Het rusteloze benen syndroom (ofwel restless legs syndroom, afgekort RLS) is een neurologische bewegingsstoornis. Hierbij is sprake van een niet tegen te houden neiging om uw benen te bewegen als u in rust bent. Dit gebeurt meestal 's avonds en 's nachts.
Restless Legs Syndroom kan optreden bij ziekten als diabetes mellitus, aandoeningen van de schildklier, de ziekte van Parkinson, spataderen of reuma. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen, bloedarmoede of een vitaminetekort de klachten verergeren. Ook kan RLS optreden tijdens de zwangerschap.
Het gaat echter soms gepaard met andere aandoeningen, zoals: ijzertekort, nierfalen, ruggenmergaandoeningen of perifere neuropathie. RLS-klachten worden bovendien mogelijk erger door: roken, alcohol, cafeïne, overgewicht en een gebrek aan beweging overdag.
Bij rusteloze benen voelt u een onbedwingbare onrust in de benen: u 'moet' bewegen om een vervelend tintelend gevoel in uw benen kwijt te raken. De klachten zijn vervelend, maar de aandoening kan op zich geen kwaad. De oorzaak van rusteloze benen blijft meestal onduidelijk.
Lichamelijke symptomen bij stress:
Rusteloosheid, onrust. verzuurde spieren, spierpijn, benen en armen voelen zwaar, stijve spieren, klachten van pezen en spieraanhechtingen. onregelmatige hartslag, snelle hartslag, hartkloppingen.
Bij vermoeide en onrustige benen kan het wenselijk zijn de inname van magnesium te verhogen. Magnesium draagt onder andere bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en de spieren, en de vermindering van vermoeidheid.
Omdat de symptomen van RLS vooral in de late avond en 's nachts optreden, heeft het een negatieve invloed op de slaap. Onrustige benen in bed zorgen ervoor dat in slaap vallen moeilijker lukt en dat men herhaaldelijk wakker wordt. Dat kan leiden tot een chronisch slaaptekort en de bijbehorende vermoeidheid overdag.
Cafeïne & alcohol in voeding
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat cafeïne in voedingsmiddelen RLS veroorzaakt of verergert. Voor de hand liggend zijn thee en koffie die je beter kunt vermijden. Maar cafeïne zit ook in andere voedingsbronnen, zoals softdrinks en chocolade. Hetzelfde geldt voor alcohol.
RLS kan vervelend zijn, maar de aandoening is niet gevaarlijk. De belangrijkste pijlers van behandeling zijn: het aanvullen van een eventueel ijzertekort, het behandelen van (behandelbare) onderliggende aandoeningen, leefstijladviezen en soms medicijnen.
Stress is een belangrijke risicofactor voor rusteloze benen.Maar ook andere factoren zoals koffiegebruik, ijzertekort en vitaminetekort zorgen ervoor dat het makkelijker kan optreden. Aanpassen van je levensstijl is dus noodzakelijk als je genoeg hebt van dat beenwippen.
Ga op uw rug liggen en til uw benen hoog in de lucht. Maak ronddraaiende bewegingen met uw benen en voeten alsof u aan het fietsen bent. Doe 15 van deze bewegingen in één reeks en houd daarna 20 seconden rust. Oefen met 4 reeksen achter elkaar.
Contact. Rusteloze benen, ook wel Restless Legs (RLS) genoemd, is een aandoening van het zenuwstelsel. Patiënten kunnen hierbij heel vervelende gevoelens in de onderbenen of soms in de armen hebben. Daarom moeten ze dan bewegen.
Restless legs kan de kwaliteit van leven ernstig beïnvloeden. Helaas is RLS (nog) niet te voorkomen of te genezen.
Rusteloze benen (syndroom) of restless legs (syndroom) is een aandoening waarbij je een zeer vervelend gevoel ervaart in je benen. Soms komt het gevoel voor in je bovenbenen of je armen. Het vervelende gevoel verdwijnt alleen maar als je je benen of armen beweegt. Ongeveer een half miljoen mensen hebben er last van.
Het is een hinderlijke aandoening voorkomt bij 1 op de 20 mensen, vooral bij mensen van middelbare leeftijd en ouder. Er ontstaan klachten zoals jeuk, kriebelend of rusteloos gevoel in de benen. Ze treden op tijdens rust.
Bij rustelozebenen-syndroom vindt behandeling met geneesmiddelen alleen plaats als de klachten, ondanks niet-medicamenteuze maatregelen, ernstig zijn. Dopamine-agonisten, bij voorkeur pramipexol of ropinirol, komen dan in aanmerking, waarbij de dosering langzaam wordt opgebouwd.
Bij lichte klachten van het rustelozebenensyndroom kunnen pijnstillers, bijvoorbeeld ibuprofen, soelaas bieden. Wanneer de aandoening verergert, bestaat er jammer genoeg geen effectieve medicatie voor rusteloze benen.
Restless legs medicatie
Medicijnen die de dopamine-receptor in de hersenen stimuleren. Zo worden Pramipexol (Sifrol) ropinirol (Requip) en rotigotine (Neupro) gebruikt bij de behandeling van matige tot ernstige RLS. De bijwerkingen van deze medicijnen zijn op de korte termijn meestal mild.
Bij een lichtere vorm, wanneer de klachten niet frequent zijn, is het gebruik van een magnesium supplement een aanrader. Maar ook Lucovitaal Magnesium Zware Vermoeide Benen kan wellicht verlichting bieden! Dit magnesium citraat is speciaal ontwikkeld voor het verminderen van rusteloze benen.
Op het moment dat men rust pakt, komen de klachten van het restless-legs-syndroom opzetten. Dit leidt tot slaapstoornissen en zorgt voor een voortdurend moe en afgepeigerd gevoel. De precieze oorzaak van het restless-legs-syndroom is onbekend, maar het kan wel met behulp van magnesium worden verminderd.
PLMD is een slaapstoornis. U merkt niet altijd dat u beenbewegingen heeft. Dit zijn zogenaamde periodieke beenbewegingen van de slaap. U kunt hier 's nachts één of meerdere keren wakker van worden, of er is sprake van een verstoring van het slaapritme, waardoor u niet uitgerust wakker wordt.
Symptomen van vermoeide en zware benen
Je benen voelen zwaar en vermoeid aan, en dit wordt erger bij lopen. Je klachten nemen af als je met je benen omhoog gaat liggen. Je benen zijn gezwollen, vooral bij de enkels. Je hebt vaak moeite om je benen stil te houden.
Behandeling van vermoeide benen
Ook is het verstandig om je magnesiumgehalte stabiel te houden. Dit kun je onder andere onderhouden door voeding met magnesium binnen te krijgen. Magnesium is vooral te vinden in groene groenten, zwarte bonen, vis, schaaldieren, quinoa, pompoenpitten, pure chocolade en noten.