Wat wij kunnen zien als 'moeilijk' of 'vervelend' gedrag is vaak een signaal van stress. Bijvoorbeeld als je kind boos of geïrriteerd is, of agressief. Eigenlijk zijn dit signalen dat je kind jouw hulp nodig heeft. Maar ook gedrag zoals somber zijn, zich terugtrekken of huilerig zijn kunnen signalen van stress zijn.
Dit kan leiden tot allerlei stressklachten, zoals gevoelens van onrust, prikkelbaarheid, slechte concentratie en slecht slapen. Kinderen kunnen door het hoge stressniveau ook klachten krijgen als hoofdpijn, een gespannen buik, jeuk of bultjes of eczeem.
Symptomen van burn-out bij kinderen
Als ouder zou je kunnen kijken of je kind last heeft van een burn-out als het niet naar school wilt, geen zin heeft in hobby's of spelen of slecht presteert. Ook kan het kind veel piekeren, geen trek hebben in eten, een slecht zelfbeeld hebben en snel prikkelbaar of agressief zijn.
De oorzaken van spugen zijn veelvuldig. Naast gastrointestinale oorzaken zoals darmobstructies, kan spugen een uiting zijn van infecties, neurologische, metabole, endocriene, cardiale en nefrogene aandoeningen en intoxicaties.
Bij psychogeen braken vindt het braken plaats tijdens of vlak na de maaltijd. In een groot bevolkingsonderzoek in Noorwegen bleek misselijkheid vaak met angst (OR 3,4) en in mindere mate met depressie (OR 1,5) samen te hangen.
Door de infectie kan het kind grote hoeveelheden vocht in de darm verliezen. Daardoor ontstaat waterdunne ontlasting, soms met spoortjes bloed. De meeste kinderen met diarree poepen veel vaker en veel meer dan anders. Het spugen duurt meestal 1-2 dagen.
Een burn-out bij kinderen en jongeren: het klinkt als een onlogische combinatie, maar helaas komt het voor dat kinderen en jongeren totaal opgebrand raken. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut blijkt zo'n 4 tot 8% van de kinderen van 0 tot 12 jaar angst- en stemmingsproblemen te hebben.
Toxische stress is chronische stress die de kinderen zodanig 'vergiftigt' dat hun hersenontwikkeling in gevaar komt.
Een kind wordt langdurig gepest of buitengesloten door medeleerlingen en/of de leerkracht. Als het gaat om schooltrauma, wordt ook vaak gesproken over schoolangst, of schoolfobie. Angst voor school kan uitmonden in een schooltrauma.
AMSTERDAM - Kinderen met gestresste ouders hebben vaker koorts en een minder goed werkend afweersysteem. Vooral stress 'van buiten' en stress die wordt veroorzaakt door een psychische oorzaak, zoals een depressie, heeft invloed. Dat meldt NRC dinsdag.
Wat is een parentale burn-out? De vele extra taken die er nu van ouders worden verwacht, en de stress die daarmee gepaard gaat, vreet energie. Je hebt het gevoel dat je gefaald hebt, voelt je overdonderd, bent moe en ziet het niet meer zitten. Daarbij komt soms ook dat je geen empathie meer kan opbrengen voor je kind.
Vaak grieperig of ziek zijn
Als je het gevoel hebt dat je constant worstelt met griep en verkoudheid, dan kan stress weleens de oorzaak zijn. Stress heeft een negatieve invloed op ons immuunsysteem en kan een verhoogde vatbaarheid voor infecties veroorzaken.
Ons afweersysteem houdt de bacteriën prima onder controle, totdat stress-hormonen de afweer onderdrukken – en daarvoor is hard bewijs. Stress kan dus een duw richting ziekte geven. En dan niet alleen richting psychische klachten zoals overspannenheid of burn-out, maar bijvoorbeeld ook de oogziekte serosa.
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.
Psychologische stressoren zijn situaties, opmerkingen, personen of gebeurtenissen die je negatief of bedreigend opvat. Waarbij je het idee hebt dat de omgeving meer van je vraagt dan je daadwerkelijk aan kunt.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Buikpijn bij stress. Veel mensen ervaren bij stress een doorvertaling naar hun maag en darmen, waardoor ze in deze periodes last van buikpijn krijgen. De makkelijkste oplossing is deze situaties uit de weg gaan of zien te voorkomen. Maar het is niet altijd mogelijk of gewenst.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Geef uw kind dan elke 5 tot 10 minuten een paar slokjes te drinken om uitdroging te voorkomen. Bel direct uw huisarts als uw kind steeds weer overgeeft en veel minder drinkt of binnenhoudt dan normaal, of niet goed plast. Of als uw kind een droge mond heeft of zonder tranen huilt. Dit zijn tekenen van uitdroging.
Tips en adviezen voor baby's en kinderen die jonger zijn dan twee jaar en moeten overgeven. Blijf gewoon (borst)voeding geven. Het helpt soms om je kind wat vaker kleine hoeveelheden voeding te geven. Verdun de voeding niet.
Net als bij volwassenen, probeer je het kind nadien zoveel mogelijk kleine hoeveelheden te laten drinken, zoals water, limonade zonder prik, soep of verdund fruitsap. Als dit lukt, kun je het daarna laten eten waar het zin in heeft. Ook bij baby's is het belangrijk dat ze voldoende drinken.