Een slag om de arm houden betekent 'een voorbehoud maken', 'iets niet stellig willen zeggen, bevestigen'. Volgens F.A. Stoett gaat deze zegswijze terug op het niet helemaal laten vieren van een touw.
Dit wordt eigenlijk gezegd van een touw, dat men niet ten einde toe laat vieren; vandaar: zich niet onherroepelijk en stellig voor iets verklaren, maar zóo, dat men altijd nog terug kan.
Waar komt de uitdrukking “een slag om de arm houden” eigenlijk vandaan? Volgens de bekende Nederlandse taalkundige F.A.Stoett slaat de uitdrukking op een touw dat men vroeger bij het tillen vaak een aantal keer om de arm wond om te voorkomen dat het weg zou glippen.
Mensen onthielden die uitspraken, omdat ze: een belangrijke of herkenbare levensles in zich hadden; gemakkelijk te onthouden waren, omdat ze bijvoorbeeld rijmden. Het is niet precies duidelijk waar alle spreekwoorden en gezegden uit de Nederlandse taal vandaan komen.
Ook ontstaan moderne spreekwoorden op basis van bewust bedachte persoonlijke wijsheden en uitingen over de beproevingen van het leven, zoals bepaalde lijfspreuken, motto's en stelregels. Bovendien komt het voor dat bestaande spreekwoorden expres worden aangepast, waardoor de betekenis anders wordt.
d.w.z. een (onverwacht) fortuintje krijgen; vooral juist komen als men ergens feest viert of smult; een voordeelig huwelijk sluiten. De uitdr.
Als twee honden vechten om een been, gaat er de derde mede heen,Ga naar eind919. d.w.z. als twee personen om iets kijven of kibbelen, raakt vaak een derde in het bezit er van. Een sedert de 17de eeuw zeer bekend spreekwoord; zie Cats, I, 422; Mergh, 58; Tuinman I, 226; II, 196; Harreb.
De vinger aan de pols houden is een Nederlands spreekwoord en betekent “in de gaten houden of alles goed gaat.” Vaak wordt het gebruikt om aan te geven dat iets streng gecontroleerd wordt. Waarschijnlijk stamt het spreekwoord uit het medisch circuit.
Iets uit de losse pols doen. Iets met groot gemak doen.
d.i. hem licht berispen, hetzelfde als 'iemand op de kneukels kloppen, hem wederhouden en straffen, wanneer hy zich te veel aanmatigt, of zyne handen te verre wil uitsteken' (Tuinman II, 148; Joos, 73) of iemand op den duim kloppen (Hooft, Tacitus Ja...
Vinger aan de Pols werd vanaf 2000 gepresenteerd door Pia Dijkstra, totdat zij in 2010 werd verkozen als Tweede Kamerlid voor D66. De oorspronkelijke presentatrice van het programma was Ria Bremer (1980-2000) samen met de arts Peter Lens (1980-1987).
Wie lange tenen heeft, is snel beledigd en wie op iemands tenen gaat staan, is daar de veroorzaker van. Wie zijn moedertaal beheerst, kent dat idioom. Lange tenen hebben en op iemands tenen gaan staan zijn dan ook als courante uitdrukkingen opgenomen in het woordenboek.
d.i. zeggen wat men denkt, van zijn hart geen moordkuil maken, openhartig zijn.
2 Heel slim/sluw zijn. 3 Slimme, op ruime ervaring steunende vakman. 4 Hij is een erg slordig persoon.
d.w.z. mislukken, vooral van feesten en ondernemingen gezegd.
d.w.z. iets niet al te letterlijk, iets met een weinig gezond verstand en oordeel opvatten; eene navolging van het lat. addito salis grano, dat voorkomt bij Plinius, Nat.
Het gezegde betekent dat iemand bij een geleverde dienst of product meteen met contant geld moet betalen, om problemen te voorkomen. Varianten hiervan zijn 'geld bij de boter' of 'geld bij de vis'. Je kan met de uitdrukking ook aangeven dat een persoon moet doorpakken.
'Ieder huisje heeft zijn kruisje' betekent: 'in ieder gezin of iedere familie is (ook) narigheid'. Deze uitdrukking komt al vanaf de zeventiende eeuw voor. Varianten zijn 'Elk huisje heeft zijn kruisje' en 'Ieder/elk huis heeft zijn kruis.
Elk huis heeft zijn verhaal en elk huis kent zijn lijden; overal mankeert wel iets. Oftewel, ieder huisje heeft zijn kruisje.
Men zegt van iemand, die goed van zich af durft spreken, zich flink met woorden weet te weren, onversaagd, onvervaard is, dat hij of zij haar op de tanden heeft.
Naast zijn schoenen lopen.
Een te hoge dunk van zichzelf hebben.
Deze uitdrukking gaat terug op het feit dat het vroeger gunstig was als je paard vier witte voeten had. Dan hoefde je namelijk geen tol te betalen, aldus het Groot Uitdrukkingenwoordenboek.
Wanneer iemand zich niet laat ompraten in een gesprek, houdt diegene 'voet bij stuk'.Hetzelfde wordt gezegd over een persoon die niet afwijkt van zijn of haar plan.
De pols is een tweeassig eivormig gewricht, wat betekent dat het eigenlijk uit twee gewrichten bestaat. Enerzijds maakt de pols palmair- en dorsaalflexie mogelijk, en anderzijds radiaal- en ulnairabductie. Palmair is de buiging richting de handpalm, dorsaalflexie is de strekking richting de rug.
Ria Bremer woont met haar man Bob in Soest, Ze hebben drie zonen en zes kleinkinderen.