Er zijn twee varianten: lithium batterijen en lithium-ion batterijen. Een lithium-ion batterij is oplaadbaar, de reguliere lithium batterij niet. Let op, voor een lithium-ion batterij heb je een aparte oplader nodig.
De voordelen van een lithium-ion zijn meestal hun hoge vermogensdichtheid, het ontbreken van het zogenaamde geheugeneffect (wanneer batterijen na verloop van tijd moeilijker op te laden worden) en hun aanzienlijk lagere kosten dan lithium-polymeer.
Wat is Lithium-Ion (Li-ion)? Lithium-Ion accu is een batterij gemaakt van een licht soort metaal. Deze techniek heeft als kenmerk de hoge energiedichtheid. Deze batterijtechniek kan meer energie opslaan per kg dan de Ni-MH en Ni-CD accu's.
De beste lithium accu's van dit moment zijn de Voltium lithium accu's. Deze accu's zijn geschikt voor boten, caravans, campers en caravan movers, maar ook voor noodtoepassingen. Voltium accu's een levensduur van 6000 cycli wat betekend dat ze 10x langer meegaan dan een loodaccu.
Je hebt de acculader nodig voor de soort lithium accu die je wilt opladen (Lithium-ion of LiFePo4). Er zijn ook acculaders die beide soorten lithium kunnen opladen. Let bij de aanschaf van een acculader dus goed op wat voor soort lithium accu je hebt en wat voor soort acculader je hiervoor kunt gebruiken.
Lithium accu's hebben wel een bepaalde minimum en maximum temperatuur waarop ze gebruikt mogen worden. Deze temperaturen liggen meestal rond de 0 en 40°C. Bij lagere of hogere temperaturen kan het BMS de accu uitschakelen.
Het is daarnaast belangrijk om de accu alleen met een daarvoor geschikte lader op te laden. Om de levensduur te verhogen is het ook belangrijk de accu met 50% capaciteit op te bergen. Leg deze dus nooit volledig opgeladen of ontladen weg. De gemiddelde levensduur van een lithium accu is ongeveer 3 jaar.
Als u de lithium-ion-accu van uw elektrische stapelaar of palletwagen altijd goed oplaadt, kan hij tot wel 3.000 oplaadbeurten meegaan. Lithium-polymeeraccu's, die een hogere energiedichtheid hebben, hebben een iets kortere levensduur van 300-500 laadcycli.
Een accu die steeds voor 100% wordt opgeladen, heeft rond de 500 laadcycli in zich voordat hij de geest geeft. Wanneer je hem consequent tot 90% van de capaciteit oplaadt, kan dit oplopen tot zo'n 1.000 laadbeurten.
Alkaline batterijn zijn doorgaans goedkoper dan lithium batterijen. Lithium batterijen worden vaak toegepast voor professioneel gebruik, terwijl de alkaline varianten vooral worden gebruikt voor consumentenapparaten als afstandsbedieningen en radio's.
Bij een lithiumbatterij komt energie vrij door de reactie tussen mangaandioxide en lithium. Er zijn twee soorten lithiumbatterijen: lithiummetaal en lithium-ion. De eerste gebruikt zuivere lithium in metaalachtige vorm als basis. Deze batterij is niet-oplaadbaar.
Een lithium-ion-accu mag je niet op de verwarming leggen om op te laden. Je spaart de accu niet en de capaciteit stijgt ook niet. Te hoge of te lage temperaturen kunnen zelfs schadelijk zijn voor de accu. Laad daarom de accu het liefst op bij normale kamertemperatuur of ook buiten bij gematigde buitentemperaturen.
Elektronica en batterijen
Batterijen groter dan 160 Wh zijn nooit toegestaan. Losse lithiumbatterijen of powerbanks zijn alleen toegestaan in uw handbagage.
Lithium is een zeer begeerde grondstof, niet alleen voor elektrische auto's, maar ook voor smartphones, laptops, elektrische fietsen en, meer in het algemeen, batterijen. Onze planeet heeft een reserve van 88 tot 89 miljoen ton van dit alkalische metaal. In theorie is dat meer dan genoeg.
Lithiumbatterijen, in staaf- of knopvorm, hebben dit probleem niet omdat zij een organisch, neutraal elektrolyt bevatten dat enkel lichtjes irriterend kan zijn bij contact. Bovendien zullen lithiumbatterijen niet makkelijk lekken. Lekkende batterijen geven geen risico op intoxicatie met zware metalen of lithium.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Opladen tot 100 procent leidt dus tot veel meer slijtage dan opladen tot 70 of 80 procent. Daarnaast is het schadelijk voor je batterij om te blijven doorladen nadat de 100 procent is bereikt.
Niet helemaal vol
Het is niet slim om de accu in één keer helemaal op te laden (tenzij je de smartphone voor de eerste keer gebruikt). Houd de lading altijd tussen de 40 en de 80 procent. Daarmee loopt de gebruiker een kleine kans de accu te veel te ontladen of juist te veel op te laden.
Wat gebeurt er met oude lithium-ion-accu's? In principe zijn er twee mogelijkheden: De recycling van de grondstoffen in de oplaadbare accu's / batterijen en het hergebruik van de uitgesorteerde lithium-ion-accu's.
De NiMH batterij is beter bestand tegen extreem hoge temperaturen en heeft een goede levensduur.
Voordelen van een Li-ion accu:
Zeer geringe zelfontlading. Geen geheugeneffect, kan op elk moment worden opgeladen. Mogelijkheid tot hoge laadstromen (0,5-1A) voor sneller opladen. Constante ontlaadspanning voor stabiele stroom gedurende de gehele ontladingsperiode.
In vergelijking met conventionele batterijen laden lithium‑ionbatterijen sneller op, gaan ze langer mee en hebben ze een grotere vermogensdichtheid. Het resultaat is een lichtere batterij met een langere gebruiksduur. Als je begrijpt hoe deze batterijen werken, heb je er maximaal profijt van.
Bij normaal gebruik moet de accu niet verder dan 50% ontladen worden om een redelijke levensduur van 400 à 500 ontladingen te kunnen halen. En levensduur van 5 jaar is al heel wat in de praktijk. Onze lithium BT100.
Hoe lang is lithium nodig? Als het gebruik van lithium nieuwe manieën en depressies moet voorkomen, dan is het nodig dat het jarenlang dagelijks wordt ingenomen. De kwetsbaarheid voor nieuwe episoden blijft vaak aanwezig en die wordt door lithium niet minder.
Voor stabiele patiënten die lithium gebruiken is het raadzaam om minimaal twee keer per jaar de 12- uurs lithiumdalspiegels en nierfunctie (eGFR) te controleren. Daarnaast is minimaal een keer per jaar controle van TSH en calcium gewenst.