Er zijn meerdere manieren om tijdsdruk los te laten:
Je kunt rechtop gaan staan en bewust kijken naar alle leuke dingen in je omgeving die je eerst nog niet zag. Je kunt afstand nemen door naar buiten te gaan of te gaan wandelen in het bos. Je kunt de gezelligheid opzoeken door tegen je geliefde aan te kruipen.
'Tijdsdruk' is te definiëren als de ervaring van medewerkers dat zij in verhouding tot de beschikbare tijd teveel taken hebben en tekortschieten om deze te doen.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Wat is timemanagement? Timemanagement is effectief en efficiënt met de tijd omgaan, waardoor je de uren in een werkdag slim besteedt. De focus ligt op het managen van je aandacht. Met slim tijdmanagement stel je concrete en haalbare doelen.
Timemanagement gaat over verstandig omgaan met je tijd. Het zorgt ervoor dat je effectief en doelgericht met je tijd omgaat zónder dat je jezelf voorbij loopt of overspoeld raakt. Je wilt dingen gedaan krijgen, het liefst zo efficiënt mogelijk en dus komt het erop aan om je werkprocessen te verbeteren.
Neem een voorbeeld uit je huidige of een eerdere baan en geef aan hoe je hierbij te werk bent gegaan. Vertel er bijvoorbeeld bij dat je erg goed bent in structureren, prioriteiten stellen of delegeren. Vergeet niet te noemen wat je doet om die spanning in je vrije tijd kwijt te raken, veel sporten bijvoorbeeld of yoga.
Werkdruk ontstaat als een werknemer niet kan voldoen aan de eisen die het werk aan hem stelt. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer te weinig tijd heeft om zijn werk af te krijgen of onmogelijk het gewenste resultaat kan halen.
We vinden het vaak moeilijk om ons humeur of onze emoties die we aan een taak associëren te baas te blijven. Uitstelgedrag heeft dus niks te maken met tijdmanaging, maar ontstaat uit emotieregulatie problemen. Andere oorzaken van uitstelgedrag zijn: Druk doen of druk zijn zorgt ervoor dat je taken uitstelt.
Te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven.
Wat is een onrustig gevoel? Een onrustig gevoel ervaar je door het hebben van een snelle hartslag en een hoge ademhaling. Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt.
Bekende oorzaken zijn een hoge werkdruk en ziekte of overlijden van een naaste. Stress kan zich uiten in lichamelijke en psychische klachten. Het is merkbaar in gevoelens, gedrag en/of gedachten. Voldoende beweging en ontspanning zijn belangrijk.
Bij uitstellers is een specifiek deel van de hersenen, de amygdala, gemiddeld groter. In dit gebied worden emoties als angst gecontroleerd. Mensen die vaker uitstellen, zijn over het algemeen dus voorzichtiger. Ze zijn vaker bang voor de uitkomst van hun handelen, waardoor ze eerder geneigd zijn de taak uit te stellen.