Over het verlenen van decharge bestaan nogal wat misverstanden. Dat betreft niet alleen de spelling van het woord 'decharge' (het moet écht zónder accent aigu (´) worden geschreven), maar ook om de betekenis en het gebruik ervan.
Nu aan de top van ING geen decharge is verleend kunnen de bestuurders en commissarissen mogelijk aansprakelijk worden gesteld door ING. Hiervoor geldt echter wel een streng criterium: de vennootschap moet schade hebben geleden en hiervan moet aan de bestuurder of commissaris een ernstig verwijt kunnen worden gemaakt.
Met decharge wordt afstand gedaan van het recht van de vennootschap om het bestuur aan te spreken voor eventuele onbehoorlijke taakvervulling. Schade die door het bestuur is veroorzaakt, kan dan niet meer door de vennootschap op het bestuur worden verhaald.
Het is altijd de ledenvergadering die decharge geeft aan het bestuur. De decharge wordt dus niet alleen aan de penningmeester gegeven en ook niet door de kascommissie.
Decharge kan alleen door vergadering verleend worden
Mede op basis van dit advies kan de vergadering van eigenaars besluiten om decharge te verlenen. Het is in geen geval zo dat de kascommissie de decharge verleent: de vergadering heeft als enige deze bevoegdheid, de kascommissie heeft slechts een adviserende taak.
De kascommissie controleert de boekhouding en de jaarrekening. Naast de controle op de cijfers informeert zij zich over het gevoerde financiële beleid, vraagt wie de rekeningen betaalt, vraagt wie het contante geld beheert en kijkt wie welke andere taken uitvoert op het gebied van financiën.
Decharge aan het bestuur
Het is mogelijk dat de verantwoording (jaarrekening en jaarverslag) een correct beeld geeft van het gevoerde bestuur en daarom wordt goedgekeurd, maar dat de ledenvergadering het niet eens is met het gevoerde bestuur. In dat geval zal geen decharge worden verleend.
2.2 Benoeming leden
De leden worden voor één jaar benoemd en maximaal twee maal herbenoemd. Het bestuur doet elk jaar in de algemene leden vergadering een benoemingsvoorstel voor de vacature(s) in de kascommissie dat is afgestemd met de voorzitter van de nog fungerende kascommissie.
Het is gebruikelijk dat op de jaarvergadering het bestuur decharge krijgt. De cijfers en andere informatie zijn bekeken door iedereen die dat moet doen. Dat wil zeggen eventueel ook nog door een externe boekhouder of kascontrolecommissie. Vervolgens heeft de vergadering alle vragen kunnen stellen die ze wilde.
Wat is een kascontrole? Tijdens deze controle worden de kosten zoals die zijn opgegeven in de resultatenrekening gecontroleerd door de kascommissie. Er wordt grotendeels nagegaan of voor alle betalingen een betalingsbewijs beschikbaar is. Dit betalingsbewijs volgt uit een specificatie van de uitgaven.
'Kwijting verlenen', wat is dat eigenlijk? "Verkoper verleent aan Koper kwijting voor de betaling van de koopprijs. Koper verleent aan Verkoper kwijting voor de betaling van de vordering." Beide partijen verlenen elkaar dus 'kwijting'.
Het dechargeren, kwijten of uitslaan van een persoon is het ontlasten van een persoon van een bepaalde verantwoordelijkheid, zijnde een takenpakket, functie, ambt of verplichtingen in het algemeen.
De decharge is het jaarlijkse besluit waarbij de aandeelhouders bestuurders ontslaan van aansprakelijkheid. Hiermee keuren zij het financieel beleid in de vorm van de jaarrekening van het bestuur goed. Dit gebeurt in de aandeelhoudersvergadering of de Algemene Vergadering.
Decharge is ontslag van aansprakelijkheid door het bevoegde orgaan van de stichting. Bij de stichting is het stichtingsbestuur zelf dat zich decharge verleent. De statuten van een stichting kunnen uiteraard een ander orgaan daartoe aanwijzen, bijvoorbeeld een Raad van Toezicht.
Getuigen à charge zijn getuigen die zijn opgeroepen door de officier van justitie. Zij hebben in de regel een belastende verklaring voor de verdachte. De verdachte en zijn advocaat kunnen op hun beurt ook getuigen laten oproepen. Dit zijn de getuigen à décharge.
De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) is bedoeld om bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Er zijn regels opgesteld over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid.
Veel verenigingen en stichtingen hebben een kascommissie. De kascommissie controleert, in het geval van een vereniging namens de leden, de jaarrekening en het financieel jaarverslag.
Het is 'de decharge', want decharge is mannelijk en vrouwelijk. Als je het aanwijst is het 'die decharge'.
Elke VvE heeft een kascommissie. De VvE kascommissie controleert de jaarstukken die door het bestuur zijn opgemaakt. Daarna brengt de kascommissie advies uit aan de VvE vergadering en adviseert zij om al dan niet decharge te verlenen.
Benoeming en samenstelling
De wet schrijft voor dat de kascommissie jaarlijks door de algemene vergadering wordt benoemd. In verband met de continuïteit is het wenselijk dat tenminste één 'oud' commissielid ook in de 'nieuwe' commissie zitting heeft.
Dan is de vereniging verplicht een kascommissie in te stellen. Deze bestaat uit leden van de vereniging en controleert de penningmeester.
Checklist kascommissie VvE
In de checklist bevinden zich items als: Is de eindbalans van het vorige boekjaar gelijk aan de beginbalans van het daarop volgende boekjaar. Is het resultaat over het boekjaar juist berekend. Is de balans in evenwicht.
Doet het bestuur dit niet (bijvoorbeeld omdat het niet bestaat), dan kunnen deze eigenaren zelf een vergadering bijeen roepen. Op deze vergadering kan dan een nieuw bestuur en / of een professioneel VvE-beheerder benoemd worden.
De bevoegdheid tot het verlenen van decharge ligt bij de BV (en de NV) bij de Algemene Vergadering. Het is vaak gebruikelijk om bij het vaststellen en goedkeuren van de jaarrekening ook de bestuurder(s) decharge te verlenen voor het door hen gevoerde beleid.
Bij disculpatie doet iemand een beroep doet op het ontbreken van schuld.