Heb jij een (dreigend) arbeidsconflict? Probeer er dan eerst met je werkgever uit te komen.Meld het probleem zo snel mogelijk bij je leidinggevende of de vertrouwenspersoon van jouw afdeling. Houd ook goed bij wat er speelt en hoe jouw werkgever daar op reageert.
De rechten van de werknemer bij een arbeidsconflict zijn er om je te helpen een oplossing voor het conflict te vinden. Zo mag je werkgever je tijdens het conflict niet zomaar ontslaan, hij moet dit bij de kantonrechter met een gegronde reden kunnen onderbouwen.
Als u er zelf met uw werkgever niet uitkomt, kunt u advies inwinnen bij het Juridisch Loket. In het uiterste geval moet een rechter uitspraak doen over uw meningsverschil.
Wat is een verstoorde arbeidsrelatie? Er is sprake van een verstoorde relatie wanneer de samenwerking niet meer optimaal is tussen werkgever en werknemer, leidinggevende en werknemer of tussen werknemers onderling. Niet optimale samenwerking betekent vaak: Er is geen open communicatie meer mogelijk.
Werkgever betaalt vaak de juridische kosten bij ontslag
Maar wist je dat zo'n 90% van de werkgevers bereid is om bij te dragen in de juridische kosten van jouw ontslag? Vaak wordt er in het ontslagvoorstel al een bedrag ter vergoeding van juridische kosten meegenomen.
Voor een ontslag is één officiële waarschuwing nooit genoeg. In sommige gevallen zijn zelfs meerdere officiële waarschuwingen niet genoeg. Veel werkgevers denken dat ze na drie officiële waarschuwingen hun werknemer altijd mogen ontslaan. Dit is echter niet het geval.
Als je overspannen bent en werkstress ervaart, mag je je ziek melden voor werk. Je bent niet verplicht om een reden op te geven, maar je werkgever vraagt wel hoe lang je afwezig denkt te zijn. Gun jezelf en je lichaam een paar dagen rust om bij te komen van een stressvolle periode.
Is mediation verplicht bij een arbeidsconflict? Een werknemer is niet verplicht om mee te werken aan een arbeidsmediationtraject. Zo'n traject vindt namelijk altijd op vrijwillige basis plaats.
Allereerst kan je terecht bij de vertrouwenspersoon of preventieadviseur op het werk. De contactgegevens van deze persoon staat in het arbeidsreglement. Een tweede optie is om bij je vakbond aan te kloppen. Zij staan werknemers bij in geschillen met werkgevers.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
Wat valt onder ernstig verwijtbaar handelen werkgever?
Voorbeelden van situaties waarin sprake is van ernstig verwijtbaar handelen zijn: • De werknemer die zich schuldig maakt aan diefstal, verduistering, bedrog of andere misdrijven, waardoor de werkgever hem niet langer kan vertrouwen.
Uw werkgever mag u alleen op staande voet ontslaan als hij hiervoor een geldige reden heeft. Deze reden moet hij u direct vertellen. Bij een geldige reden voor ontslag op staande voet wordt uw arbeidsovereenkomst per direct beëindigd.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Informatie over de werkzaamheden, risico's en maatregelen. Informatie over de professionele ondersteuning bij gezond en veilig werken (arbozorg) binnen het bedrijf. Bescherming tegen onveilige of ongezonde werksituaties.