Artsen hebben een beroepsgeheim. Een arts moet zwijgen over alles wat hij tijdens zijn werk te weten komt over een patiënt. Zo kan iedereen erop vertrouwen dat alle informatie die je als patiënt met een arts deelt, vertrouwelijk blijft.
Artsen hebben een beroepsgeheim. Dit betekent dat een arts moet zwijgen over alles wat hij bij de uitoefening van zijn werk te weten komt over een patiënt.
Leerkrachten hebben géén beroepsgeheim
Dit is minder streng dan het beroepsgeheim: Iedereen op school mag informatie van jou bespreken met collega's of de directie. Ze mogen ook informatie delen met je ouders. Soms is dat zelfs verplicht.
Het beroepsgeheim zorgt voor een vrije toegang tot de zorg en is bedoeld om de patiënt en de samenleving te beschermen. Een patiënt met psychische klachten of een verslaving bijvoorbeeld, moet zich vrij voelen een arts te bezoeken.
Overheidsinstanties en de politie hebben geen recht op gegevens uit het medische dossier van de patiënt tenzij de patiënt daarvoor toestemming heeft gegeven of als dit is opgenomen in een wettelijke bepaling.
Het medisch beroepsgeheim bestaat uit een zwijgplicht en een verschoningsrecht:. Zwijgplicht of geheimhoudingsplicht is de plicht om te zwijgen over alles wat je tijdens het werk over een patiënt te weten komt. Dit geldt voor alle informatie over de patiënt.
Welke straffen riskeert u? Een schending van het beroepsgeheim wordt bestraf met een gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en een geldboete van 100 tot 500 euro (te vermenigvuldigen met de opdeciemen).
Apothekers krijgen regelmatig het verzoek om te participeren in verschillende onderzoeken. De apotheker heeft een beroepsgeheim.
Psychologen zijn verplicht om alle gegevens en informatie die zij van een patiënt weten, geheim te houden. Dat geldt voor elke psycholoog en specialist: voor zowel de basispsycholoog, als de GZ-psycholoog, klinisch psycholoog, psychotherapeut en psychiater.
Een psycholoog heeft geheimhoudingsplicht en gaat vertrouwelijk en veilig om met de informatie die jij geeft. Tenzij er dus een uitzondering is waarbij de psycholoog de geheimhouding wél mag verbreken.
Elke overdracht van informatie valt onder het toepassingsgebied van het beroepsgeheim. Dit betekent dat een geheim- houder het beroepsgeheim niet enkel schendt wanneer hij een dossier doorgeeft of over een cliënt vertelt, maar ook wanneer hij iemand bewust laat meelezen of meeluisteren.
Voor artsen, tandartsen, apothekers, GZ-psychologen, psychotherapeuten, fysiotherapeuten, verloskundigen en verpleegkundigen geldt het medisch beroepsgeheim. Dit is wettelijk geregeld (artikel 88 Wet Big).
Binnen de rechtspraak wordt unaniem aanvaard dat de zwijgplicht kan worden doorbroken bij een noodtoestand, als dat de enige mogelijkheid is om belangrijkere, door de wet erkende, waarden of belangen te beschermen. Ook hier gelden bepaalde voorwaarden: Er moet daadwerkelijk en onmiddellijk gevaar dreigen.
Elke politieambtenaar is gebonden door het beroepsgeheim.
De belangrijkste plicht van een zorgverlener is het verlenen van goede zorg. Daarnaast gelden voor hem de regels uit de WGBO zoals beschreven in deze brochure. Zo moet hij jou onder andere goed en volledig informeren en jouw toestemming vragen voor een behandeling.
Wie is drager van het beroepsgeheim? Artikel 458 Sw. somt expliciet enkele medische beroepen op waarvoor het beroepsgeheim geldt, maar voorziet verder ook dat 'alle personen die uit hoofde van hun staat of beroep kennis dragen van geheimen' onderworpen zijn aan het beroepsgeheim.
Wettelijk zijn hulpverleners en opvoeders gebonden door het beroepsgeheim.
Voor uw psycholoog/psychotherapeut geldt een beroepsgeheim.Hij moet uw gegevens geheimhouden en mag alleen gegevens over u delen als u daar expliciet toestemming voor geeft.
Door te praten over bepaalde situaties en ervaringen probeert een psycholoog de problemen samen met u op te lossen. U kunt gerust alles vertellen, een psycholoog heeft namelijk een beroepsgeheim.
Ja, een advocaat heeft een beroepsgeheim. Dit is vastgelegd in de Gedragsregels voor advocaten die zij verplicht zijn na te leven. Schendt een advocaat zijn beroepsgeheim, dan is hij strafbaar en kunnen er door de tuchtraad maatregelen worden genomen.
Meestal komt u met uw huisarts en bemiddeling door de klachtenfunctionaris wel tot een oplossing. Mocht dat helaas niet zo zijn, dan kunt u naar een landelijk erkende geschillencommissie toe, waarbij de huisartsenpraktijk is aangesloten. Landelijk erkende Geschillencommissies voor huisartsen zijn: DOKH en SKGE .
Geen standaard labonderzoek meer: deze handelingen kan huisarts 'beter niet doen' Geen antibiotica meer bij een vervelende hoest, röntgenfoto bij een pijnlijke knie of laboratoriumonderzoek bij kinderen met buikpijn: niet ingrijpen is soms beter dan wel ingrijpen, zeggen huisartsen.
Huisarts kan patiënt weigeren
De huisarts die u kiest mag u weigeren als nieuwe patiënt wanneer: u te ver weg woont; de huisartsenpraktijk vol is; de huisarts niet kan instemmen met bepaalde zorgwensen, bijvoorbeeld een verzoek voor euthanasie.