Probeer het drie keer per dag te doen, maar zeker voor het slapengaan. Heb je veel last van je sinussen, stoom dan regelmatig met kamille, dat werkt ontsmettend. Gebruik gedroogde kamille en voeg een paar druppels essentiële kamilleolie toe.
Door te stomen met warm water wordt u niet sneller beter. Maar uw klachten kunnen door het stomen wel minder worden. Doe dit bijvoorbeeld 3 keer per dag een kwartier.
Doe een handje kruiden in een kommetje en giet daar kokend water op. Stoom daarmee ongeveer 15 minuten door er met je hoofd (met daarover een handdoek) boven te hangen. Bij voorkeur 2 maal daags, tenzij de arts of therapeut anders voorschrijft.
Stomen. Zet hiervoor thee van 10 gram kamille op 150 ml kokend water. Giet de thee in een kom, houdt uw hoofd hierboven en adem rustig in met een doek over uw hoofd. Er bestaan ook speciale stoombadjes met neus/mondstuk.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Stomen op de ouderwetse manier doe je als volgt: ga aan tafel zitten en vul een kom met kokend water. Ga met je gezicht boven de kom hangen en drapeer een handdoek over je hoofd zodat je de stoomruimte afsluit. Adem rustig in en uit door je neus. Er bestaan ook speciale stoomapparaatjes.
Stomen kan de klachten van verkoudheid verminderen, maar versnelt de genezing niet. Het zorgt er wel voor dat je tijdelijk iets minder snot in je neus hebt en dus minder verstopt bent.
Kamille werkt ontsmettend, verzachtend en helend. Gewoon één of twee theezakjes in het hete water leggen en de vrijkomende dampen opsnuiven. Andere kruiden die helpen zijn: tijm, munt, lavendel en grove den.
Kamille bevat namelijk ingrediënten met een belangrijke invloed op de receptoren in onze hersenen. Dat doet je sneller in slaap vallen en zorgt voor een rustigere slaap. Drink een half uurtje voor je gaat slapen en kopje kamillethee en je begint goed uitgerust en energiek aan je dag.
Kamille is een kruidenmiddel. Het werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen. Het wordt gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties en huidklachten.
Door twee tot drie keer per dag te stomen wanneer je verkouden bent, voorkom je dat je holtes dicht gaan zitten. Wanneer de holtes wél verstopt raken, kunnen ze namelijk gaan ontsteken.
Adviezen bij een bijholteontsteking
Stomen kan de klachten verminderen. Bijvoorbeeld 3 keer per dag, gedurende een kwartier boven een kom warm water. Pas op voor verbranding door te hete stoom of door het omstoten van een kom heet water. Laat de temperatuur van het water niet boven de 60 graden Celsius komen.
Stomen! Door te stomen boven een kom met heet water kan je ervoor zorgen dat het vastzittende slijm loskomt. Doe trouwens niets extra in het water; dingen als menthol of eucalyptus helpen niet (al wordt dat wel vaak beweerd). Die extra middelen kunnen je slijmvliezen namelijk extra irriteren.
Heb je milde klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? Doe dan meteen een zelftest. Wat je moet doen als deze positief is lees je hier. Gebruik eventueel paracetamol tegen de koorts of spierpijn.
Harde kruiden als rozemarijn, tijm, salie, oregano of munt steekt u heel eenvoudig tussen vlees, vis, groenten en aardappeltjes voordat deze de stoomoven in gaan. Gestoomde kip op munt is heerlijk! Besprenkel voor het serveren met citroensap, een mooie extra vierge olijfolie en bestrooi met versgemalen zout en peper.
Kamille versterkt de haarwortel en geeft je haar wat extra glans. Vooral blond haar heeft hier baat bij! – Reinigend en verzachtend voor de huid. Ook kun je je gezicht stomen met kamille thee.
Zenuwstelsel: kamille staat vooral bekend vanwege de positieve werking op het zenuwstelsel. Dit komt vanwege de etherische olie die er in de bloemetjes zit. Het is een echt kalmerend kruid. Denk aan stress, spanningen in het lichaam, vermoeidheid, lusteloosheid en nerveuze overgangsklachten (opvliegers).
Een kop kamillethee voor het slapen: kamillethee doet het lichaam ontspannen en verbetert de slaap (kamillethee is niet enkel goed voor de slaap, maar ook voor het lichaam. Volgens recent onderzoek* blijkt dat mensen die kamillethee drinken minder kans hebben om te overlijden).
Kamillebladeren kun je in de keuken onder andere gebruiken voor het zetten van een kalmerende thee. Hierbij kun je eventueel wat lindebloesem, melisse en citroen toevoegen voor wat meer smaak. De zoetheid van kamille kun je echter ook prima gebruiken voor het maken van siropen en sauzen voor bij (witte) visgerechten.
Kamille thee is er voor je om tot rust te komen, te ontspannen of te ontstressen. Het is een écht wonderkruid. Naast rustgevend en kalmerend, werkt het namelijk ook ontstekingsremmend en verlichtend. Bovendien zijn de zacht bloemige en milde smaken om helemaal verliefd op te worden!
Stomen helpt ook. Adem warme, vochtige lucht in. Het maakt het slijm in de longen losser en het verlicht je klachten. Stoom boven een bak met heet water, met een handdoek over je hoofd.
Lepel honing met lijnzaad
Het klinkt als het ultieme neo-hipstermiddel. Maar het werkt gegarandeerd tegen het slijm in je keel. Neem een of twee keer per dag een eetlepel honing met wat lijnzaad en binnen enkele dagen is je keeltje gesmeerd en ben je van het gehoest af.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) (verkoudheids)klachten blijven houden.