Los afwasmiddel op in heet water. Drenk er een doek in en leg hem op de lijmvlek. Leg er eventueel een plastic zak en een gewicht op, zodat de doek nat blijft. Schraap de lijm weg met een schraper, maar zorg dat je de ondergrond niet beschadigt.
Als het oppervlak niet beschadigt, kun je de secondelijm losmaken met aceton. Doe dit met een zachte tandenborstel. Als de lijmresten niet weggaan, kun je meer aceton gebruiken, maar gebruik het met mate. Zodra de secondelijmvlek is opgelost, maak je het oppervlak schoon met een schone doek en wat water.
Is de secondelijm al helemaal hard geworden? Dan kun je wat nagellakremover met aceton of zelfs pure aceton erbij pakken. Druppel wat van de vloeistof op de plek met lijm en laat deze een paar seconden intrekken. Pas op!
Gemorste contactlijm verwijderen
Wanneer je gemorste lijmresten wil verwijderen, kun je het beste een doek gebruiken. Deze doordrenk je met de lijmverwijderaar van Rectavit. Vervolgens leg je de doek op de lijmresten van waar je gemorst hebt. Dit moet minder lang inwerken, namelijk vijf tot tien minuten.
Er zijn lijmsoorten die zacht worden als je ze verwarmt (met de haardroger bijvoorbeeld). Andere lijmsoorten zijn gemaakt op basis van water en kunnen worden geweekt in warm water. Als al deze middeltjes niet helpen moet je helaas met de grove middelen aan de gang: white spirit of wasbenzine of thinner of aceton.
Geen probleem, de lijm is namelijk water- en vaatwasmachinebestendig. Extra prettig aan dit product is dat het ervoor zorgt dat je je vingers schoon houdt tijdens het lijmen.
Een drastischere methode is het gebruik van ontsmettingsalcohol. Dep voorzichtig met een doek gedrenkt in ontsmettingsalcohol op de lijmvlek en probeer zo de secondelijm op te lossen. Ga vervolgens met een vochtige doek over de lijm om deze los te krabben.
Stickerverwijderaar
Zoals we je eerder vertelden dat kauwgom makkelijk te verwijderen is met pindakaas, zijn stickers en lijm dat ook! Vergeet die chemische stickerverwijderaars en pak gewoon wat pindakaas. Smeer wat over de sticker of lijmvlek heen en veeg het vervolgens weer af met een doekje.
Gebruik een plamuurmes of mes
Om superlijmresten te verwijderen, kan stopverf worden gebruikt of een enkelzijdig scheermesje om het te verwijderen. Schuif het mes eenvoudig tussen de lijm en de vloer en verwijder voorzichtig zoveel mogelijk lijm. Gebruik nagellakremover om alle lijmresten te verwijderen.
Los afwasmiddel op in heet water. Drenk er een doek in en leg hem op de lijmvlek. Leg er eventueel een plastic zak en een gewicht op, zodat de doek nat blijft. Schraap de lijm weg met een schraper, maar zorg dat je de ondergrond niet beschadigt.
Secondelijm van plastic halen
Het is een secuur werkje met een mesje of krabbertje. Mocht dat niet lukken dan kan inweken met een natte doek met zeep een manier zijn. Drastisch ingrijpen doe je met ontsmettingsalcohol. Dat kan vlekken achterlaten en test je eerst op een ander stukje van het kunststof.
Het zit in nagellakremover om opgedroogde nagellak makkelijker te verwijderen. Aceton kan ook in een lijmverwijderaar of verfverdunner zitten. Aceton wordt daarnaast gebruikt om plastics, vezels, medicijnen of andere chemische stoffen te maken. Aceton wordt in kleine hoeveelheden van nature in je lichaam gevormd.
Je kunt hiervoor een combinatie van zeep, warm water én een beetje azijn gebruiken. Je kunt ook een paar druppels nagellakremover met aceton gebruiken.
Aceton kan heel goed op autolak, in het verleden wel de lijmresten van de typeaanduiding ermee verwijderd. Daarna wel even wassen om de 'resten' aceton te verwijderen.
Dat betekent : De lijmvlekken inwrijven met afwasmiddel (puur), ca 10 minuten laten inwe(r)ken en vervolgens afnemen.
Schoonmaakazijn is de beste stickerverwijderaar die je je maar kunt bedenken. Daarnaast is azijn goedkoop, milieuvriendelijk en je kunt dit gewoon online bestellen.
Toch wasbenzine of terpentine gebruiken, want zwaardere middelen (thinner. aceton ed.) tasten het kunststof te veel aan. Eventueel kun je een mengsel maken van terpentine en spiritus, werkt als stickerverwijderaar.
Aceton zorgt ervoor dat de lijm moeiteloos oplost. Breng dit aan op een doek, een stuk keukenpapier of een wattenschijfje en wrijf hiermee over de resten om voor een schoon resultaat te gaan. Met olijfolie of slaolie kunt u plakband verwijderen van verschillende oppervlakken, bijvoorbeeld van plastic en glas.
Hoe sterk is secondelijm? Secondelijm geeft een ongelooflijk sterke hechting. Vanwege de unieke eigenschappen van cyanoacrylaatlijm is de gevormde hechting bijna onbreekbaar.
Panikeer niet: secondelijm is niet giftig en kan zonder probleem enkele dagen op de huid blijven zitten. Uiteindelijk zal de lijm van zelf loskomen. Op de huid gemorste vloeistof of aan elkaar gekleefde vingers kan men voorzichtig losweken door langdurige onderdompeling in lauw water.
Gorilla Glue is dé oplossing voor bijna elk project of reparatie. Het is 100% waterdicht en weerbestendig, veilig voor binnen- en buitengebruik, en sterk genoeg om alle elementen van de natuur te weerstaan. Gorilla Glue maakt een superieure binding. Het is de sterkste Lijm op de Planeet Aarde.
Bewaar de lijm bij voorkeur onder de 15 graden Celcius. Als u de lijm in de koelkast bewaard is deze maar liefst circa 18 maanden houdbaar. Als de lijm ouder wordt blijft hij gewoon lijmen maar gaat alleen het afbinden (drogen) van de lijm steeds wat langer duren.
Aceton kan gebruikt worden om de meeste soorten lijm, zelfs secondelijm, mee te verwijderen. Het is vrij agressief maar werkt wel goed. Aceton zit onder andere in nagellakremover. Smeer wat van dit goedje op je lijm en laat het even intrekken.
Veilige vervanger van aceton is de Safeco. Safeco is zelfs gevaarsymboolvrij. Dit betekent dat het product geen enkele gevaaraanduiding (symbool) of waarschuwing behoeft en er dus geen gevaarsymbool/label nodig is. En dat het product dus veilig is voor mens en milieu.