Riesling, Pinot Blanc of Grigio, Viognier of Grenache Blanc kan ook. Provençaalse rosé werkt prima als de brie op een zonnige dag meegaat in de picknickmand, zeker met andere hapjes erbij. Wees voorzichtig met rode wijn. Ga voor zacht fruitig en tanninearm.
Als je een romige kaas hebt die net iets steviger is, kies dan voor een Merlot uit bijvoorbeeld de Pomerol of Saint Emilion. Wil je een witte wijn bij een romige kaassoort, neem dan voor een houtgerijpte en zonnige Chardonnay, een Pinot Gris, een Gewürztraminer of een Fino Sherry, gewoonweg heerlijk.
Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen.
Drink er vooral geen zware, tanninerijke rode wijnen bij. Een soepele wijn met wat aardse aroma's kan een mooie combi vormen. Zoals een rode Loire (Sancerre, Chinon, St. Nicolas de Bourgueil), een lichte Beaujolais, een Oostenrijkse Zweigelt, een Duitse Spätburgunder of een zachte Merlot.
De zachte Gorgonzola geeft de voorkeur aan zachte, hartige rode of witte wijnen. Wat de witte wijnen betreft zijn Riesling, Pinot Bianco, Orvieto Classico, Frascati Sup., Malvasia secca, Gavi uitstekende partners; wat de roséwijnen betreft Chiaretto del Garda, Lagrein Kretzer.
Hoe harder de kaas, hoe meer tannines de wijn kan hebben. Hoe romiger de kaas, des te meer zuurgraad vereist is in de wijn. Wijn met veel tannines is ideaal met harde en oude kazen, dit is veelal rode wijn. Wijn met meer zuren is ideaal met zachte romige kaas, dit is vaak witte wijn.
Kies bij een Cantal, Salers, Morbier, St- Nectaire, Gouda of Mimolette voor rode rijpe Bordeaux, zoals een Medoc, Pomerol, St-Emilion of een Pauillac.
Chaource & chardonnay
Brillat savarin en chaource zijn beide zachte, romige witschimmelkazen die bijna aan boter doen denken. Dat gaat goed samen met een chardonnay. Of een eventueel een rode pinot noir uit de Elzas of de Bourgogne. Originele keuze: een bubbelwijn op basis van chardonnay, zoals crémant de Bourgogne.
Wat de kazen betreft past Chianti Classico goed bij jonge frisse kazen zoals Engelse Cheshire, Hollandse jonge of belegen Gouda kaas en Italiaanse taleggio. Chianti (en Chianti Classico) kan het beste geschonken worden in niet al te grote tulpvormige glazen en de beste serveertemperatuur is tussen 16°C en 18°C.
Kaas en wijn combineren met deze tips
Sauvignon blanc of een goede Pinot noir uit de Elzas. Kies hier voor een voller type witte wijn gemaakt van de Chardonnay of een elegante rode wijn met karakter zoals een Loirewijn gemaakt van de Pinot noir of Cabernet-franc, een Beaujolais of een Barbera uit Italië.
Kies bijvoorbeeld voor een Italiaanse Prosecco of een Cava uit Spanje. Die combinatie werkt verrassend goed! Bij Italiaanse kaas zoals een Parmigiano Reggiano wordt ook vaak een rode wijn geadviseerd. Dat kan ook zeker, maar het is dan wel belangrijk dat de rode wijn niet te veel tannines bevat.
In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.
Romige witschimmels zoals Brie de Meau en camembert + Krachtige chardonnay of witte bordeaux met houtrijping. Half harde kazen zoals belegen Goudse of Tomme de Savoie + Fruitige rode wijnen als bardolino of jonge pinot noir.
Kazen: Oude stevige (brokkel) kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en Gouda, blauwader kazen zoals Gorgonzola, Danish blue en Castelmagno en kazen met een rijke smaak zoals Fontina en Boschetto al Tartufo.
Bij harde boerenkazen kies je voor een syrah of mourvèdre. Bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk. Ook bordeaux past goed bij harde kazen als comté of Nederlandse belegen boerenkaas.
Als je één wijn moet kiezen voor een gemengde kaasplank, kan je het best kiezen voor een halfdroge riesling. Deze wijn heeft zuren, wat zoetigheid en mineraliteit om met heel wat kazen samen te gaan. Een andere optie is een witte wijn uit de Rhône.
Pomerol is een AOC voor rode wijnen uit een relatief klein gebied grenzend aan Saint-Émilion op de rechteroever van de Dordogne, bij Libourne. De beste wijnen uit de Pomerol kunnen zich gerust meten met die uit de Haut-Médoc. Een van die wijnen is Pétrus.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Deze kaas met heel specifieke textuur en smaak past het best bij een Sancerre uit de Loire, een verdicchio uit Italië of een verdejo uit Spanje.
Een stuk harde, droge Parmezaanse kaas kun je prachtig combineren met een glas wijn. Liefst een volle rode wijn of droge mousserende wijn. Vrijwel elke droge mousserende wijn voldoet. Combineer je met droog rood, Dan is een volle Amarone of Barolo uit Italië een echte klassieker.