Draadalg kan in het aquarium terecht komen door sporen die meekomen met nieuwe planten of vissen. Daarom zien we ze vaak bij pas ingerichte aquaria. Wanneer het aquarium al langer draait, kan de oorzaak worden gezocht in een onbalans in het aanbod van voedingsstoffen. Dit gaat dan vaak gepaard met een tekort aan CO2.
De oorzaak van draadalg is dus altijd het achterblijven van voedingsstoffen in het vijverwater. Het vervelende hierbij is, dat draadalg lagere eisen voor zijn groei stelt dan gewone zuurstofplanten. Draadalgen groeien namelijk ook goed in zacht vijverwater.
Draadalgen groeien goed in zacht vijverwater, zuurstofplanten niet. Wanneer het water in je vijver te zacht is, zullen vooral de draadalgen het goed doen. Zorg er daarom voor, dat je minstens eenmaal per jaar de waterhardheid op peil brengt met Mineral Clay. Controleer je vijver regelmatig op draadalgen.
Weghalen- Met een tandenborstel of stokje (oprollen als spaghetti) kun je de draadalg zoveel mogelijk verwijderen. Een goede maar tijdelijke oplossing, want de kiemen blijven in het water zitten waardoor de alg terug zal komen.
Nummer één, de Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus)
De siamese algeneter is een absolute moordmachine tegen verschillende soorten algen. Zijn lievelingsgerecht is voornamelijk baardalg, puntalg en zelfs draadalg. Overigens eet deze algeneter alle lekkere hapjes die de voedingsbodem raken.
Sporen van deze algen kunnen op vele manieren in het aquarium terecht komen. Dat deze algen in het aquarium voorkomen, is dus niet zo vreemd. Soms wordt er gezegd dat "draadalgen een teken van goede waterkwaliteit zijn". Dat is een dooddoener en onjuist.
Draadalg voorkomen: voldoende zuurstofplanten
Wanneer er voldoende zuurstofplanten in de vijver staan, zullen deze zoveel voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen dat er vrijwel niets achterblijft voor de groei van draadalg. Voldoende zuurstofplanten is daarom een zeer effectieve manier van draadalg voorkomen.
Wat te doen tegen draadalg in je aquarium? Doelgericht draadalg bestrijden doe je op 2 manieren. Enerzijds door het CO2-tekort aan te pakken en voldoende voedingsstoffen toevoegen. Anderzijds door de verlichting af te stemmen op de hoeveelheid CO2 die je toevoegt.
In draadalgen kunnen vissen verstrikt raken en dood gaan, filters raken erdoor verstopt en u blíjft maar bezig met de draadalgen uit het water te verwijderen. Zweefalgen zorgen ervoor dat het vijverwater uit balans raakt en neemt zonlicht weg waardoor de vijverplanten afsterven.
Azijn is natuurlijk een wondermiddel om aanslag van wanden en je filter schoon te maken. Ook algen zullen door een hoge dosering azijn vernietigd worden.
De belangrijkste manier om algen te voorkomen, is om regelmatig water te verversen. Ververs iedere week ongeveer 20 procent van uw aquariumwater (kan verschillen per aquarium situatie). Verwijder dan ook direct dode plantenresten uit uw aquarium. Houdt filters schoon en maak de bodem schoon met een aquarium stofzuiger.
Zorg voor een goede watercirculatie, dat er geen 'dode' punten in het aquarium zijn; Zorg voor genoeg aquariumplanten en zorg dat ze goed groeien met de juiste voedingsstoffen; Zorg dat u de vissen niet te veel voer geeft en dat u plantenresten uit het aquarium weghaalt.
an draadalg, is de waterkwaliteit vaak goed. Een belangrijk kenmerk bij draadalg is dan ook dat de vijver veelal kraakhelder is. Maar wat is dan het probleem van Draadalg? Esthetisch geeft draadalg een mindere aanblik, maar ook zorgt het voor 'zacht vijverwater'.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen.
Twee behandelingen zijn noodzakelijk voor het verkrijgen van het gewenste resultaat, na 14 dagen behandeling herhalen. De benodigde hoeveelheid afpassen en in een gieter of emmer met water voormengen. Dan gelijkmatig over de vijver verdelen. Het kan tot 14 dagen duren totdat een effect kan worden waargenomen.
Waar de slakken in uw tuin uw planten opvreten heeft de poelslak een ander lievelingskostje: draadalgen! (Dit zijn feitenlijk geen algen maar wieren) De poelslakken kruipen over de wanden, stenen en planten in uw vijver en eten de aanwezige algen op. De planten laten ze met rust.
Elk aquarium heeft behoefte aan CO2, ook wel koolstofdioxide of koolzuurgas genoemd. Dit is van essentieel belang om te zorgen dat je aquariumplanten goed groeien en om algen te voorkomen. Plantenvoeding met CO2 kan helpen, maar is niet altijd voldoende en daarbij niet nauwkeurig te doseren.
Verschillende soorten algen
Vaak krijgt je aquarium last van algen als er sprake is van een onbalans. Deze onbalans heeft vaak te maken met een verkeerde balans van licht, voedingsstoffen en CO2, maar ook andere factoren zoals te veel voeren of te veel vissen zijn vaak de boosdoener.
Populaire moerasplanten
Kalmoes: een sterke en makkelijke plant met smalle bladeren. Kalmoes kan veel fosfaat uit het water opnemen en is daarmee een goede voedselconcurrent van algen. Gele lis: een bloeiende moerasplant die het in de meeste vijvers goed doet.
Een blijvende oplossing is een UV-C filter, de ultraviolette straling doodt zweefalgen, ziektekiemen en schimmels. Resultaat is kristalhelder water en een gezond vijvermilieu voor vissen en planten, de zweefalgen worden verwijderd én voorkomen.
Om het water van je aquarium gezond te houden, moet het af en toe ververst worden. Dat kun je beter niet in één keer doen, want dat zou de balans verstoren. Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen.