Het harde sterk verkalkte bot geneest langzaam. Zo duurt de genezing van bijvoorbeeld een breuk in het midden van een onder- of bovenbeen drie tot negen maanden, terwijl dit in de buurt van het gewricht slechts zes weken duurt. Bij de kleine beenderen (hand en voet) is de genezing sneller (drie tot zes weken).
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Gezond eten helpt je lichaam om de botbreuk sneller te doen herstellen. Vooral calcium is een belangrijke voedingsstof: dit is namelijk de bouwstof voor je botten. Volwassenen hebben gemiddeld een inname van 1000 mg calcium per dag nodig. Calcium vind je in zuivelproducten, groenten, noten en zaden.
Proliferatiefase (vorming van een zachte callus)
Het lichaam vormt bindweefsel en kraakbeen om de twee botstukken weer met elkaar te verbinden. Er ontstaat een zachte 'knobbel' ter hoogte van de breuk. In deze fase worden ook bloedvaten hersteld en nieuwe bloedvaten aangemaakt.
Na ongeveer een week of twee is de ergste pijn meestal voorbij. Wat er vervolgens gebeurt, is dat het gebroken bot en het omliggende zachte weefsel beginnen te genezen. Dit duurt een aantal weken en de pijn die u tijdens deze fase kunt ervaren, wordt subacute pijn genoemd. De laatste fase van pijn is chronische pijn.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Voer oefeningen uit en rook niet
Oefeningen verbeteren de bloedtoevoer naar de gewonde plek. Daarnaast helpen de oefeningen om de spieren rond het letsel weer op te bouwen. Volg altijd de instructies van uw arts met betrekking tot rust en fysieke beweging om problemen bij de genezing te voorkomen.
Tegenwoordig is het mogelijk om de botgroei te stimuleren met schokgolven of elektromagnetische velden. Mocht ook dit niet leiden tot genezing van het bot, dan is een operatie nodig waarbij bot getransplanteerd wordt.
Bewegen stimuleert de botaanmaak. Daarnaast zorgt een actief leven er ook voor dat uw reactiesnelheid en evenwicht op peil blijven waardoor u minder snel valt. kom regelmatig in daglicht. Daglicht stimuleert de aanmaak van vitamine D dat nodig is voor sterke botten.
Geen behandeling
Als de botstukken goed tegen elkaar aan liggen en er weinig kans is op verschuiving, kan de breuk zonder behandeling herstellen. Soms is een brace, verband of mitella voldoende. Hierdoor kunt u nabij gelegen gewrichten beperkt en gecontroleerd blijven bewegen.
Oorzaak. Een botbreuk geneest alleen als de botfragmenten voldoende stabiliteit hebben. Als een botbreuk niet goed vast staat, dan kan de voortdurende beweging verhinderen dat de botbreuk geneest. Er is vaak een gipsbehandeling of operatie nodig om het bot stabiel te houden.
Vitamine C bevordert de aanmaak van collageen van het type 1. Het zorgt dat deze bindweefselstructuren zich op een georganiseerde manier rangschikken waardoor de botmatrix wordt versterkt. En het ondersteunt de hydroxylering van collageen.
Neem de eerste 2 tot 3 dagen de pijnstilling volgens het advies in. Daarna kunt u de medicatie nemen zolang u pijnklachten heeft. Als de pijn afneemt, stopt u als eerste het nemen van Ibuprofen, Diclofenac, Oxycontin of Oxynorm. Daarna kunt u het gebruik van Paracetamol afbouwen op geleide van de pijn.
Vitamine D helpt om de risico's op botbreuken te verminderen. Voorkomen is beter dan genezen!
Een botbreuk kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen is er sprake van pijn, ontstaat er een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en zijn normale bewegingen vaak niet meer mogelijk.
Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking.
Groeischijven zijn schijven van kraakbeen. Hoe jonger uw kind is, hoe zachter het kraakbeen is. Kraakbeen is zachter en minder sterk dan bot. Dat betekent dat kraakbeen sneller geneest als het breekt.
Het harde sterk verkalkte bot geneest langzaam. Zo duurt de genezing van bijvoorbeeld een breuk in het midden van een onder- of bovenbeen drie tot negen maanden, terwijl dit in de buurt van het gewricht slechts zes weken duurt. Bij de kleine beenderen (hand en voet) is de genezing sneller (drie tot zes weken).
De meeste botbreuken genezen vanzelf waarbij een periode van rust en tijdelijke immobilisatie van de breuk door bijvoorbeeld het aanleggen van gips / spalk voldoende is. De breukgenezing wordt gecontroleerd met röntgenfoto's en meestal is de pijn al weg voordat de breuk helemaal genezen is.
Neem voldoende eiwitten
Eiwitten (proteïnen), zoals aanwezig in vlees en vis, zijn onze bouwstenen. Een basis eiwitbehoefte is 1 gram per kilogram lichaamsgewicht. Echter wanneer er bijv. sprake is van herstel na een botbreuk dan is er sprake van verhoogde behoefte aan eiwit.
Het bot kan gemakkelijk opnieuw breken wanneer er kracht gezet wordt.
Het bot dat het vaakst breekt is de radius, het bot in de onderarm dat het dichts bij de duim zit. Er zijn drie soorten botbreuken: Type 1 – een gesloten breuk, waarbij het bot is gebroken, maar nog op de normale plaats zit. Type 2 – een breuk waarbij een botdeel uit de normale positie is verschoven.
Zowel paracetamol als NSAID's kunnen hiervoor gebruikt worden (zie doseringsschema). Bij ernstige of multipele fracturen, zoals een femurfractuur is het geven van morfine gerechtvaardigd in afwachting van tractie of operatieve stabilisering.