Hoelang een bloem of boeket zonder water kan is echter heel afhankelijk van allerlei factoren. De temperatuur, luchtvochtigheid, de wind, de UV-kracht van de zon spelen een grote rol op de tijd dat een boeket zonder water kan. Ook het type bloem zelf heeft natuurlijk een grote invloed.
Bloemen die lang zonder water kunnen
Chrysanten, tulpen en strelitzias zijn bloemen die langer zonder water kunnen dan andere bloemsoorten. Zeker als de temperaturen onder de 15 graden zijn dan houden deze bloemen het wel even vol.
Anthuriums kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een dag zonder water laten staan, terwijl een roos na een tiental minuten al verslapt.
Als de zonnebloemen goed gedroogd zijn, blijven ze 6 tot 8 weken goed. Drogen voor het gebruik van de zaden - Wacht met het oogsten van de zonnebloemen tot de bloem is uitgebloeid.
Gaan de zonnebloemen na verloop van tijd een beetje hangen? Niet getreurd, dat is simpel op te lossen door een scheut heet water in de vaas te gieten. Drie keer knipperen en je bloemen staan weer rechtop te stralen!
De zonnebloem én haar pitjes hebben veel water nodig. Ze moeten constant vochtig staan.
Tip 3: Geef de zonnebloem elke dag water als het niet regent. Doe dit in de ochtend, anders is er kans op wortelrot en gaat de zonnebloem dood. Tip 4: Zonnebloemen kunnen niet zo goed tegen verpotten. Zaai ze daarom op een plek waar je ze wilt hebben.
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
Alleen het wekelijks vochtig houden van de grond en afschermen of opbinden tegen de wind is vaak al voldoende. Geef extra water als het droog en warm weer is. Zorg echter wel voor een goede afwatering. Zonnebloemen kunnen namelijk niet tegen een té natte bodem.
Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Ook als bloemknoppen na een paar dagen gaan hangen kan het helpen wat heet water in de vaas te gieten.
Bloemen hebben water nodig om te groeien, bloeien en overleven. Sommige bloemsoorten kunnen na een tien minuten zonder water al uitgedroogd raken, terwijl andere bloemen wel enkele uurtjes zonder water kunnen overleven.
In de winter is het belangrijk dat de grond enkele dagen droog staat. Geef dus pas water wanneer de grond 3 dagen droog is. De laatste categorie krijgt pas water wanneer de grond in de zomer 3 dagen droog staat en in de winter 3 weken. Sansevieria's kunnen zelfs nog langer zonder water.
Direct zonlicht of de warmte van de verwarming, de zon of een kachel hebben geen goed effect op de rozen. De rozen kunnen hier heel slecht tegen. De rozen verdampen hierdoor meer vocht, terwijl ze dit heel hard nodig hebben. De rozen zullen hierdoor snel hun kop laten hangen en slap worden.
Er bestaan een paar bloemen die weinig water nodig hebben. Hierbij kan je je oriënteren aan de bloeiende planten en bomen. Zo hebben bijvoorbeeld rozen vanwege hun diepgaande wortels weinig water nodig. Ook lavendel, bougainvillea en zonnebloem kunnen goed met droogte omgaan.
Zet de bloemen niet te diep in het water en zorg ervoor dat er geen blad in het water komt. Als er blad in het water komt krijgen bacteriën de ruimte en zullen de zonnebloemen minder lang mooi blijven. Belangrijk is dat het water regelmatig wordt verschoond. Een veelgehoord probleem is dat ze gaan hangen.
Jonge zonnebloemen draaien elke dag met de zon mee. In de ochtend 'kijken' ze naar het oosten, en tegen de schemering staan ze met hun hoofdjes richting het westen. 's Nachts draaien ze rustig weer terug. Die beweging vertonen de bloemen dankzij de combinatie van het zonlicht én een interne klok.
Een laagje water is voldoende om de zonnebloemen te laten bloeien. Te veel water kan ervoor zorgen dat de stelen gaan schimmelen waardoor de zonnebloemen eerder aan het einde van hun latijn zijn. Pak een scherp mes en snij van elke bloem een paar centimeter schuin af.
Zonnebloemen houden van zandgrond en kunnen beter tegen droogte dan tegen te veel vochtigheid. Wanneer de plantjes eenmaal ontkiemd zijn, moet je ze dus niet te veel water geven. Dan ontwikkelen de wortels zich niet goed genoeg en breken de stengels eerder af.
Zonnebloemen kun je ook goed binnen kweken. Alleen kun je dan het beste kleine soorten zonnebloemen zaaien, zoals de Teddy Bear, Avondrood of de Pacino Potzonnebloem.
Van augustus tot oktober bloeien zonnebloemen met heel grote, opvallende bloemen. Ze zijn vooral geelkleurig maar er zijn ook oranje en bruinrode varianten. Later volgen de zaden. Om de zaden te oogsten knip je de bloemhoofden af en hang je ze op een luchtige, droge plek omgekeerd te drogen.
Snoei de meeste zonnebloemen in de zomer terug tot de grond om te voorkomen dat ze te hoog groeien. Knip de zonnebloemen terug tot 5-7,5 cm van de grond om hoogte te beperken. Gebruik een schone snoeischaar of een klein mesje. Knip de steel van de zonnebloem dan net boven de grond af met een platte, schone snede.
Het is een schitterende snijbloem. Van de enkele, onvertakte soorten kun je, als ze uitgebloeid zijn, de pitten drogen en dan heb je prima winter-vogelvoer. Bewaar ook enkele pitten voor de kweek van het volgende jaar. De zonnebloem is ook erg geschikt om kinderen het bijzondere van tuinieren bij te brengen.
De zonnebloem is een voedselbron die voornamelijk wordt gewaardeerd door vogels die zich te goed doen aan de pitten. Niet alleen vogels worden in de periode na de bloei aangetrokken door de zonnebloempitten, ook andere dieren trekken naar de bloem toe.