Is deze grote paddenstoel nergens te bekennen in de supermarkt? Je raadt het misschien al, maar je portobello vervangen door zijn kleine broertje: de kastanjechampignon! Al zijn deze natuurlijk te klein om te vullen.
Waarom is de portobello goed voor je gezondheid:
De portobello zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het niacine (vitamine B3) en pantotheenzuur (vitamine B5), allebei belangrijke vitamines voor onder andere je energiestofwisseling, concentratievermogen en geheugen.
Hij is beter niet rauw te eten omdat de stof agaritine in de portobello in grote hoeveelheden giftig is voor de mens. Door de portobello te verhitten, wordt deze stof voor het grootste deel afgebroken. De vezels van portobello zijn moeilijk verteerbaar.
Hoe weet ik of de portobello's niet goed meer zijn? De portobello's zijn dan beschimmeld, slap of verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door te kijken, ruiken of zelfs proeven. De onderkant van het steeltje snijd je er voor de bereiding af en gooi je weg.
Schoonmaken. Maak de portabella voorzichtig schoon met een borsteltje of vochtig stukje keukenpapier. Snijd het onderste deel van het steeltje af en snijd de paddenstoel in plakken of kwarten. Maak hem niet schoon onder stromend water of door hem in water te laten liggen.
Bederf merk je door plekjes, een ranzige geur, slijmerigheid of schimmel. Beginnende plekjes kun je wegsnijden, maar de smaak van aftakelende paddestoelen wordt sterk, dus proef eerst een stukje. Beschimmelde paddestoelen en 'slijmers' zijn ongezond en moet je echt weggooien.
Doordat champignons voor een deel bestaan uit onoplosbare vezels, verteerd het moeilijk. Hierdoor kunnen ze voor verstopping zorgen. Dit kan een reden zijn om geen champignons meer te eten. Toch zijn ze erg lekker, maar dus ook gezond voor je darmen.
Ze raden aan om minstens 5 champignons per dag te eten om het risico op neurologische aandoeningen in de toekomst te verminderen. Champignons zijn rijk aan B-vitamines: riboflavine [B2], folaat [B9], thiamine [B1], pantotheenzuur [B5] en niacine [B3].
Darmen. Champignons zijn een darmvriendelijk voedsel. Ze zijn een prebioticum, wat betekent dat ze de goede bacteriën in de darm voeden. Daarnaast brengen ze de gunstige bacteriën van het microbioom, zoals Acidophilus en Bifidobacterium, in balans.
De van oorsprong Japanse paddenstoel bevat behalve veel meer vezels, aanzienlijk meer kalium, magnesium, calcium, zink en ijzer dan de gewone huis-, tuin- en keukenchampignon. Een echte mineralenbom dus. Volgens De Vries zit er ook meer vitamine E in.
Een portobello is niets anders dan een uit de kluiten gewassen kastanjechampignon. De portobello heeft een doorsnee van wel 12 cm. Door zijn afmeting is de portobello heel geschikt om te vullen.
Champignons hebben een fijne, vrij neutrale smaak.
Op de Portobello Market koopt u antiek en tweedehandsspullen. De markt is op zaterdag het grootst. Als u met het openbaar vervoer naar deze markt wilt dan kunt het beste vanaf metrostation Notting Hill Gate naar Portobello Road lopen. U loopt gewoon met de menigte mee.
Paddenstoelen kun je beter niet rauw eten. Ze bevatten van nature de gifstof agaritine. Agaritine is in grote hoeveelheden giftig voor mensen en daarnaast mogelijk kankerverwekkend. Het eten van rauwe paddenstoelen is daarom af te raden.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Deze bijzondere paddenstoelen komen in veel soorten gerechten goed tot hun recht, en vanwege de 'vleesachtige' smaak zijn oesterzwammen bij uitstek een heerlijk ingrediënt voor vleesliefhebbers die willen minderen.
Dat is niet verstandig. In rauwe paddenstoelen, zoals champignons en shii-takes, komt van nature de gifstof agaritine voor. Deze stof blijkt kankerverwekkend te zijn bij muizen, en is daarom mogelijk in grotere hoeveelheden ook giftig voor mensen.
Eet de paddenstoel niet rauw. Snijd voor gebruik eerst een klein stukje van de onderkant af. De beukenzwam kan in z'n geheel bereid worden. Kook, bak of smoor ze, net als andere paddenstoelen, niet te lang, dan verliezen ze hun stevigheid en smaak.
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Veiligheidsmaatregel: Bedorven champignons kunnen je ziek maken, dus is het beter om geen risico te nemen. Neem het zekere voor het onzekere en gooi voedsel weg als je denkt dat het bedorven is. Gooi champignons weg die zuur of naar vis ruiken.
Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas.