Zonnebloempitten kun je zowel met als zonder schil eten. Let daarbij wel op dat je beter niet de variant met erg veel zout kunt eten. Ze kunnen gemakkelijk verwerkt worden in vele gerechten. Zoals salades en in deegproducten zoals brood.
Om zonnebloempitten te eten ga je eerst met je tong langs de zoutige buitenkant, dan kraak je de schil tussen je kiezen en daarna spuug je de schil uit, voordat je op de pit gaat kauwen.
Zonnebloempitten worden verkocht in de schil of als gepelde zaden. De zaadjes die nog in de schil zitten, eet je door ze met je tanden te kraken en vervolgens de schil uit te spugen.
Zoals bij elk voedingsmiddel zullen zonnebloempitten je alleen laten aankomen als je er te veel van eet. Zonder schil is beter: "De buitenste schil heeft echt ruwe vezels en kan moeilijk te verteren zijn", zegt Cording.
'Hoewel er geen limiet is aan het aantal zonnebloempitten dat je per dag zou mogen eten, is het wel verstandig om rekening te houden met portiegroottes, aangezien de pitten een behoorlijke hoeveelheid vetten en calorieën bevatten,' legt Angelone uit.
Als ik het over het eten van zonnebloemen heb denk je misschien spontaan aan het eten van zonnebloemzaadjes. De zaadjes zijn maar een fractie van de culinaire mogelijkheden die de plant te bieden heeft. Eigenlijk is de hele plant eetbaar. Sommige delen zijn wat lekkerder dan de andere.
Na de oogst worden de zaden gereinigd, geschoond, gezeefd en gepeld. Het pellen gebeurt onder zeer hoge druk. De zaden worden tegen een plaat gespoten waardoor de schil openbarst. De schil wordt van de kern gescheiden door afzuiging van de lichte delen.
Ze verkleinen de kans op hart- en vaatziekten
De goede, onverzadigde vetten in zonnebloempitten zijn lief voor je hart en bloedvaten, aangezien ze een positieve invloed hebben op de vetten die circuleren in je bloed. De gezondheid van je cholesterol, hart en bloedvaten gaan daarbij hand in hand.
Reacties. De pit bevat calorieën, en daar kun je dik van worden. Omdat het aantal calorieën in zonnepitten te verwaarlozen is en ik niet verwacht dat jouw zusje kilo's pitten per dag eet, wordt ze niet dik. Overigens wegen de calorieën die zonnepitten bevatten niet op tegen de gezonde vitamines.
Waarom zonnebloempitten gezond zijn
Zonnebloempitten zijn niet alleen een bron van vetten, ze zijn ook een goede plantaardige bron van zink. Dit mineraal draagt bij aan een mooie huid, gezond lichaam en een goede celgroei. Zonnebloempitten zitten boordevol voedingstoffen zoals vezels en magnesium.
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.
Dit kan door een doek of papieren zak over de bloem heen te hangen. Is de achterkant van de zonnebloem bruin geworden dan is het tijd om de bloem af te knippen. Is de bloem afgeknipt hang deze dan ondersteboven in een goed geventileerde ruimte. Het drogen van de zonnebloemzaadjes zal een paar weken duren.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Er zitten 97 kilocalorieën in 1 eetlepel (15 gram) zonnebloempitten. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'zonnebloempitten'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Pompoenpitten bevatten naast vitaminen nog veel meer bouwstoffen zoals zink. De pepita's hebben antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Wetenschappelijk is aangetoond dat pompoenpitten rijk zijn aan antioxidanten.
Net als in de meeste andere noten en zaden bevatten zonnebloempitten voornamelijk meervoudig onverzadigde vetten, de goede soort dus. Gezonde vetten dragen bij aan een gezond hart en sterke bloedvaten. Vetten zijn ook belangrijk voor de opbouw van elke lichaamscel en de aanmaak van je hormonen.
Uit een zonnebloempit kan een plant groeien, die zelf honderden zonnebloempitten oplevert. Indien ze het gehele seizoen worden verbouwd, kunnen grote zonnebloemen bij de oogst meer dan 1100 kg per ha opleveren.
De pitten zijn neutraal van smaak. Je kunt ze daarom gewoon zo eten, maar ze zijn ook lekker als je ze pelt of roostert. Gebruik ze eens door een salade, in je zelfgebakken brood of bij je mueslirepen.
De zaden van de zonnebloem zijn eetbaar en bovendien nog eens hartstikke gezond. Maar ook de knop en blaadjes hoef je niet te laten staan.
Oogsten. Als de zaden rijp en bruin worden en de reusachtige bloemen van de zonnebloem beginnen te hangen, is het tijd deze af te snijden. Knip de bloemen met vijf centimeter steel af en hang ze op hun kop in een geventileerde ruimte. Om de zaadjes eruit te krijgen, laat je de kop vervolgens drogen.
De zaden kun je gepeld of ongepeld, rauw of geroosterd eten en hebben een pittige smaak. Zonnebloempitten zijn ook erg lekker in een salade. Naast de zonnebloempitten kun je nog veel meer van een zonnebloem eten. In het vroege voorjaar kun je de grote zaailingen opeten als kiemplanten, net zoals tuinkers.
Je kunt ook kiemen kweken uit gepelde zonnebloempitten. Deze pitten hebben een zilverachtige kleur en hoeven maar 1,5-2 uur voorgeweekt te worden. Net als bij gewone zonnebloempitten moeten de zaden 2 keer per dag gespoeld worden. De kleine, zilverkleurige kiemen kunnen al na 1-2 dagen geoogst worden.
Zonnebloempitten kun je het beste droog en donker bewaren, dus in een afgesloten bakje of in een afgesloten voorraadbus. Wel in een kast bewaren zodat er geen licht bij kan komen. Door licht of vocht kunnen de pitten verkleuren en gaan schimmelen.