In Nederland geeft 88 procent van de mensen geld aan goede doelen, zo blijkt uit het onderzoek Geven in Nederland. "Gemiddeld geven huishoudens in Nederland 216 euro per jaar", aldus Bekkers.
Gemiddeld geven Nederlandse huishoudens bijna 150 euro uit aan collectes en donaties. Deze giften hebben doorgaans een eenmalig karakter.
Als mensen door middel van een acceptgiro geven, dan geven ze meestal een bedrag tussen de 10 en 25 euro. En 25 euro is een groter percentage van het inkomen van een arm huishouden dan het is van een rijk huishouden. Op deze manier geeft een arm huishouden een groter percentage van het inkomen dan het rijke huishouden.
Bij doneren denken we al gauw aan de collectant die op een regenachtige avond tijdens het eten aan de deur komt. Collecteren mag dan, vooral onder ouderen (55+), nog steeds de meest voorkomende manier van doneren zijn, jongeren (18-34 jaar) blijken juist mínder gevoelig voor de persoonlijke benadering.
De totale inkomsten bedroegen in 2020 afgerond 3,2 miljard euro en zijn ten opzichte van 2019 met 5% gestegen, ofwel met een bedrag van 154 miljoen euro.
Het salaris van de directeur van Cordaid is namelijk een dikke 118.000 euro per jaar!
Opbouw giften
Veruit het grootste deel van de 5,7 miljard euro aan giften komt van de Nederlandse huishoudens: met een aandeel van ruim 2,4 miljard is de particulier verantwoordelijk voor 43 procent van het totaal.
De laatste jaren zie je dat 40% zich qua tijd heeft ingezet voor een goed doel en dat huishoudens 2,4 miljard euro hebben gedoneerd aan goede doelen (Geven in Nederland, 2020). In zijn algemeenheid praten we vaak over “de Nederlander”, maar er is niet zoiets als de gemiddelde Nederlander.
Het meeste van dit geld gaat naar doelen die betrekking hebben op gezondheid, zoals KWF Kankerbestrijding. Op plek twee staat internationale hulp. Huishoudens doneren het meest aan de kerk en levensbeschouwing. Maar hoe weet je wat een 'goed' goed doel is?
Gevers zijn vaker vrouw (78 procent versus 70 procent man) en vaker mensen die een bruto jaarinkomen van boven de 27.000 euro hebben. Donateurs hebben veelal een een- of tweepersoonshuishouden of behoren tot grotere gezinnen (vijf of meer personen).
Waar gaat het geld naartoe? De opbrengsten van Run for KiKa gaan naar Stichting Kinderen Kankervrij. Met dit geld wordt onderzoek gefinancierd waarmee behandelingen en medicijnen ontwikkeld worden voor kinderen met kanker. KiKa heeft als doel om de genezingskans naar 100% te vergroten.
DEN HAAG – Nederlanders hebben de afgelopen drie dagen 9,8 miljoen euro gedoneerd op Giro555 voor de actie 'Samen in actie voor Oekraïne'. Met de opbrengst leveren de organisaties achter Giro555 noodhulp als onderdak, medische zorg en schoon drinkwater aan getroffen Oekraïners.
Het CBF eist dat een goed doel minimaal 70 procent van de uitgaven besteedt aan zijn doelstellingen. Inhoudelijk valt het CBF-register mij wat tegen. Het is duidelijk dat de informatie door de goede doelen zelf wordt aangeleverd.
Hoogte donaties
De bedragen die worden gedoneerd variëren, blijkt uit het onderzoek: 41 procent geeft 0 tot 50 euro per jaar, 21 procent geeft tussen de 50 en 100 euro, 18 procent tussen de 100 en 250 euro, 11 procent tussen de 250 en 500 euro, 8 procent tussen de 500 en 1000 euro.
Goede doelen werven fondsen (geld), donateurs, leden en vrijwilligers voor hun programma's en projecten. Dit doen ze op verschillende manieren. Zo werven ze via telemarketing, online campagnes, per e-mail en per post maar ook op straat en langs de deuren.
CONTROLE OVER BESTEDINGEN VAN GOEDE DOELEN
De toezichthouder, het CBF, controleert of goede doelen zich houden aan de regels die zijn opgesteld voor de bestedingen. Alle leden van Goede Doelen Nederland hebben een Erkenning.
Je kunt op de website goededoelen.nl per thema vinden welke goede doelen er zijn." Als je zeker wil weten dat je donatie goed terechtkomt, kun je letten op de CBF-erkenning. Stichting Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) controleert of goede doelen voldoen aan strenge kwaliteitseisen.
33% opgehaald via QR iDEAL en mobiel
In 24 plaatsen werd er voor het eerst voor 100% met QR gecollecteerd, met een gemiddelde opbrengst van €136 per collectant. In Rotterdam bleek het uitsluitend collecteren met QR extra succesvol: collectanten haalden daar gemiddeld €227 op.
Goede doelen krijgen een keurmerk wanneer zij transparant zijn, de financiën goed worden beheerd, de doelstellingen en activiteiten duidelijk zijn en het gedoneerde geld ook echt goed terecht komt.
Begin 2020 heeft 49 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder een eigen keuze ingevuld in het Donorregister, op 1 juli 2021 was dat 75 procent.
De Transplantatiestichting hanteert als vuistregel dat elk jaar een op de vijftig donoren overlijdt. Bovendien kan niet iedere donor uiteindelijk doneren. Een op de 200 overledenen is geschikt. Samen betekent dat dat elke 10.000 geregistreerde donoren (50 maal 200) één donor per jaar 'opleveren'.
Door geld te geven aan goede doelen geven mensen niet alleen een signaal aan anderen af, maar ook aan zichzelf. Het geven van geld aan goede doelen bevestigt een altruïstisch zelfbeeld. Dit is een zelfbeeld waar de meeste mensen zich heel prettig bij voelen.
Bij de Belastingdienst zijn meer dan 50.000 instellingen geregistreerd met een ANBI-status; als een organisatie die zich inzet voor een betere samenleving. Geschat wordt dat er vijf- tot zeshonderd goede doelen in Nederland op landelijke schaal werven. Hoeveel instellingen daarnaast nog lokaal werven is niet bekend.
In 2020 telde de wereld 196 internationaal erkende onafhankelijke landen. In de praktijk zijn er ook nog vele landen die niet internationaal erkend zijn, waarmee het aantal vaak boven de 250 uitkomt.