Als je vanaf het strand wilt vissen moet je én een goeie verre worp hebben en moet het lood voldoende gewicht hebben om de bodem te kunnen halen. Een ideaal lood gewicht ligt tussen de 100 en 200 gram, afhankelijk van hoe diep je wilt vissen en vanaf welke plek.
Wat betreft de keuze voor het lood om mee te zeevissen is het goed om lood te kiezen waar je ver mee kan werpen en dat niet snel wegstroomt. Ankerloden worden daarom best veel gebruikt. Een ankerlood van een gram of 125 of 150 kan je ver werpen en de haken zorgen dat het lood niet snel afdrijft.
Lijndikte advies
Strand/Kustvissen: 0.24mm tot 0.28mm is een prima diameter. Neem de voorslag van nylon en/of fluorocarbon niet te dun, omdat er anders een erg groot verschil in trekkracht komt. Neem op zijn minst 0.50mm. Bootvissen: Een diameter tussen de 0.28mm en 0.35mm is meestal voldoende.
Naar een plat Pro Line lood van minstens 130 gram gaat mijn voorkeur uit. Vis ik in eigen kant is 130 gram genoeg, in de vaargeul neem ik 170 gram of zwaarder, afhankelijk van de aanwezige scheepvaart. Dit is toch wel hoe je ze wil vangen!
Voor een dag zeevissen heb je niet meer nodig dan één of twee hengels, een driepoot, een koelboxje met aas, een tas of kist met klein materiaal en wat te eten en te drinken. Vaak is er wel een flinke wande- ling nodig om op je visplek te komen, dus is een strandkar geen overbodige luxe.
Het getij is een belangrijke factor bij het strandvissen. Veel vissers zoeken rond het laagste tij het strand op; het moment dat je het dichtst bij de diepere (vaar)geulen kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld van twee uur voor, tot twee uur na laagwater vissen.
Strandhengels zijn er in verschillende lengtes met verschillende werpgewichten. De één gooit met een 420 cm hengel het best de ander weer met 450 cm hengel. Voor de echte mannen is er zelfs nog een 5 meter hengel in de handel.
Lood van 80 tot 100 gram. Dit zware lood zorgt dat de karper zichzelf haakt bij het oppakken van het aas Bevestig het lood via een safety systeem dat het lood loslaat zodra dit ergens achter blijft hangen of de lijn breekt. Karpers zijn met heel veel aassoorten vangbaar. Mais, boilies en tijgernoten zijn altijd goed.
Dit kun je het beste uitproberen om te bepalen welk loodgewicht voor jou het lekkerste gooit, in de meeste gevallen gooit een lood van ongeveer 80-90 gram het beste. Welk gewicht je uiteindelijk moet kiezen is altijd lastig te zeggen. Over het algemeen heb je bij veel stroming en harde bodems zwaarder lood nodig.
Het haakje, aas en zelfs de vislijn hebben name- lijk ook gewicht. Samen met die extra 0,15 gram zou de pen te laag in het water zakken zodat je de rode punt niet meer goed kunt zien. Als laatste komt er dus een loodhageltje van 0,10 gram in plaats van 0,15 gram op de lijn.
Wat kun je vangen? Vanaf het strand kun je in de winter goed wijting, schar, bot en - als het meezit - ook een gul vangen.In de zomermaanden kan je goed zeebaars, bot en tong vangen.
Een goede richtlijn zijn loodkoppen van 10-25 gram. De grotere vissen worden vaak in het donker gevangen.
Bootmolens koop je gemiddeld in maat 5000 of 6000, met een sterke as en een lagere inhaalsnelheid. Strandmolens zijn vaak het beste met een grote ondiepe longcast spoel in maat 8000.
Het begrip komt nu alleen nog voor in het oud Nederlandse spreekwoord: Vrienden in de nood, honderd in een lood. Een lood was ongeveer 15 gram maar na de invoering van het Nederlands metriek stelsel in 1816 werd de aanduiding 'Nederlands lood' gebruikt voor 10 gram, tot de afschaffing van dit stelsel in 1870.
Hou je aan het maximum aantal
Basisregel: per 1.000 liter (een kubiekek meter) vijverwater kan er 20 cm vis leven. In een vijver van 5000 liter wilt dat zeggen ongeveer 125 cm vis, bijvoorbeeld 30 goudelritsen of 7 tot 12 goudwindes.
Als je gaat vissen op de IJssel is het belangrijk dat je een stevige hengel hebt met een werpgewicht van ongeveer 15 tot 40 gram en een lengte van 2.70m. Door de harde stroming heb je vaak een zware loodkop nodig - tussen de 18 en 28 gram.
Peil eerst met een peilloodje hoe diep het water is. Dit doe je door het peilloodje aan de haak te haken. Gooi vervolgens langzaam je lijn in het water op de plek waar je wil gaan vissen. Als het peilloodje op de grond 'staat' en je dobber boven het water zichtbaar is, dan staat de dobber te diep afgesteld (1).
dus 1 BB is 0.40 gram en 2 BB 0,80 gram.. om 2 BB lood eraan te knijpen maakt het niet uit welke maat loodjes ik pak als ik in het totaal maar op 0,80 gram (2BB) uitkom. Alvast heel erg bedankt voor je info!
Kustwateren en zeegebied
In de kustwateren en het zeegebied geldt de beperking van maximaal twee hengels voorzien van maximaal 3 haken. Voor het vissen met hengels in de kustwateren en het zeegebied heb je geen vergunning nodig.
Voor het strandvissen is 0,17mm meestal wel voldoende maar voor de zekerheid kun je ook 0.20mm nemen.
Hotspots waar je altijd zeevissers treft zijn pieren en havenhoofden die ver in zee steken zoals die van Scheveningen en IJmuiden.Ook golfbrekers en paalhoofden op het strand zijn goede visstekken. Ga je gericht op zeebaars vissen, kies dan de plekken waar veel stenen zijn gestort.