Na 4-5 minuten komt het veulen in borst-buikligging. Na ongeveer 30 minuten probeert het veulen te gaan staan en na 60 minuten kan het veulen meestal staan. (Paarden zijn kudde- en vluchtdieren, dus moeten de veulens al snel na hun geboorte op eigen benen kunnen staan.)
Door de samentrekkingen van de baarmoeder draait het veulen vanuit de rugligging tijdens de dracht naar de juiste geboortehouding. Het veulen komt daardoor tegen de baarmoedermond te liggen, welke door de druk van de vruchtblazen gaat ontsluiten. De merrie is tijdens deze fase onrustig en kijkt veel naar haar buik.
Het geslacht van een pasgeboren veulen is vast te stellen door onder de staart te kijken: de aanleg van de vrouwelijke geslachtsdelen is al zichtbaar. Het veulen wordt meestal 's nachts geboren na een dracht van 11 maanden. Na de geboorte kunnen veulens al direct staan.
Het aantal minuten tot de navelstreng breekt moet liggen tussen 30-45 min. Tussen 1 en 2 uur na bevalling moet het veulen gaan staan. Het veulen moet binnen 2 uur na geboorte drinken van moeder binnenkrijgen (de eerste biest is zeer belangrijk.)
De eerste voortekenen zijn: oedeem (vochtophoping) onder de buik, ook wel zucht genoemd. gedragsverandering bij de merrie: onrust, trappen/happen naar de buik, rollen, met staart schuren, soms zweten. iets subtielere gedragsveranderingen zoals afzondering, minder goede eetlust, meer liggen of slapen.
De natuurlijke speenleeftijd bij paarden ligt rond 9 maanden. Op een leeftijd van 1,5 – 3 jaar verlaat een jong paard zijn of haar (familie)groep. In de paardenhouderij worden de meeste veulens al eerder, tussen de 4-6 maanden, gespeend.
Dit probleem wordt maar zelden bij het eerste veulen van een merrie gezien, het zijn meestal merries die al één of meer veulens hebben gehad. Een veulen kan direct vanaf de geboorte afwijkend gedrag laten zien, maar soms wordt dit pas na enkele uren of zelfs pas na 1 tot 2 dagen duidelijk.
Binnen twee uur na de geboorte moet het veulen in de benen zijn en naar de uier zoeken. Als het veulen genoeg energie heeft om op zoektocht te gaan, komt het eigenlijk altijd goed. Een te slap veulen moet de eerste biest toegediend krijgen per fles. Maak de uier van de merrie schoon en melk haar indien nodig.
Training van een drachtige merrie
Naast goede voeding is het ook belangrijk dat de merrie voldoende voldoende beweging krijgt. Een goede lichamelijke conditie is van belang voor een vlotte geboorte en een sterk veulen. Over het algemeen kun je tot drie maanden voor de bevalling nog doorrijden.
Het voordeel van geleidelijk afspenen is dat het veel minder stress oplevert bij zowel merrie als veulen, zo blijkt uit onderzoek. Daarnaast vermindert het de kans op uierontsteking bij de merrie omdat de melkproductie geleidelijk afneemt.
P aardenkunnen vanaf een leeftijd van ongeveer 10 maanden geslachtsrijp zijn. Om ongewenste dracht te voorkomen is het dus verstandig merries en hengsten vroeg apart te huisvesten. De meeste jonge merries die bestemd zijn voor de fokkerij worden op driejarige leeftijd gedekt.
Op tweejarige leeftijd heeft het paard ca. 96% van het volwassen gewicht bereikt. Hierna groeien paarden veel langzamer tot ca.vijfjarige leeftijd en in sommige gevallen tot zeven jaar.
Veulen is geboren binnen 20 minuten na het scheuren van de vruchtvliezen. Nog geen beentjes zichtbaar na 15 minuten. Slechts één beentje, of wel beentjes maar geen hoofdje of enkel een staartje zichtbaar. Nageboorte is er binnen de 3 uur na de geboorte van het veulen afgekomen.
Draagtijd van een olifant
De draagtijd van een Afrikaanse olifant is maar liefst 22 maanden. Dat is bijna twee jaar! Deze draagtijd is dan ook wel een van de langste uit het dierenrijk. Door deze lange draagtijd kan het kalfje zich goed ontwikkelen in de buik van zijn moeder.
Ze liggen languit op hun zij en alles rust op de grond.De benen liggen hierbij gestrekt. Paarden die niet in deze houding kunnen/gaan liggen, zullen dus nooit in een REM-slaap kunnen komen. Vaak gaat er een lichte slaap aan deze diepe slaap vooraf.
Veulens worden (meestal) geboren met twaalf kiezen (de premolaren). De eerste snijtanden kunnen al binnen één week na de geboorte doorkomen. Als het veulen 6 tot 8 maanden oud is heeft het alle twaalf snijtanden.
Een normaal veulen staat binnen 20 minuten na de geboorte en moet 2 uur na de geboorte gedronken hebben. Is het drinken na bijvoobeeld 3 uur niet gelukt, dan moet biest via de fles of via de maagsonde worden toegediend. Biest kan variëren van kleur en consistentie, van helder tot dik, van geel tot wit.
Conclusie: Hoe voed je een veulen op? Een veulen voed je dus rustig en met beleid op. Nadat je het diertje aan de moeder hebt laten wennen kan je beginnen met het vertrouwen winnen van het veulen. Als dat goed gaat kan je hem aan het halster laten wennen en later leren om mee te stappen.
De eerste levensuren van het veulen
Na 4-5 minuten komt het veulen in borst-buikligging. Na ongeveer 30 minuten probeert het veulen te gaan staan en na 60 minuten kan het veulen meestal staan. (Paarden zijn kudde- en vluchtdieren, dus moeten de veulens al snel na hun geboorte op eigen benen kunnen staan.)
De sterkte van het kraakbeen en de pezen wordt in de eerste twee levensjaren bepaald. Het is dus van groot belang dat jonge paarden zich vrij kunnen bewegen. Naast het op ontdekking gaan, spelen en drinken, slaapt het veulen ongeveer 50% van de dag, terwijl zijn moeder over hem waakt.
Laat iemand voorop lopen met de merrie en loop zelf met het veulen achter haar aan. Als het veulen moet gaan stappen, geef je een beetje druk met het koord achter zijn benen. Tegelijkertijd geef je een kort commando bijvoorbeeld 'stap' of 'vooruit'. Beloon het veulen met je stem als het een stapje zet.
Het is belangrijk voor de merrie-veulenband om de eerste dag binnen te blijven. Het veulen mag een dag later naar buiten, als het tenminste niet te koud is. Het leukste moment!
Voor paarden die hoge prestaties leveren, ligt de optimale omgevingstemperatuur tussen de 10 en 15 graden. Voor veulens wordt 15 tot 20 graden aanbevolen.