Daglicht zorgt ervoor dat je dagritme in balans blijft en je een 24-uursritme behoudt. Licht beïnvloedt namelijk de aanmaak van het stresshormoon cortisol en het slaaphormoon melatonine. We nemen licht waar met onze ogen. Die verzamelen het en geven het door aan onze
Blootstelling aan licht zorgt er onder andere voor dat de aanmaak van melatonine vermindert. Dit is het hormoon dat het circadiaans ritme beïnvloedt. Ook zwak licht kan het circadiaanse ritme en de melatonine aanmaak verstoren. Zelfs een zwakte van 8 lux heeft een merkbaar effect.
Lichtvervuiling en slaap
Gevolg: moeheid, slechter geheugen, mindere concentratie, onhandig zijn en een kort lontje hebben, verhoogde kans op hart en vaatziekten, suikerziekte, depressie en obesitas. Dat wil je toch niet! Wat je beter kunt doen is in de loop van de avond de verlichting in huis dimmen.
Daglicht neemt in ons leven een belangrijke plaats in: onze biologische klok wordt beïnvloed door licht en het zorgt ervoor dat we energiek en fris zijn. Licht in huis en veel frisse lucht heeft een goed effect op je gezondheid. Als je voldoende daglicht krijgt, heeft dit een positieve invloed op je humeur.
Groen licht (waaronder ook groene led verlichting) zorgt ervoor dat de ogen zich aanpassen aan het donker (de staafjes worden actiever) en er beter kan worden waargenomen bij lagere lichtniveaus.
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
Bij indirect zonlicht is dat 10 tot 20.000 lux en op een bewolkte dag 1000 lux. Thuis zal je niet veel verder komen dan 150 lux en op kantoor 300 tot 500. Op een bewolkte dag is de lichtsterkte (1000 tot 2000 lux) zo ongeveer het minimale wat je lichaam nodig heeft om je biologische klok optimaal te laten werken.
Daglicht. Daglicht is het meest prettige licht om bij te lezen. Binnenshuis is dit soms niet voldoende en wilt u misschien graag een lamp of leeslamp gebruiken. Er zijn veel verschillende lampen te krijgen, toch is niet iedere lamp geschikt om bij te lezen of te handwerken.
Daglicht geeft energie en ontspant
Mensen voelen zich beter in lichte ruimtes. Een zolderkamer met veel natuurlijk lichtinval is een perfecte hobbykamer. En een woonkamer met grote raampartijen nodigt uit om even heerlijk te ontspannen na een drukke werkdag. Zonlicht is belangrijk bij het aanmaken van endorfines.
Licht is een belangrijk onderdeel van de menselijke biologische klok. Als u overdag meer daglicht tot u neemt, slaapt u 's nachts bijvoorbeeld beter. Uw biologische klok zorgt ervoor dat allerlei processen in het lichaam op het juiste moment van de dag worden afgestemd.
Melatonine maakt ons slaperig en cortisol houdt ons wakker. De aanmaak van melatonine begint wanneer het donker wordt en gaat de hele nacht door. Zodra het weer licht begint te worden begint de productie van cortisol op gang te komen wat de hele dag doorgaat. Mits je wat daglicht mee krijgt natuurlijk!
Slapen in het donker is gezonder
* De waarschijnlijke oorzaak hiervan is dat licht je slaap en biologische klok verstoort. Andere mogelijke bijwerkingen van slapen met het licht aan zijn: overgewicht, ongelukken door slapeloosheid en een verhoogde kans op hart en vaatziekten.
Net zoals een overmaat aan UV-licht (licht dat zich buiten de hoge kant ons zichtbare spectrum bevindt) schadelijk kan zijn voor uw huid, kan een overmaat aan blauw licht schadelijk zijn voor uw ogen. In het ergste geval kan er zelfs vroegtijdige maculadegeneratie optreden.
Het lijkt makkelijk om op je smartphone al die informatie binnen handbereik te hebben, maar er zit ook een schaduwkant aan. Want blauw licht van je scherm zorgt ervoor dat je hersenen wakker blijven, wat vervolgens weer een negatieve invloed heeft op je concentratievermogen en je geheugen.
Het glas met blue light filter neutraliseert het blauwe licht, zorgt voor minder lichtschitteringen en geeft rust aan de ogen. De bril houdt alleen het 'slechte' blauwe licht van je beeldscherm tegen, maar laat alle andere lichtstralingen wel door. Je beschermt zo gericht je ogen tegen de effecten van je beeldscherm.
5500 Kelvin: Standaard daglicht wit, zoals een heldere lucht. 4800 Kelvin: Daglicht met direct zonlicht. 4000 Kelvin: Wit met een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warmwit zoals het licht van halogeenlampen.
Toilet. De verlichting in deze ruimte bestaat meestal uit plafondlampen of ingebouwde downlights. Als je ook een wastafel hebt met daarboven een spiegel kan je eventueel wandarmaturen voorzien. Omdat het een kleine ruimte is, is een vermogen van 10 tot 13W voor de volledige ruimte meestal voldoende.
«Blauw licht ís niet schadelijk voor de ogen. Daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Krijg je last van hoofdpijn of tranende ogen na uren schermtijd, dan zijn je ogen simpelweg moe van de inspanning, omdat je lang dichtbij naar iets gekeken hebt. Blauw licht heeft daar niks mee te maken.
Vanuit de arbowet is het verplicht dat er daglichttoetreding op de werkplek is. In ruimten waar langer dan 2 uur per dag gewerkt wordt is toetreding van daglicht verplicht.
Waar licht is, is ruimte. Met licht kan je een ruimte ook optisch laten veranderen. Een ruimte kan breder of smaller, hoger of lager lijken door het licht op de juiste muren, het plafond of de vloer te concentreren. Een woning kan enorm veranderen, wanneer er een lichtkoepel in een ruimte wordt geplaatst.
Svalbard, of eigenlijk Spitsbergen, is het meest noordelijk gelegen eiland van Noorwegen. Door de draaiing van de aarde om de zon is het hier in de winterperiode 84 dagen donker. De zon komt dan helemaal niet op en het is dus gewoon constant donker.
Blauw maakt je rustig en kalm
Blauw is bijna het tegenovergestelde van rood. Blauwe kleuren maken je rustig en kalm en zouden zelfs je hartslag gunstig kunnen beïnvloeden.
Wit, beige, crème en alles daaromheen!
Het is natuurlijk heel erg voor de hand liggend, maar neutrale tinten zoals wit, crème en beige zijn de perfecte kleuren voor rust in je huis. Waarschijnlijk heb je ergens in je huis al één van deze tinten.
Kegeltjes daarentegen zijn gevoelig voor rood licht. Door je omgeving met rood licht te verlichten geef je dus de kegeltjes genoeg licht om detail te kunnen onderscheiden. En omdat de staafjes het niet waarnemen, zal het je nachtzicht minder verstoren dan wit licht.