“Bij een verkoudheid zwelt het slijmvlies in de neuskeelholtes op. In dit gezwollen slijmvlies zitten kleine aderen, de kleinste in het hele lichaam. Die adertjes zwellen ook op en kunnen openbarsten wanneer je er druk op zet. Dit gebeurt bijvoorbeeld met het neus snuiten”, aldus Bouwmeester.
Een neusbloeding wordt veroorzaakt door een kapot, beschadigd bloedvaatje in de neus. Vaak komt dit voor bij een verkoudheid, infectie van het neusslijmvlies of door peuteren in de neus. Het kan ook ontstaan nadat de neus hard wordt gestoten of na een val. Veel mensen hebben wel eens last gehad van een neusbloeding.
Kou zorgt immers voor samentrekking van de bloedvaatjes, waardoor uminder hevig gaat bloeden. Sommige neusbloedingen, en dan vooral achterste bloedingen (zo'n 10% van de gevallen), zijn niet zo makkelijk met drukken te stelpen.
Het gaat meestal om een aderlijke bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Een neusbloeding is bijna altijd onschuldig en heeft nooit iets te maken met een hersenbloeding. Bij kinderen en jonge volwassenen bloedt er meestal een vaatje vóór op het neustussenschot.
Kan een spontane bloedneus gevaarlijk zijn? Nee, in principe is een bloedneus ongevaarlijk. Na behandeling met de geltube of het 10 minuten dichtknijpen van de neus stopt het bloeden in bijna alle gevallen.
Bij een bloedneus loopt er spontaan bloed uit je neus. Het bloed is helder- of donkerrood en is soms samengeklonterd. In de meeste gevallen is er slechts één neusgat dat bloedt, maar ook uit beide tegelijk kan bloed stromen. Spontane bloedneuzen komen vaak voor en zijn over het algemeen ongevaarlijk.
Niet doen. Ga niet liggen of hou het hoofd niet achterover, want hierdoor vloeit het bloed naar de keel. Prop niet gewoon een watje, kompres of zakdoek in het bloedende neusgat. Dit heeft weinig nut omdat het onvoldoende druk uitoefent op de bloeding.
Houd het hoofd licht voorover. Knijp de neus minstens 5 minuten dicht, vlak onder het neusbeen. Blijft het daarna bloeden, knijp de neus opnieuw minstens 5 minuten lang dicht. Neem contact op als de bloedneus na 2 keer 5 minuten niet is gestopt.
Het is normaal om slijm te hebben dat helder is. Soms moet je om het slijm weg te krijgen hoesten. Als je hoest probeert je lichaam je luchtpijp en longen weer vrij van slijm te krijgen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam.
Bij een bijholteontsteking loopt er vaak veel snot uit uw neus of achter in uw keel. Dit snot is meestal dik en geel. Er kan ook bloed in zitten. Veel mensen krijgen pijn in hun kiezen of hun bovenkaak.
De verdoving is ongeveer na een uur uitgewerkt. Tot die tijd moet u voorzichtig zijn met eten en drinken. U kunt zich gemakkelijk verslikken. U kunt nog enige uren een branderig of prikkelend gevoel in de neus hebben.
Hiermee voorkomt u dat de bloeddruk hoog oploopt en de bloeding niet stopt. De neus goed leegsnuiten en/of ophalen en het stolsel uitspugen. Met duim en wijsvinger de neusvleugels tegen het neustussenschot aan dichtdrukken. Dus niet tegen het neusbot drukken!
Een spontane bloedneus, vooral als het een heftige bloedneus betreft, kan behoorlijk schrikken zijn. Echter, over het algemeen zijn bloedneuzen niet ernstig en kun je ze binnen tien minuten zelf stoppen. Bloedneuzen komen vaak voor. Ze ontstaan door een bloeding in het neusslijmvlies.
Onderzoek. Wanneer neusbloedingen regelmatig voorkomen of een neusbloeding niet door uzelf of de huisarts gestopt kan worden, kunt u worden doorverwezen naar de eerste hulp van een ziekenhuis of naar de KNO-arts. Wanneer u bij de KNO-arts komt, zal die eerst proberen het bloedende vaatje te vinden.
De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.
Neusspray (otrivin of nasivin (= xylometazoline)) is een zeer goed middel tegen neusbloedingen, omdat de bloedvaten hierdoor sterk samenknijpen. Twee à drie pufjes in beide neusgaten, om de zes uur, gedurende drie dagen.
Bij een spontane bloedneus bloedt er een vaatje in het slijmvlies van de neus door beschadiging van buitenaf (mogelijke oorzaken: stoot op neus, neuspeuteren, neusspray, droge lucht, roken, drugsgebruik, warmte etc), maar de oorzaak kan ook liggen bij een te hoge bloeddruk en/of het gebruik van bloedverdunnende ...
Een enkele keer schrijft de arts xylometazoline in neusdruppels of -spray voor bij mensen die vaak bloedneuzen hebben. Zij kunnen het gebruiken bij een bloedneus. Doordat dit medicijn de bloedvaatjes vernauwt, stopt het de bloeding.
Ook bij een kleine neusbloeding lijkt het al gauw alsof er veel bloedverlies is. U kunt naar de KNO-arts verwezen worden als u vaak een bloedneus heeft. Of als de bloeding heftig is. De behandeling van een bloedneus kan op 3 manieren: dichtetsen, dichtbranden of tamponneren.
De bloedvaten van de neus zwellen op door warmte, waardoor weer een grotere kans op een neusbloeding ontstaat.
Soms blijven de onderste neusschelpen chronisch gezwollen. Wanneer medicijnen niet of onvoldoende werken en u veel last ervaart, kan het zinvol zijn om iets aan de onderste neusschelpen te doen. Dit kan door een operatie waarbij de neusschelpen worden verkleind.
Gezond snot is dun en doorzichtig
Dat is een goed teken. Waarschijnlijk heb je geen virus te pakken. Maar soms is snot geel of groen. Dat wordt veroorzaakt door bloedlichaampjes met een groenachtig enzym erin, die het immuunsysteem bij een verkoudheid naar de luchtwegen stuurt.
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.