In Nederland kun je vanaf 18 jaar een huis kopen, ook als student. Probleem is meestal dat je als student niet in aanmerking komt voor een hypotheek of minder kan lenen. Je inkomen is waarschijnlijk nog niet zo hoog als die van iemand met een deeltijd- of voltijdbaan.
Sinds 1 januari 2018 is het niet meer mogelijk om een huis te kopen zonder eigen inleg. Dit omdat er sinds die datum nog maar 100% van de koopsom gefinancierd mag worden. De bijkomende kosten betaal je dus uit eigen zak.
Voor het kopen van een huis moet je meerderjarig zijn. In Nederland betekent dat dus dat je vanaf je achttiende een huis mag kopen.
Minderjarig en een hypotheek afsluiten
Wanneer u jonger dan 18 jaar bent en dus nog minderjarig, kunt u geen huis kopen of hypotheek aangaan. Minderjarigen zijn namelijk handelingsonbekwaam volgens de wet. Zij mogen geen grote rechtshandelingen uitvoeren, zoals het kopen van een woning.
Gemiddeld bedragen de kosten koper 6% (inclusief overdrachtsbelasting) van de woningwaarde. De gemiddelde huizenprijs in Nederland ligt rond de € 337.000. Als je een huis koopt van dit bedrag kun je ervan uitgaan dat je rond de € 20.220 aan eigen geld nodig hebt.
20% eigen inbreng geen ijzeren wet
De gangbare regel is dat u 20% van de aankoopprijs zelf moet kunnen leggen, voor de overige 80% kan u naar de bank voor een lening. Stel dat u een appartement van 220.000 euro wil kopen, dan zou u dus 44.000 euro zelf moeten ophoesten en de overige 176.000 euro lenen.
Een huis kopen zonder eigen geld kan niet meer
Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Het is niet meer mogelijk om de bijkomende kosten mee te financieren. Dit moet je zelf kunnen betalen. Hoeveel geld je precies nodig hebt voor je nieuwe huis hangt af van je persoonlijke situatie.
Bij bruto jaarinkomens van ongeveer 25.000 en 12.500 euro is de maximale hypotheek in 2021 ongeveer 172.500 euro. Bij 35.000 en 17.500 euro gaat het om ongeveer 248.000 euro, en bij 50.000 en 25.000 euro tenslotte om 408.000 euro.
Interactieve kaartEen alleenstaande starter met een modaal inkomen moet gemiddeld 38.000 euro eigen geld hebben om een appartement van 60 vierkante meter te kunnen kopen. In Amsterdam heb je zelfs 253.000 euro op je spaarrekening nodig en in Utrecht 145.000 euro.
Veel mensen geven uiteindelijk toch de voorkeur aan het kopen van een eigen huis als dat financieel mogelijk is, want ondanks de crisis stijgen veel huren gewoon door. Door een slimme keuze te maken wat betreft de rentevaste periode, kun je bij een koopwoning juist je woonlasten relatief zeker maken.
Ja. Uw burgerlijke staat is op zich geen criterium voor de aanvraag van een woonkrediet. De bank kijkt naar uw financiële situatie en uw kredietwaardigheid.
Kan ik met 2, 3 of 4 mensen een huis kopen? Ja u kan een huis kopen met 3 of 4 aanvragers, u zal wel met zijn allen daar moeten wonen en ingeschreven staan, u mag niets verhuren. Een 3 persoons of 4 persoons hypotheek is sinds 2020 dagelijkse kost omdat je met meerdere personen veel meer hypotheek kan krijgenð .
Eén van jullie koopt het huis
Dan hebben jullie wellicht bedacht dat één van jullie het huis koopt. Om de vaste lasten te bekostigen, betaalt de ander huur. Helaas kan dit in de praktijk niet. De geldverstrekker moet jou namelijk toestemming geven om een deel van de woning te verhuren en dat gebeurt vaak niet.
Wanneer u een huis gaat kopen met twee gezinnen moet u ook de financiering samen regelen. Hiervoor heeft u twee opties. Als u een hoger maximaal hypotheekbedrag wilt, moet u uw inkomens bundelen en samen een hypotheek afsluiten. Vaak komt de koop neer op 'kopen in onverdeeldheid', waarbij u samen eigenaar wordt.
Maar banken mogen nooit meer dan 100% van het bedrag aan hen lenen. Strengere normen voor vastgoedinvesteerder. Wil je een huis kopen om daarna de te verhuren, dan hanteert de Nationale Bank nog strengere normen. Zo kan je maximaal 80% van het aankoopbedrag lenen.
Bij Kredietadvies.be leent u tot 100%
Maar we hebben ook een samenwerking met vele andere banken, waaronder Record Bank, Demetris en AXA Bank. Een uitzondering daargelaten bieden alle banken waarmee wij een samenwerking hebben nog steeds hypotheekleningen aan tot 100% van het aankoopbedrag en tot 100% quotiteit.
Het vervelende is niet alleen dat je geld misloopt. Maar ook de duur van de periode dat je geld misloopt. Een looptijd van een hypotheek is namelijk gemakkelijk 30 jaar. Dit betekent dat je in die 30 jaar, jaar op jaar cashflow misloopt door het geld dat vastzit in je huis.
Zeker wanneer u een woonlening wenst af te sluiten, is het moeilijk om te lenen zonder een eigen inbreng. Wie wil lenen voor een woning, moet vaak minstens 20 procent van de aankoopprijs zelf op tafel kunnen leggen. Banken vragen dat om hun eigen risico te beperken.
Wat in de praktijk vaker voorkomt dan een huis kopen zonder hypotheek, is een huis kopen met eigen geld én een hypotheek. Je kunt dan je overwaarde of je spaargeld inbrengen en daarmee een deel van de koopsom en de kosten koper betalen. Voor het resterende gedeelte sluit je een hypotheek af.
Hoeveel geld is genoeg per maand? Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed een poging om een bedrag te noemen dat 'genoeg' is. En genoeg wil dan zeggen dat je geld genoeg hebt om van rond te komen. Volgens het SCP ligt het basisbehoeftenbudget van een zelfstandig huishouden op 971,-.