De gevoelens voor elkaar kunnen niet alleen terugkomen, ze kunnen ook verdiepen. Verliefdheid in het begin van de relatie overkomt je. Stel je verwerkt samen zoiets pijnlijks als vreemdgaan, bedrog of helemaal uit elkaar gegroeid zijn en je krijgt dan het verliefde gevoel weer terug.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
De één kan na een eerste date nergens anders meer aan denken en voelt al kriebels in zijn buik, bij de ander heeft liefde meer tijd nodig en kan het een paar maanden duren. Of je nu snel of langzaam verliefd wordt: er is geen goed of fout.
Je kan over niets anders meer praten dan de persoon waarop je verliefd bent. Je verwaarloost je vrienden, je hobby's, je school of werk. Je vindt alles wat de ander doet of zegt fantastisch. Je valt moeilijk in slaap, hebt moeite om te eten, je krijgt soms hartkloppingen of je moet soms erg zweten.
En verliefdheid kan altijd komen en kan ook altijd terugkomen. Het is niet een vaststaand iets. Het is niet iets wat we alleen maar in het begin van onze relatie hebben en daarna helemaal niet meer. En er zijn zoveel theorieën over.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
Intimiteit groeit vanzelf.
Onderzoek toont het tegenovergestelde aan. Wanneer partners op een dag veel persoonlijke informatie met elkaar hebben gedeeld, goed naar elkaar hebben geluisterd en elkaar hebben gesteund, ervaren ze meer intimiteit in hun relatie.
Gemiddeld duurt het drie maanden van daten tot een serieuze relatie, maar dit kan ontzettend variëren. Cliché maar waar: uiteindelijk zal je merken dat naast verliefdheid het gevoel 'houden van' steeds meer gaat groeien en kun je spreken van een relatie.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Sommige mensen geloven dat je in je leven slechts één grote liefde kunt hebben, terwijl de ander elk jaar een nieuwe partner heeft. Uit onderzoek is gebleken dat je in je leven op drie mensen écht verliefd wordt. Tijdens die drie keer dat we verliefd worden, worden we telkens op een andere manier verliefd.
Ervaar je weinig tot geen gevoelens en/of emoties, dan is er in de meeste gevallen sprake van onderdrukking ervan. Dat kan al vanaf heel jong zijn, en is doorgaans totaal onbewust. Vrouwen hebben vaker een probleem met het toelaten van boosheid, mannen met het toelaten van verdriet.
En als oude geliefden elkaar na jaren weer ontmoeten, slaat de vonk vaak opnieuw over. Met hernieuwde relaties en zelfs huwelijken als gevolg. Kalish doet al decennia onderzoek naar deze hervonden liefdes en is de internationale expert op dit gebied.
Zoek afleiding: als je merkt dat je weinig controle hebt over je emoties, kan het helpen om meer aandacht aan je ademhaling te geven of de houding van je lichaam te veranderen. Iets anders gaan doen of jezelf afleiden kan ook helpen. Denk bijvoorbeeld aan iets vrolijks als je moet huilen.
Seks is een van de primaire liefdesdaden die zij verrichten om hun partner weer gezond te krijgen. Hierdoor is ieder seksueel contact met hun partner als het ware een poging de partner te veranderen en verbeteren. Zo wordt seks een middel om in te zetten binnen de relatie.
In een van de laatste maanden gaan de meeste koppels namelijk uit elkaar. Uit onderzoek blijkt dat de meeste break-ups dus plaatsvinden in de meest feestelijke maand van het jaar: december.
Een druk gezinsleven, een hectisch sociaal bestaan, een veeleisende job ... te midden van alle dagelijkse bezigheden en beslommeringen verliezen veel partners elkaar én hun relatie uit het oog. Volgens relatietherapeute Christine Wilke uit Pennsylvania is dit de reden waarom koppels het vaakst uit elkaar gaan.
Het merendeel van relaties komt niet tot stand van pats-boem en het is gebeurd. 60% van de relaties ontstaat uit vriendschap. Soms ontstaat na die vriendschap nog liefde, maar soms ontstaat er meteen een diepe connectie en is er geen gevoel van verliefdheid. Vooral het karakter van je partner zal het scenario bepalen.
Dat je nog nooit verliefd werd, betekent niet dat je nooit verliefd zal worden. Ook als je nooit vlinders zou voelen, ben je niet de enige. Net zoals sommige mensen aseksueel zijn, zijn sommige mensen aromantisch. Iemand die zich aromantisch noemt, voelt zich zelden of nooit romantisch aangetrokken tot iemand.
je kan verliefdheid nooit bij iemand forceren.
Soms heeft het simpelweg tijd nodig om verliefd te worden. Verwacht niet dat hij van de een op de andere dag opeens verliefd op je wordt omdat jij hem op een fantastische date hebt genomen. Hoe ongeduldiger jij overkomt, hoe minder aantrekkelijk hij je zal vinden.