Ben je helemaal klaar met eten, dan leg je je bestek recht tegen elkaar, ietsje naar rechts op je bord. Leg je je horizontaal naast elkaar op je bord, dan betekend het dat je zeer tevreden bent over het diner. Wanneer je niet tevreden bent, dan leg je je bestek kruislings met je mes in je vork op je bord.
Klaar met eten? Volgens de etiquette zegt je bestek meer dan duizend woorden. Je laat zien dat je klaar bent met eten door je mes en vork schuin op je bord te leggen. Ze liggen naast elkaar en wijzen naar linksboven, je vork ligt open en je mes met zijn snijkant naar de vork toe.
Het klinkt alsof je je afvraagt of het eten wel lekker is. Denk je extra netjes te doen en wens je iedereen 'bon appetit', dan zit je er ook naast. Volgens de etiquette-expert zeg je dan impliciet dat je alles wat er onder je neus geschoven wordt wel zou opeten.
Vorken liggen links, de messen en lepels liggen rechts. De snijkant van de messen wijzen richting het bord. Het bestek voor het dessert komt boven de borden te liggen, de lepel wijst naar links en de vork naar rechts.
De vorken liggen links van het bord en de messen rechts. De lepels liggen rechts van het mes. Houd je vork altijd in je linker- en het mes in je rechterhand. Dessertbestek ligt altijd boven het bord.
Of je nu in een restaurant eet of thuis een diner host, ook aan het neerleggen van je bestek ná het eten kleven allerlei regels. Ben je uitgegeten?Dan leg je je bestek schuin neer op je bord, met de punten van het bestek naar linksboven gericht.Je mes ligt boven je vork en met de scherpe kant naar je vork gericht.
Dat komt doordat de meeste mensen rechtshandig zijn. Bij het eten van een gebakje zetten rechtshandigen met die kant druk om een stukje af te snijden.Om die reden is de linkertand van de vork ook platter en breder.
Over het algemeen raden we iedereen aan om minimaal vijf stuks bestek van ieder soort bestek per bewoner in huis te hebben. Wanneer je dus met vier mensen in jouw woning eet, dan zou je het over het algemeen moeten redden met twintig stuks van ieder soort bestek.
Hoe gebruik je een messenlegger? Bij aanvang van het diner ligt het mes rechts naast het bord. Zodra het mes is gebruikt (en dus wat vettig zal zijn) wordt het geparkeerd op de messenlegger. Alleen het uiterste puntje van de lemmet rust op het dwarsbalkje.
Etiquette 3.
Het uitserveren van borden en glazen gaat altijd vanaf de rechterkant van de gast. Bij het uitserveren van drankjes serveer je altijd het drankje met het logo naar de gast toe en de borden altijd met het gerecht netjes in het midden.
- Eet smakelijk. (“De spreuk 'Eet smakelijk' zou men volgens de etiquette niet horen te zeggen. Dit zou een belediging zijn voor de gastheer of -dame die ge- kookt heeft. Wie de wens uitspreekt te hopen dat het eten van de kok zal smaken, lijkt daaraan te twijfelen.”)
Waarom mag je nou niet met je ellebogen op de tafel leunen? Volgens experts heeft dat te maken met de gewoonte dat mensen vroeger een bord deelde met hun buurman aan tafel.Als je met je elleboog op die tafel leunt, kan hij of zij er dus niet meer bij.
De gastheer en -vrouw zitten recht tegenover elkaar aan de korte kant van de tafel. Rechts van de gastvrouw zit de belangrijkste gast. Rechts van de gastheer zit de partner van de belangrijkste gast, ongeacht het geslacht. Rechts naast de eregasten zitten de anderen, in volgorde van belangrijkheid.
Kortom zijn er algemene etiquetteregels mbt linkshandigheid? Beste P, Linkshandigen hanteren het bestek andersom: mes en lepel links en de vork rechts. Dit mogen ze gewoon doen, zowel bij informeel eten als bij een formeel diner.
Leg wat je wilt snijden op een snijplank met de platte kant naar beneden (vaak moet je eerst hetgeen je wilt snijden doormidden snijden). Plaats je hand vervolgens op hetgeen je wilt gaan snijden. Met je rechterhand ga je snijden. Het lemmet van het mes zet je met je rechterhand tegen de knokkels van je linkerhand aan.
Tips om je glazen altijd op de juiste volgorde te plaatsen
De glazen staan altijd aan de rechterkant van je bord, boven je bestek. Het grote champagneglas komt het meest links te staan (als je champagne schenkt bij de maaltijd), gevolgd door het waterglas en de wijnglazen.
Volgorde van de glazen
Je begint rechtsboven het bord en werkt in een schuine lijn naar beneden. Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en tenslotte het glas voor de witte wijn. Een handige vuistregel is om het rode wijnglas recht boven het grootste mes te zetten en het kleine wijnglas boven het kleine mes.
Volgens de etiquette leg je links van het bord alle vorken, rechts de messen en soeplepel en boven het bord een dessertlepel en/of -vorkje. Leg de messen altijd met de scherpe zijde naar het bord gericht. De bedoeling is dat je bij elke gang telkens met het buitenste bestek begint.
Voor wat betreft de volgorde: het glas wat je als eerste gaat gebruiken, staat het meest rechts. Het laatst te gebruiken glas meest links. Een waterglas staat uiterst links van dit rijtje. De glazen kan je een beetje diagonaal plaatsen.
Zilver reageert slecht met zuur uit fruit en sulfiet uit eieren.
Door de hoge kwaliteit van 18/10 staal zijn de producten corrosiebestendig en behouden ze de glans, ook als je ze in de vaatwasser doet. 18/0 is ook bekend als Chroomstaal. Dit betekent dat het is opgebouwd uit 18% chroom en geen aandeel nikkel. Dit zorgt voor een hoge corrosiebestendigheid.
Hoe leg ik het bestek neer bij meerdere gangen? Misschien wist je deze al: Vorken horen aan de linkerkant van het bord, terwijl de messen en de lepels een plekje krijgen aan de rechterkant van het bord.
Mes en soeplepel rechts van het servies
Leg de soeplepel uiterst rechts van het bord en het vismes in het midden. Direct naast het bord plaatst u het mes voor het hoofdgerecht, met de snijkant richting het servies.
Met een vork kun je wel stukjes vlees en groente uit de saus vissen en zonder morsen opeten. Als er eenmaal beter serviesgoed is, met borden met een rand, dan kun je ook meer saus op je vlees, vis of gevogelte doen. Lees ook: Waarom moet je huilen van uien snijden?