Als je last hebt van een eiblaasje dat langer blijft zitten kan je arts een hormoonkuur van 10 tot 14 dagen voorschrijven. Deze hormoonkuur bestaat uit tabletten progesteron. Dit is het hormoon dat je lichaam nu tijdelijk niet zelf maakt waardoor het eiblaasje blijft zitten.
Wat is een normale menstruatie? Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
Je kunt het beste starten met de pil op de eerste dag van je menstruatie. Zo ben je direct beschermt tegen zwangerschap. Een anticonceptiepil neem je iedere dag op een vast tijdstip in. Na elke pilstrip slik je gedurende één week geen pillen.
Wat is menstruatie? Menstruatie is het deel van de menstruatiecyclus waarbij een vrouw een paar dagen uit haar vagina bloedt. Gemiddeld duurt de menstruatie tussen drie en acht dagen, meestal ongeveer vijf dagen. Veel vrouwen melden dat hun zwaarste bloeding in de eerste twee dagen plaatsvindt.
Maar de meeste vrouwen zijn niet gemiddeld. Alles tussen de 3 en 7 dagen wordt daarom als normaal beschouwd. Ben je langer dan 7 dagen per cyclus ongesteld dan spreek je van langdurige menstruatie en kan er sprake zijn van menorragie.
De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen de leeftijd van 11 en 16 jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest. Bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet ongesteld wordt, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.
Vooral in de puberteit en in de overgang is dat zo. Als je een tijd niet ongesteld wordt, kun je ook zwanger zijn. Andere oorzaken zijn: stress, heel vaak of heel zwaar sporten, eetproblemen, te weinig eten, erg mager zijn of medicijnen. Bespreek met je huisarts wat je daaraan kunt doen.
Langdurig ongesteld
Sommige vrouwen hebben hier al van jongs af aan last van, maar ook het stoppen met de pil en de overgang kunnen ervoor zorgen dat je langer ongesteld bent dan voorheen. Bij de meeste vrouwen (zo'n 60 procent) is echter geen duidelijke oorzaak aanwijsbaar.
IJzer en vitamines B: ijzerrijke voeding en voeding met vitamines B6, B12 en B11 (foliumzuur) – deze voedingsstoffen helpen om bloed op te bouwen en zijn dus erg goed om te eten tijdens je ongesteldheid. Je vindt deze stoffen bijvoorbeeld in bladgroenten, avocado's en grasgevoed biologisch vlees.
De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken. Er zijn goede apps voor je telefoon die je kunnen helpen om je cyclus bij te houden.
Twee of meer keer bloeden in één maand wordt veroorzaakt door een hormonale disbalans. Meerdere menstruaties of onregelmatige menstruaties kunnen ook een teken zijn van een medische aandoening of een infectie. Te veel bloeden kan leiden tot bloedarmoede. Ga naar je huisarts om hier meer over te weten te komen.
De eerste twee-drie weken kunt u waterige en/of bloederige afscheiding hebben. In deze periode adviseren wij u om geen tampons te gebruiken, niet te baden en niet te vrijen. Zo voorkomt u infecties. De eerste en tweede menstruatie na de Novasure kunnen nog hevig zijn, maakt u zich daarover geen zorgen.
Norethisteron wordt gebruikt om de menstruatie uit te stellen bij vrouwen die geen hormonale anticonceptiemiddel gebruiken. Het zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet wordt afgestoten. Hierdoor gaat u niet menstrueren.
Het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen piekt tijdens het laatste deel van je menstruatiecyclus, vlak voor je menstruatie. Een hoge hoeveelheid oestrogeen kan er indirect voor zorgen dat je meer vocht vasthoudt, waardoor je je opgeblazen kan voelen en zelfs een paar kilootjes extra kan wegen.
Dit verdikte baarmoederslijmvlies in de overgang is meestal onschuldig, maar het kan ook een prestadium van baarmoederkanker zijn. Wanneer je nog niet zolang in de overgang bent, is het mogelijk dat je toch nog een menstruatie hebt. Zo kan het dus zijn dat je na 2 jaar weer ongesteld bent.
BIJ WIE KOMT MENSTRUATIE-ARMOEDE VOOR? Hoeveel kost menstrueren? Als we uitgaan van een gemiddelde cyclus van 5 dagen, een gebruik van maximaal 5 producten per dag,16 en van de allergoedkoopste producten, dan komen we uit op ongeveer 0,77 euro (tampons) tot 1,32 euro (maandverband) per maand.
Bij meisjes begint de puberteit met borstontwikkeling op een gemiddelde leeftijd van 10,5 jaar. Daarna volgt: De menstruatie is pas 2 tot 2,5 jaar na het begin van de borstontwikkeling te verwachten, meestal rond 13 of 13,5 jaar.
Net als bij de vaginawand, kan het slijm- vlies van de baarmoeder na de overgang kwetsbaar worden. Dit kan bloedverlies geven. Dit bloedverlies is onschuldig. Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad.
Je moet je tampon vervangen wanneer deze volledig doordrenkt is of wanneer je hem al acht uur na elkaar gebruikt. De hoeveelheid bloed die je verliest zal bepalen hoe vaak je jouw tampon moet vervangen.
Sommige meisjes kunnen vlak voor en tijdens de menstruatie sneller gaan huilen of prikkelbaar en chagrijnig worden.Ook kunnen ze last krijgen van hoofdpijn, buikpijn of pijn in de rug. Je kunt je dochter ook tips geven tegen menstruatiepijn. Ook hiervoor kun je de pubergids gebruiken.
Menstruaties tijdens de overgang
De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook stolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg. De menopauze heeft plaatsgevonden als er een jaar lang geen menstruaties meer zijn geweest.
Na de NovaSure-procedure
De dag van de ingreep kun je buikpijn hebben. Om hier zo min mogelijk hinder van te ondervinden, kun je een lichte pijnstiller, zoals een paracetamol of ibuprofen innemen. Daarna kun je nog een aantal weken last hebben van wat bloederig vochtverlies, maar dit is niet belemmerend.
De NovaSure behandeling kan op elk moment van de cyclus worden uitgevoerd, zelfs tijdens de menstruatie. Voor de behandeling neemt u medicijnen tegen de pijn.
Na de behandeling kunt u buikpijn krijgen. Dit is vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn of een wee. De ergste pijn duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Soms kunt u misselijk zijn en/of overgeven door de pijn.