Het mengen van kleuren is afhankelijk van welk medium je gebruikt, ik ga hier maar even uit van verf: -Bij transparante verf (bv waterverf) kun je met magenta, cyaan blauw en citroen geel (de drie primaire kleuren) alle heldere mengkleuren maken. Jouw kleur rood krijg je dan door magenta met geel te mengen.
Nummers gebruiken om kleuren te beschrijven. Zeg dat, net zoals een oneindig aantal cijfers bestaat, er oneindig soorten kleuren bestaan. Beeld je in dat het nummer één rood is en het nummer twee geel, dan kan je tussen een en twee de volgende getallen vinden: 1,2 1,21; 1,22; 1,3; 1,4; 1,45…
Kleur en beeld voelen? Dát kan met Taktila; een kleurensysteem waarbij de visuele eigenschappen van 15 basiskleuren zijn vertaald naar voelbare texturen. Hiermee kunnen (kleuren) blinde mensen kleuren herkennen, een gevoel krijgen bij kleuren en leren over de kleurenleer.
Als wij kleuren zien, zien we eigenlijk licht van verschillende golflengten. We zien kleuren, omdat een voorwerp alleen maar één bepaalde kleur licht weerkaatst. Denk maar eens aan een rode bal. Deze bal is rood, omdat de bal alleen maar rood licht weerkaatst en het andere licht opneemt.
Tegen dat het licht die grote afstand heeft afgelegd, is al het licht met de korte golflengten (blauw) reeds verstrooid en bereikt het onze ogen niet meer. Enkel het licht met de langere golflengten (rood) bereikt nog onze ogen, zodat we een rode schijn zien.
Door de kleuren uit de kleurencirkel met elkaar te mengen, kun je alle kleuren maken die er bestaan. Wit en zwart komen niet voor in deze cirkel.
Uit onderzoek is gebleken dat in de dromen van zulke mensen de andere zintuigen de rol van de droombeelden overnemen. Aangeboren blinden dromen dus op de geur, de tast, de smaak en het gehoor, maar niet op het gezicht. Mensen die op latere leeftijd blind worden, blijven over het algemeen wel in beelden dromen.
De meerderheid van de blinden kan licht zien, maar de dingen in hun gezichtsveld zijn buitengewoon wazig. Grote voorwerpen en mensen kunnen zichtbaar zijn voor mensen die blind zijn, maar alles is onscherp. Op enige afstand kan een blinde kleuren zien of scherp zien.
Blauw staat voor welzijn en waarheid, ernst, eerlijkheid en creativiteit. Het is wereldwijd de meest populaire kleur - bij mannen en vrouwen. Omdat velen het associëren met loyaliteit, betrouwbaarheid, empathie en vertrouwen, wordt het bijzonder vaak gebruikt in marketing en bedrijfslogo's.
Kleur ontstaat wanneer (zon)licht weerkaatst of geabsorbeerd wordt door de objecten waar dit licht op schijnt. Bij het licht dat weerkaatst wordt, ervaren wij een bepaalde kleur.
Als je twee primaire kleuren met elkaar combineert, krijg je een zogenaamde secundaire kleur. Als je rood en blauw mixt, krijg je violet, geel en rood wordt oranje, blauw en geel wordt groen. Als je alle primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je zwart.
Rood is de kleur van vuur en bloed dus wordt het geassocieerd met energie, oorlog, gevaar, kracht, vastberadenheid en ook passie, verlangen en liefde. Rood is een zeer emotioneel intense kleur. Het verhoogt de stofwisseling, verhoogt de ademhalingssnelheid en verhoogt de bloeddruk.
Zwart geldt als de donkerste kleur die er is. Samen met wit en grijs behoort zwart tot de achromatische ("neutrale") ofwel niet-bonte kleuren. Deze staan in tegenstelling tot de bonte kleuren.
Geel bevat het meeste licht van alle kleuren en wordt geassocieerd met de zon en lentebloemen. Niet zo gek dus dat we spontaan optimistisch worden als we deze kleur op straat tegenkomen. Deze kleur wordt ook wel de kleur van geluk genoemd en straalt energie uit.
Ja hoor, blindheid is in de regel geen afwijking van de traanbuisjes, maar van de oogzenuw of de hersenen. Soms ook de lens. Huilen wordt gestuurd door emoties, en één van de verschijnselen daarbij is het produceren van tranen. Blinden vormen daarop geen uitzondering.
Mensen die vanaf hun geboorte of jonge leeftijd blind zijn, dromen niet in beeld en kleur. Ze kunnen zich immers geen voorstelling maken van de wereld om hen heen. Hun dromen zijn gebaseerd op andere zintuiglijke waarnemingen zoals tast, smaak, geur en geluid.
Fabel: op je stuitje vallen maakt je blind
Maar wees gerust: de wervelkolom is zodanig flexibel (daardoor kun je bijvoorbeeld bukken) dat er weinig kans is dat trillingen zich als een golf voortbewegen naar je ogen. Bovendien: er lopen geen zenuwbanen direct van je stuitje naar het gezichtscentrum in de hersenen.
ze vormen zich beelden d.m.v. geuren, gevoelens, prikkelingen en smaken. ze moeten zich een voorstelling maken van iets JUIST door een beeld erbij, gevormd door andere waarnemingen. anders zouden ze nooit een voorstelling van iets kunnen maken, en dus nooit iets herkennen, benoemen, begrijpen tenslotte.
Blinde mensen dromen, maar vaak op een andere manier dan mensen die kunnen zien dromen. Mensen die jong blind zijn geworden of blind geboren, zijn dromen in het algemeen niet in beelden. Ze dromen vaak in tast, smaak, geur en geluid. Mensen die ouder dan 7 jaar waren toen ze blind werden dromen vaak wel in beelden.
Oorzaken van blindheid
Aangeboren blindheid. Een erfelijke afwijking aan een of beide ogen. Acute blindheid na een ongeval of een val op het hoofd, waarbij bijvoorbeeld niet aangeboren hersenletsel (NAH) optreedt. Shock of een ziekte, waardoor je tijdelijk blind bent.
Roodgroen en geelblauw – dat zijn de zogeheten 'verboden kleuren'. Iets roodgroens heeft zowel een rode als een groene tint. Dat lijkt onmogelijk, maar dat is het niet. Het botst alleen in onze hersenen.
Het pigment blauw is het minst voorkomende pigment in de natuur.
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
De ware primaire kleuren zijn van licht naar donker: geel, cyaan en magenta. Door menging van twee primaire kleuren ontstaan de ware secundaire kleuren, van licht naar donker: groen (uit geel en cyaan); rood (uit geel en magenta) en blauw (uit cyaan en magenta).