wanneer je de soep weer ontdooit en terug aan de kook brengt kan je de soep beter maken zonder de room toe te voegen en dan invriezen. Dan voeg je gewoon wat room toe wanneer je de soep terug opwarmt.
Crème fraîche wordt over het algemeen in warme gerechten gebruikt, door het hogere vetpercentage schift deze minder snel. De kans op schiften bij een demi crème fraîche (deze bevat minder vet) is daarbij weer hoger. Schiften wil zeggen dat het vet langzaam losbreekt en bovenop de saus of soep gaat drijven.
Het principe is dat je melk warm maakt, maar niet laat koken. Als je dan een zuur toevoegt, scheidt de wei zich van de melkbestanddelen (oftewel, het schift) en de ricotta is een feit.
Je kunt een roomsaus dikker maken door het volume ervan te laten afnemen boven het fornuis. Als dit niet lukt of als je niet veel tijd hebt, gebruik dan een verdikkingsmiddel om je saus dikker te maken. Bloem, boter, eieren en maïzena zijn simpele ingrediënten die je kunt gebruiken om je roomsaus dikker te maken.
Pak een schaal warm water en zet je kom daarin, zodat de ingrediënten allemaal weer dezelfde temperatuur krijgen. Je kunt ook een föhn gebruiken om de kom te verwarmen. Wat ook helpt is een flinke portie geduld, laat je keukenmachine heel lang draaien. Na een poos zal hij de crème weer oppakken.
Je kunt slagroom aanlengen met melk of water en er wat maïzena doorheen roeren om qua smaak en consistentie dichter in de buurt van kookroom te komen. Heb je geen kookroom of slagroom in huis? Dan kun je ook roomkaas gebruiken om je soep of saus lekker romig te maken.
Het te ver opkloppen van slagroom beschadigd het melkvet te veel, waardoor het melkvet gaat samenklonteren en gaat scheiden van het water in de slagroom. De slagroom wordt dan tot boter geklopt. De slagroom is dan stevig en heeft een vette smaak.
Bavarois zal schiften als je niet wacht totdat het mengsel lobbig is afgekoeld en je de opgeklopte room (of in sommige recepten opgeklopt eiwit) reeds bij het gelatinemengsel voegt vooraleer de gelatine stijf en lobberig begint te worden.
De meest voorkomende problemen zijn een geschifte of te dunne botercrème. De oorzaak zit hem eigenlijk altijd in de temperatuur van de gebruikte ingrediënten. Zorg dat die altijd allemaal op kamertemperatuur zijn. Dus ook als je aan het eind nog wat gepureerd fruit toevoegt, zorg dan dat dit niet te koud of te warm is!
De meest voorkomende oorzaak dat botercrème gaat schiften is het verschil in temperatuur van de ingrediënten. Als de basis voor je crème al op kamertemperatuur is en je voegt koude roomboter toe, kan je crème dus in de schift schieten. Het is dus heel erg belangrijk dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Zorg er daarom voor dat de slagroom minimaal een vetpercentage heeft van 35% Zorg voor u de slagroom gaat koken, dat deze op kamertemperatuur komt of maak het eerst lauw in een steelpan voor u het goed aan de kook laat brengen. Laat de slagroom niet te heet worden, dan kan het zijn dat het gaat schiften (klonteren).
Vertrouw je het niet, gooi de soep gewoon weg. Het is het niet waard om er goed ziek van te worden, want dat kan als je bedorven soep gaat eten. En laten we het voorzichtig zeggen, van het eten van bedorven levensmiddelen kun je echt goed ziek worden, dus nogmaals het risico niet nemen.