Een gentle sectio is een natuurlijke keizersnede. Het belangrijkste kenmerk van deze methode is dat de baby zo snel mogelijk na de geboorte op de borst van de moeder komt (huid-op-huid contact) en kan blijven.
Een keizersnede is een operatie waarbij het kind via de buikwand ter wereld komt. De operatie duurt ongeveer 45 minuten, soms langer, soms korter. De baby wordt meestal binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren.
In Ziekenhuis Amstelland heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een natuurlijke keizersnede (gentle caesarean sectio). Wat is de natuurlijke keizersnede? Als u kiest voor een natuurlijke keizersnede wordt u als ouders en kind niet gescheiden tijdens en na de operatie. Bij een 'normale' keizersnede gebeurt dit wel.
Het verschil met een gewone keizersnede is dat bij een gentle sectio een natuurlijke, vaginale bevalling wordt nagebootst, al blijft het wel een operatie.
Er zijn twee soorten keizersnedes. Soms is van te voren al bekend dat een keizersnede noodzakelijk is en soms ontstaat de noodzaak tijdens de bevalling. primaire keizersnede; geplande keizersnede;secundaire keizersnede; niet-geplande keizersnede.
Het algemene advies is om 6 tot 12 maanden te wachten met opnieuw zwanger worden na een keizersnede. Dan heeft het lichaam genoeg tijd om te herstellen en zo kan het litteken helen.
Voor een bevalling met een keizersnede bedraagt dit 2.645 euro. Dit is je persoonlijk aandeel. De werkelijke prijs ligt veel hoger. Dit wordt evenwel gedekt door de verplichte ziekteverzekering.
Nadelen voor een volgende zwangerschap
In beide situaties is er een verhoogde kans op hevig bloedverlies en kan het nodig zijn om de baarmoeder te verwijderen. Met elke extra keizersnede neemt deze kans toe. Er is geen maximaal aantal keizersneden dat een vrouw mag krijgen.
Wat is nu precies een lotusbevalling? Bij een lotusbevalling kiezen de ouders ervoor om de navelstreng niet af te klemmen of door te knippen. De placenta met navelstreng blijft dan aan de baby vastzitten totdat deze er vanzelf afvalt. Dit kan 3 tot 10 dagen duren.
Als een vrouw eerder met een keizersnede is bevallen, kan zij bij een volgende bevalling kiezen voor opnieuw een (geplande) keizersnede of een vaginale ('natuurlijke') bevalling. Voor beide manieren zijn er risico's. Vrouwen die dan natuurlijk bevallen, hebben de minste risico's.
Als alles goed gaat, mag je meestal op de tweede dag na de operatie naar huis. De voorwaarde is dat je weer enigszins mobiel bent en met ondersteuning naar het toilet kunt. Als je binnen zeven dagen na de keizersnede naar huis gaat heb je nog recht op kraamzorg thuis.
Je kindje mag je uiteraard wel tillen van bed naar commode bijvoorbeeld. De eerste zes weken niet sporten, daarna de sportactiviteit rustig opbouwen. Fietsen, wandelen en traplopen mag in principe direct na ontslag uit het ziekenhuis. Kijk wanneer je eraan toe bent en bouw het rustig op.
Meestal kun je na ongeveer 2 tot 3 dagen weer naar huis. Vraag hulp bij de verzorging van jouw baby in de eerste week. Doe geen huishoudelijk werk in de eerste 2 weken. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.
Kort na de keizersnede heb je pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën. Hiervoor krijg je pijnstillers. Je buik doet vaak pijn, niet alleen rond het litteken maar ook hoger, tot aan je navel. Bij het hechten van de huid gebruiken we meestal materiaal dat uit zichzelf oplost.
Bevalling met een keizersnede kan leiden tot scheuren van de baarmoeder, heftige inwendige bloedingen of sterk vaginaal bloedverlies. Dertig procent van de vrouwen die vanwege deze complicaties worden geopereerd, raakt de baarmoeder kwijt.
Het eerste uur na de geboorte is heel bijzonder en belangrijk. In dit uur, ook wel het gouden uur genoemd, wordt de basis gelegd voor de band tussen moeder en kind. Tijdens het eerste uur worden geen medische handelingen verricht, tenzij deze noodzakelijk zijn.
In het ziekenhuis zal de placenta onder narcose worden verwijderd. Je krijgt dan een lichte narcose waardoor je er niets van merkt en de gynaecoloog gaat dan met z'n hand de baarmoeder in (via de vagina) om de placenta los te halen van de baarmoeder.
Een studie heeft uitgewezen dat het eten van het orgaan kan zorgen voor gezondheidsrisico's, zoals een bloedinfectie, die een vrouw dan weer kan doorgeven via de borstvoeding aan haar baby.
niet fietsen gedurende de eerste 2 weken; daarna naar vermogen;niet autorijden gedurende de eerste 2 weken. Pas als u voelt dat u zich weer goed kunt concentreren. Ook moet u geen pijn meer hebben (u moet een noodstop kunnen maken).
Risico is nog steeds heel laag
En 1 op de 10 sterftegevallen na een keizersnede was het directe gevolg van de operatie. Maar er is ook goed nieuws. Het absolute risico om te overlijden na een keizersnede is nog steeds erg laag, namelijk 13 vrouwen per 100.000 keizersneden, en sterk gedaald sinds de jaren '90.
Pijn aan de wond neemt na 2 weken meestal af. Masseer je wond regelmatig. Als wond droog is en je geen vaginaal bloedverlies meer hebt mag je in bad. Seks (penetratie) mag weer als je geen vaginaal bloedverlies meer hebt.
Een vrouw kan slechts een beperkt aantal keizersneden ondergaan, maximaal 3. Vanaf dan zal de arts haar aanraden om geen kinderen meer te krijgen.
De meeste vrouwen kunnen na 2 tot 3 dagen na de keizersnede naar huis. Ligt je baby op de kinderafdeling? Dan kun je misschien ook daar blijven. Dat is niet in alle ziekenhuizen hetzelfde.
Je voelt dat de gynaecoloog aan jouw buik trekt of duwt, maar je voelt geen pijn. De operatie begint als de verdoving werkt. De gynaecoloog maakt een snee vlak boven jouw schaambeen. De blaas ligt voor een deel voor de baarmoeder.