Giet limonade of siroop in de fles. Je kunt er wat water of alcohol bij gieten, want de zoete vloeistof dikt door verdamping natuurlijk in en droogt vroeg of laat uit. De wespen ruiken de limonade van verre, vliegen de fles binnen door de flessenhals, maar vinden daarna de opening niet meer. Ze zitten dus 'in de val'.
Je kunt wespen lokken met zoetigheid, want je weet immers zeker dat ze daar op afkomen. Wat je doet? Van een plastic fles maak je een wespenval en je vult de fles met een zoete vloeistof, zoals limonade. Je plaatst de fles op een plek waar je wespen wilt lokken en je wacht na af.
Plaats de wespenvanger op ongeveer 10 meter van de plaats waar je geen overlast wil, zodat je geen problemen krijgt met wespen die gelokt worden. De wespenval kan ook worden ophangen aan een boom, struik of standaard. Zet of hang de val nooit op de eettafel en hang hem niet in de buurt van je terras of balkon.
De wespen komen dan vooral af op zoetigheid, maar ook op vlees. Zolang ze geen overlast bezorgen, hoef je ze niet te bestrijden. Wespen hebben namelijk ook nut: ze eten vliegen en muggen.
Vul de fles met een zoete vloeistof, zoals limonade. Overigens kunt u ook een alcoholhoudende drank gebruiken, want die bevat ook suikers. Plaats de wespenvanger op een plek waar veel wespen komen. Zet de val echter niet op een tuintafel of op een andere plek waar u zelf vaak verblijft.
De oppervlaktespanning van het water wordt namelijk verbroken en de wesp kan niet meer uit de val komen. Voor de zoete wespenvanger vloeistof zou siroop, citroensap of azijn een oplossing kunnen zijn. Ook kun je experimenteren met de verschillende stoffen, zodat je op de juiste manier wespen weglokken kunt.
Pas op met zoetigheid!
Wespen voeden zich normaliter met suikers uit bloemen, honingdauw, vruchten of met eiwitten uit andere insecten. Zijn deze voedselbronnen niet voorhanden dan gaan ze op zoek naar jouw limonade, cola of ijsje om daar de suikers te vinden.
Zodra de herfst/winter begint en de eerste nachtvorst aanbreekt, overlijden alle wespen. Alleen de koningin overleeft de kou en overwintert.
Slapen wespen 's nachts? Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt.
Gebruik een wespenspray
Spuit met een pyrethrum-houdende spray op een wesp en ze valt dood neer. Deze spray kan veilig worden gebruikt om wespen binnenshuis te doden, maar pas op met kinderen en huisdieren. Er zijn ook sprays op de markt waarmee je de omgeving onaantrekkelijk maakt voor wespen.
Hoe werkt een wespenval
Je koopt de wespenvanger, vult deze met een lokstof en de wespen vliegen erin. Zodra de wespen in de wespenvanger zitten komen ze in aanraking met de lokstof. Deze lokstof is vaak een kleverig goedje. Door dat kleverig goedje plakken de vleugels aan elkaar.
Ook heeft het geen zin om de wespen te verjagen. De aanwezigheid van een wespennest kunt u goed herkennen aan het zeer doelgerichte vliegverkeer van de wespen naar een bepaalde in- en uitvliegopening. De wespen die voorbij vliegen hebben dan geen aandacht voor hetgeen om hen heen.
Naarmate het seizoen vordert tellen de meeste wespennesten tussen de 2000 en de 5000 wespen waarvan het grootste gedeelte continu op en neer vliegt naar de muur. Als dit een plek is waar u graag zit of waar de kinderen spelen, dan wordt het op een gegeven moment te gevaarlijk en zult u deze plek moeten vermijden.
Wanneer wordt een wespennest gemaakt? Wespen maken een wespennest in april of mei. Dit nest houdt nog geen jaar stand, tenzij de wespen door goed weer en veel voedsel de herfst en de winter overleven.
De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Je bent gestoken door een wesp. Of is het nou gebeten? Nou, het is zeker geen wespenbeet, want wespen bijten niet. Die wespensteek die je zojuist hebt gekregen komt dankzij de angel die de wesp aan haar achterlijf heeft.
Wespen terroriseren je tuin vooral aan het eind van de zomer
Eind juli zijn de meeste wespennesten gereed. De koningin legt minder eitjes en het aantal larven neemt dan af. Er is hierdoor steeds minder werk voor alle werksters en ze raken dan ook werkloos. In augustus barst de periode met overlast daarom echt los.
Richt de spuitbus met pesticide op de bodemopening van het nest. Doe dit gedurende ongeveer 10 tot 15 seconden (of volgens de instructies op de spuitbus) en verlaat dan snel het gebied. Laat de spray een nacht inwerken. Bekijk de volgende dag het nest van een afstand.
Vul ter voorbereiding een spuitfles met 40% natuurlijk citroensap en 60% witte azijn. Vervolgens hoef je dit mengsel alleen maar op verschillende belangrijke plaatsen te spuiten.
“Als ze een nest in het huis ontdekken, willen ze er zich zo snel mogelijk van ontdoen. Maar dat is niet altijd noodzakelijk. Als een nest op een plek is waar je er geen last van hebt, ergens ver in de tuin – laat het gewoon zitten.
Wespen zijn ook te verjagen met een huismiddeltje als azijn. Zet een bakje met azijn op tafel neer en de wespen blijven weg. Als je wat kruidnagels, citroen- of sinaasappelpartjes toevoegt aan de azijn werkt het nog beter.
Hoe ziet een wespenkoningin eruit? De wespenkoningin heeft net als de gewone wesp karakteristieke gele en zwarte strepen dwars over het achterlijf. De typische wespentaille is ook goed zichtbaar. Een gewone werkster wesp wordt 10 tot 15 millimeter groot, terwijl de wespenkoningin ongeveer 20 millimeter groot wordt.
Territorium. Hoe hoger de luchttemperatuur hoe verder wespen zich van hun nest zullen verwijderen om voedsel te halen, doorgaans is deze afstand niet groter dan enige honderden meters, max. ca. 1 km.
Zonder de koningin in het nest zal de voortplanting van de wespen in het nest stoppen. Andere wespen zullen het wespennest ook nooit opnieuw gaan bewonen. Met het bestrijden van de wespenkoningin is de wespenplaag dan ook een halt toe geroepen.