Pannen van gietijzer zijn keihard, blijven tientallen jaren goed en trekken niet krom. Door deze hardheid mag je ze alleen niet laten vallen. Een gietijzeren pan is brozer dan een RVS of aluminium pan.
Een koekenpan (inductie) zonder een anti-aanbaklaag is een goede keuze voor bakken en braden. Voor inductie is het belangrijk dat de bodem van de koekenpan magnetisch is. Koekenpannen van van roestvrijstaal, gietijzer en plaatstaal zijn alle drie geschikt voor inductie.
Met GreenPan zit je goed: bijna al onze collecties werken perfect op inductie dankzij hun speciale bodem met ferromagnetische deeltjes.
Goede pannen bestaan uit materialen die niet kromtrekken en weinig last hebben van aantasting als roest en vlekken. Een goed voorbeeld hiervan is aluminium. Aluminium is laag in gewicht. Het is betrekkelijk goedkoop en makkelijk te vervormen en te gieten.
Geschikte pannen voor inductie
Voor koken op inductie moet een pan een bodem hebben die magnetiseerbaar en geleidend is, het liefst een bodem die vlak is. Pannen met een dikke bodem en opgebouwd uit verschillende lagen trekken het minst krom. Daarom zijn deze pannen het beste voor inductie.
Jeroen gebruikt het liefste keramische pannen met een natuurlijke (gezandstraalde) coating.
Pannen voor inductie hoeven dus geen ijzeren of gietijzeren kookoppervlakte te hebben. Met een geëmailleerd laagje, tefal, keramiek en dergelijke werkt het net zo goed. Het is zelfs zo dat er vaak wat koper of aluminium in de bodem verwerkt zit zodat de warmte beter wordt verdeeld over de pan.
Pannen testen
Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.
Gebruikers van de Greenpan Cambridge keramische koekenpannen zijn zeer tevreden over hun aankoop, en wij ook. De pannen zien er mooi uit, ze werken goed, ze staan stabiel op de kookplaat en het fornuis, ze warmen gelijkmatig op, ze bakken niet aan en schoonmaken is eenvoudig.
Er is geen sprake van warmtegeleiding vanaf de inductiekookplaat naar de panbodem, dus een pan kan bol, hol or krom zijn: de warmte wordt bij inductie opgewekt IN de bodem van de pan en dus NIET in de kookplaat (en deze warmte hoeft dus niet vanaf de kookplaat te worden overgebracht op de pan).
Met name pannen van gietijzer en RVS zijn zeer geschikt voor inductie, dankzij de stevige en degelijke kwaliteit. Daarnaast zorgen deze pannen voor een snelle temperatuursverhoging en wordt uw eten gelijknamig verwarmd.
De Demeyere Alu Pro Dura Glide is wat je noemt een stevige, robuuste pan die doet wat je van een pan mag verwachten. Ook voor de Consumentenbond is hij favoriet, het is namelijk de best geteste koekenpan. Hij is geschikt voor alle warmtebronnen, of het nu om inductie, hallogeen, keramisch of gas gaat.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Vlees braden op inductie
Wij gebruiken een pan zónder anti aanbaklaag. De pan die wij gebruiken bestaat uit minimaal 5 lagen staal; RVS binnen- en buitenkant en daartussen een aantal lagen met een legering van koper en aluminium voor de goede hitte geleiding. Als de pan goed op temperatuur is, voeg je het vlees toe.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Kortom: Tegenwoordig zijn de meeste pannen geschikt voor inductie, ook als je ze jarenlang op een gaskookplaat gebruikt hebt. Hebben jouw pannen de magneettest niet doorstaan of is de bodem erg vervormd? Kijk dan voor nieuwe pannen.
Een pannenset voor inductie
Alle pannensets van IKEA zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en geschikt voor alle kookplaten, zo ook voor inductie.
Krassen of een beschadiging die op inductie kookplaat zitten zijn eigenlijk niet meer te herstellen. Wees dus zeer voorzichtig als u op inductie gaat koken en vermijd bijvoorbeeld het schuiven van pannen ! Er zijn fabrikanten (zoals Siemens en AEG) die zeggen dat je krassen op de inductie kookplaat kunt verwijderen.
Gietijzeren pan van gas naar inductie
Het is een fabel dat gietijzeren pannen die op een gasfornuis gebruikt zijn niet meer op inductiekookplaten zouden kunnen werken. Het klopt dat doordat een gasvlam niet overal even warm is de bodem van een pan lichtelijk kan vervormen.
De ideale pan om steak in te bakken heeft een dikke bodem zodat de warmte goed verspreid wordt. De pan mag ook niet té groot zijn, anders gaat de boter rondom verbranden. Kruid de biefstuk met flink wat versgemalen zwarte peper en een beetje zout. Op die manier krijgt je steak bij het bakken een mooi en lekker korstje.
Welke pan voor een mooie biefstuk? Wij zijn groot voorstander van gietijzeren koekenpannen. Bijvoorbeeld een demeyere of een du buyer. Prijstechnisch een investering, maar dit soort pannen gaan levenslang mee en bakken echt het mooiste vlees.
De keramische antikleeflaag is gemaakt van natuurlijke materialen, zonder schadelijke stoffen wat garant staat voor perfecte bakresultaten. Haal snel een van deze splinternieuwe pannen bij Cook & Serve. En geniet van een extra koopzondag op 17 december in al onze shops.