Het ruimtevaartuig van de Apollo 11 bestond uit de Saturnus V-raket met de maanlander (Lunar Module in het Engels) Eagle en de commando- en servicemodule Columbia. De raket werd gelanceerd om 09:32 lokale tijd (14:32 in Nederland) en bereikte binnen tien minuten een snelheid van 28.000 kilometer per uur.
Op 24 juli 1969 keerde de terugkeercapsule van de Apollo 11 commando module terug naar de Aarde. De drie astronauten maakten een geslaagde landing op ongeveer 24 kilometer van het vliegdekschip USS Hornet die hen opwachtte.
De oorspronkelijk geplande vluchten van de Apollo 18, 19 en 20, waarvoor wel bemanningen en landingsplaatsen waren gekozen, werden door de NASA afgelast. In januari 1970 werd de Apollo 20 geannuleerd. In september 1970 volgde het besluit de missies van de Apollo 18 en 19 eveneens te annuleren.
De afstanden in de ruimte zijn enorm. Een reis naar onze ruimtebuur de Maan duurt drie dagen als we traditionele chemische raketten gebruiken. Mars, de planetoïden en de buitenste planeten staan maanden of zelfs jaren ver weg.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
Dat we sinds 1972 niet meer op de maan zijn geweest, komt vooral door een gebrek aan politieke wil. De techniek is sinds 1969 enorm vooruitgegaan. Ook de ambities groeien: er bestaan plannen voor bemande missies naar Mars en verder.
Naast de 12 astronauten die daadwerkelijk op de maan zijn geweest zijn er ook nog eens 12 astronauten geweest die de invloedsfeer van de maan hebben bereikt.
Om in de ruimte te blijven moet je minimaal 28.000 kilometer per uur vliegen. Dat is 25 keer sneller dan een passagiersvliegtuig. Het geheim van een succesvolle ruimtereis is dus niet hoe hoog je vliegt. Het gaat erom hoe snel je vliegt.
De Apollo-missies waren ruimtevaartmissies van Amerika tussen 1961 en 1972, en hadden als doel om een mens op de maan te krijgen. Er zijn 11 bemande Apollo-missies geweest, met in totaal 32 astronauten waarvan er 12 op de maan hebben gelopen.
De allereerste dieren in de ruimte waren fruitvliegjes. Deze werden in 1947 aan boord van een Amerikaanse raket de ruimte in gestuurd en overleefden de vlucht. Het hondje Laika uit de Sovjet-Unie was het eerste dier dat in 1957 in een baan rond de aarde werd gebracht, het diertje overleefde de vlucht niet.
In totaal zijn er 12 astronauten op de Maan geweest. Nog eens 12 hebben de invloedssfeer van de Maan wel bereikt, maar hebben het Maanoppervlak niet betreden.
Direct Ascent Een ruimteschip wordt door een zeer grote raket gelanceerd, het ruimteschip zelf landt op de maan en vliegt ook rechtstreeks weer terug. Earth Orbital Rendezvous Een grote raket met ruimteschip (of een ruimtestation) gaat in een baan om de aarde, een ruimteschip vliegt vandaar naar de maan waar het landt.
Wat Neil Armstrong zag tijdens de maanlanding
Door de geringe ruimte en de hoek waarmee de camera was gemonteerd, was alleen de point of view van missiebevelhebber Neil Armstrong. Je bent in de onderstaande video getuige van het kritieke moment dat Apollo 11 daadwerkelijk op de maan landt.
Vandaag exact een halve eeuw geleden koos Apollo 11 het uitspansel, met aan boord 's werelds eerste mensen op de maan Neil Armstrong en Edwin Aldrin.
Een retourtje maan kost voor iemand van 100 kilo ongeveer 3,6 miljoen euro. Een retourtje maan is alleen niet goedkoop. "Je betaalt voor elke kilo die vanuit de aarde gelanceerd wordt ongeveer 36.000 euro. Weeg je 100 kilo, dan betaal je dus ongeveer 3,6 miljoen euro."
Het snelste ruimtevaartuig ooit, de in augustus 2018 gelanceerde Parker Solar Probe, gaat (ging) niet veel harder dan zo'n 200 km per seconde (720 000 km/uur). Bij die snelheid duurt een uitstapje naar de dichtstbijzijnde ster, anders dan onze eigen zon, bijna 6 400 jaar.
De nieuwe raket en de Orion-capsule zijn de eerste ruimtevaartuigen sinds de spaceshuttle – die in 1981 zijn debuut maakte – die door NASA specifiek voor bemande vluchten zijn ontworpen. De SLS is ook de krachtigste raket die NASA ooit heeft gebouwd.
Het kruisvluchtwapen heeft een bereik van ongeveer 185 kilometer en een max snelheid van rond de 1000 km per uur (hoog subsonisch).
De maan cirkelt om de aarde en de hoge waterstand volgt de beweging van de maan. Als de maan er niet zou zijn, zouden de getijden niet helemaal verdwijnen – omdat de zon ook getijden veroorzaakt – wel zijn de getijden zonder inbreng van de maan tot wel 75 procent minder sterk.
Tripje naar Mars is haalbaar, zolang astronauten maar binnen vier jaar weer terug zijn. Alleen dan is een missie naar de rode planeet veilig. Om de eerste bemande missie naar Mars mogelijk te maken, moeten wetenschappers en ingenieurs eerst een hele reeks technologische- en veiligheidsobstakels overwinnen.
Dat gebeurt op 12 april 1961 als de Rus Joeri Gagarin niet alleen de eerste mens in de ruimte wordt, maar tevens de eerste is die in een baan om de aarde roteert. Begin jaren 60 stelt Koroljov de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov voor om een bemand maanprogramma op te starten.
André Kuipers (Amsterdam, 5 oktober 1958) is een Nederlandse ruimtevaarder van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Hij is na Lodewijk van den Berg en Wubbo Ockels de derde in Nederland geboren ruimtevaarder en na Wubbo Ockels de tweede ruimtevaarder met de Nederlandse nationaliteit die de ruimte in ging.